2023.3.26 11:03
Olvasási idő 1:41
Szöllősi Anna

Március az endometriózis hónapja – Nem lehet eleget beszélni a betegségről, ami minden tizedik nőt érint, és meddőséget okozhat

Március az endometriózis hónapja – Nem lehet eleget beszélni a betegségről, ami minden tizedik nőt érint, és meddőséget okozhat
Forrás GettyImages / Michail_Petrov-96
ÉLETMÓD BETEGSÉG ENDOMETRIÓZIS

Az Ezerarcú Endometriózis projekt szlogenje idén is azt üzeni: a fájdalmas menstruáció nem normális, még ha a társadalom (vagy épp a saját orvosunk) ezt is sulykolja belénk.

Ferenczi Szonját tavaly közvetlenül a REFRESHER indulása után kerestem meg azzal, hogy szólaljon meg egy endometriózissal kapcsolatos cikkben. Egy ideje már követem Szoni munkásságát, aki maga is érintett a betegségben, és hazai viszonylatban elég sokat tett azért, hogy minél több nőhöz eljuttassa az endometriózis hírét. Annak a betegségét, ami annyiféleképpen jelentkezhet, ahányan szenvednek tőle, és amiről a mai napig nemigen esik szó egy mezei nőgyógyászati rendelőben, még annak ellenére sem, hogy meddőséget okozhat, és legalább 10-ből 1 nőt érint.

Kiemelt tartalom
„Szorítsd össze a fogad és tanulj meg vele együtt élni” – A fájdalmas menstruáció nem normális és nagy bajt jelezhet „Szorítsd össze a fogad és tanulj meg vele együtt élni” – A fájdalmas menstruáció nem normális és nagy bajt jelezhet 2022.11.4 13:40

A páciensek többsége sorozatos lelki szenvedések és megaláztatások árán, temérdek pénzt és időt áldozva jutnak csak el megfelelő szakemberhez vagy kezeléshez. 

Szoni tavaly februárban egy nagyszabású projektbe vágta a fejszéjét, az Ezerarcú Endometriózis kampányába, ahol 30 endometriózisban érintett nőt kért meg, hogy osszák meg a világgal a betegséggel vívott harcuk történetét. Idén újabb nyolc bátor nő vállalkozott arra, hogy egy videós interjúban meséljenek a megéléseikről és a diagnózisukról edukációs céllal, hogy mások időben felismerjék a betegséget és eljussanak a megfelelő specialistához. A szereplők történetei az élő példák arra, hogy ez a betegség tényleg ezerarcú: van, akinek semmilyen tünete nem volt, mégis negyedik stádiumú endometriózist diagnosztizáltak nála egy rutin nőgyógyászati beavatkozás során, míg más súlyos felfázásos tünetekről számolt be, vagy épp a termékenységi küzdelmekről beszélt. 

Az endometriózis 

  • 10-ből legalább egy nőt érint, a termékeny korban lévő nők 10%-át,
  • a meddőségek 40%-a mögött ez a betegség áll
  • fő tünete a fájdalmas menstruáció, fájdalmas szexuális együttlét, vizelet- illetve
    székletürítést kísérő fájdalom,
  • egy gyógyíthatatlan jóindulatú betegség, aminek kialakulásának oka nem ismert.
Az endometriózis méhnyálkahártyához hasonló – endometrium – szövet megjelenését és szaporodását jelenti a méh üregén kívül, leggyakrabban a kismedencében, a petefészkekben, illetve a hashártya felszínén. Ezek az endometriózis szigetek összhangban állhatnak a menstruációs ciklussal, ennek hatására belső szervi összenövések, immunológiai reakciók és sejtmeditátor anyagok felszabadulása ciklikus fájdalmat és meddőséget okozhatnak. A betegség okozta elváltozások érinthetik a méh izomzatát, a méhen kívüli hasűri és nemi szerveket, így a petefészket, petevezetéket, hüvelyfalat, a vastag-,vég-, illetve ritkábban a vékonybelet, a húgyhólyagot és a húgyvezetéket, sőt akár a májat, vesét, tüdőt is.

Miért nem lehet eleget beszélni róla? 

„Magyarországon még mindig tabu beszélgetni a menstruációról, menstruációs fájdalmakról. Sok nő élhette már át azt, hogy nőgyógyászok, akik nem specializálódtak az endometriózis kezelésére elküldték őket azzal, hogy szorítsák össze a fogukat, másnak is fáj, tűrjenek. A célunk, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy a fájdalmas menstruáció és fájdalmas szexuális együttlét nem normális és ilyen tünetek mellett komoly betegség is állhat a háttérben“ – meséli Szoni.