2023.3.17 17:39
Olvasási idő 3:16
Kovács M. Dávid

Beton.Hofit a kőbányai Rokker Zsolttivá, Péterfy Borit jóságos keresztanyává varázsolta „a világ legjobb rockoperája”

Beton.Hofit a kőbányai Rokker Zsolttivá, Péterfy Borit jóságos keresztanyává varázsolta „a világ legjobb rockoperája”
Forrás Hevesi-Szabó Lujza / Moviebar
FILMEK + SOROZATOK BETON.HOFI MAGYAR FILM MIKI357

Miki357, a legkeresettebb magyar kliprendezők egyike egy gyerekkori álmát váltotta valóra a "Pulzaar" című minimusicaljével, amiben Schwarcz Ádám és Péterfy Bori mellett például Szabó Simon, Kizlinger Lilla és Miller Dávid is szerephez jutott.

„Egy rockopera lesz, a világ legjobb rockoperája“ – nyilatkozta még az előző évtized végén a Miki357 név alatt elismerésre méltó és könnyen szerethető életművet összehozó Szabó Miklós Márton egy interjúban arról a szerzői kisfilmről, ami csaknem öt évvel később, 2023 márciusára végül valósággá is vált.

A Pulzaar című rövidfilm terve ekkor már nem volt ismeretlen, a reklám- és kliprendező több helyen is elhintette, hogy van egy sztori a fejében, ami „arról szól, hogy felköltözik vidékről egy zenerajongó rockercsávó, és megpróbál eljutni egy koncertre, de nincs pénze a jegyre“.

Miki357 az előző évtized talán legfelkapottabb kliprendezője volt, akinek sok esetben még azok is ismerték a nevét, akiket egyébként hidegen hagy, hogy kik állnak egy-egy előadó videóklipjei mögött. Az évek során olyan előadókkal dolgozott, mint a Wellhello, Csepregi Éva, a Bëlga, Péterfy Bori, a Supernem vagy Odett, de neki köszönhetjük például a Bulibáró 30 millió megtekintés fölött járó videóját, forgatott egy Fluor-filmet, és az időközben felbukkanó fiatal tehetségekre is odafigyelt, így készített már videókat például a Carson Comának és Beton.Hofinak is. Bár az anekdota szerint azért került a nevébe a 357, mert egyszer valaki megkérdezte tőle, hogy mikor lesz kész egy munkája, mire ő azt válaszolta, hogy nagyjából három-öt hét, ezt a legendát egy interjúban saját maga cáfolta.

Balról jobbra: Miki357, Beton.Hofi és Kizlinger Lilla a Pulzaar forgatásán, Csótány szobájában. Forrás Hevesi-Szabó Lujza / Moviebar

A film főszerepét Miki357 eredetileg Szabó Simonnak szánta, akit sokan Török Ferenc Moszkva tér című vizsgafilmjében láttak először – a vonatjegybiznisz élére álló Rojál szerepében –, majd a Megdönteni Hajnal Tímeát és a Pappa Pia a tömegfilmek közönségével is megismertette az arcát, mára pedig már jól ismert sorozatszínész is, aki a Drága örökösöktől a Hotel Margareten át egészen A besúgóig bármilyen produkcióban felbukkanhat. (És azért a rendezői tevékenységéről is emlékezzünk meg: ő jegyzi a 2009-es Papírrepülőket, amiben a budapesti fiatalok életét és mindennapjait villantotta meg.)

Kiemelt tartalom
Schwarcz Ádám egy eklektikus dark pop lemezzel búcsúzik Beton.Hofitól – Meghallgattuk a „0” című mixtape-et Schwarcz Ádám egy eklektikus dark pop lemezzel búcsúzik Beton.Hofitól – Meghallgattuk a „0” című mixtape-et 2024.3.12 18:43

Ám Szabó Simon végül mégsem lett főszereplő, a rendező egy sokkal kevésbé túlhasznált arcot talált a filmjéhez Schwarcz Ádám (aka: Beton.Hofi) személyében, akit a Pulzaar kedvéért lényegében egy vidékről felszabadult Rokker Zsolttivá változtatott. A zenésznek nem ez az első filmes szereplése, Törőcsik Franciska mellett feltűnt már a Koller Éva bátorsága című rövidfilmben, és a várhatóan idén mozikba kerülő, szintén Törőcsik Franciskával forgó Cicaverzumban is láthatjuk majd, amelyben egy hangmérnököt játszik. Az elmúlt évek egyik legfelkapottabb hazai előadója ezúttal azonban egy Csótány nevű ifjú metálost alakít, aki – a szinopszis szerint – kisgéplakatos-segédként dolgozik Kőbányán.

Amikor belecsöppenünk a történetbe, Beton.Hofi karaktere a keresztanyjával – Péterfy Borival – él éppen, aki befogadta őt budapesti lakásába, ám a lakbérbe már nem tud beleszállni. Mit érdemes még tudni Csótányról? Például azt, hogy odáig van a Kizlinger Lilla által alakított Évikéért a földszinti pékségből. A sztori azonban akkor startol el, amikor Csótány megpillant egy plakátot, ami kedvenc norvég metálbandája, a Pulzaar budapesti koncertjét hirdeti – őt meg megmagyarázhatatlan eredetű villámcsapás éri.

Pillanatkép Miki357 Pulzaar című filmjének forgatásáról Forrás Hevesi-Szabó Lujza / Moviebar

Bár első blikkre úgy tűnhet, a főszereplő és az őt megformáló rapper világai között semmiféle kapcsolódási pont nincsen, Schwarcz Ádám végül megtalálta a közös nevezőt saját maga és az általa megformált metálrajongó között. Erről úgy nyilatkozott:

Igyekeztem magam alárendelni Miki művészi víziójának, belehelyezkedni Csótány deluzív és kilátástalan belső világába, amiben találtam némi közös nevezőt. Összességében kihívás volt, de egy jó szórakozás is. Érdekes volt belülről nézni, ahogy összeáll egy klipnél nagyobb dolog. Megszerettem Csótit, de nem cserélnék éppen vele.

A főszereplőcsere ellenére a zenész nem túrta ki Szabó Simont a filmből, aki végül a fiktív norvég death metal banda frontemberének szerepét kapta meg a történetben. És ha már a névadó zenekarnál tartunk, emlékezzünk meg a Pulzaar többi tagjáról is, akiket Papp Szabi, Kovács Geri és Pándi Balázs alakítanak.

Mivel a Pulzaar alapvetően musical, érdemes a zenés-táncos részek felelőseire is kitérni: a zeneszerzők Takács-Brouwer Zoltán 'Jappán', Kovács Geri és Horváth Barnabás Botond voltak, a dalok szövegét maga Miki357 írta, a koreográfiáért Papp Timi felelt. A stáb többi része pedig így állt fel: a kisjátékfilm operatőre Dobos Tamás (Eltörölni Frankot), vágója Érdi Zsófi, látványtervezője Illés Richárd, producerei Turán Eszter és Togay Jonas voltak, a jelmezek Kormos Anna Zsófia és Kuslits Máté munkái.

Kiemelt tartalom
Playback Péntek: Beton.Hofi, Ariana Grande, Carson Coma és Fiúk a hét megjelenései között Playback Péntek: Beton.Hofi, Ariana Grande, Carson Coma és Fiúk a hét megjelenései között 2024.3.8 17:44

A Pulzaar egyébként az ábrázolt érzelmek tekintetében nem megy mélyre – se ideje, se eszköztára nincs arra, hogy átérezhetővé tegye Csótány vagy a többi szereplő magasságait és mélységeit –, de ha jól értelmezem az alkotó nyilatkozatát, akkor talán nem is volt ilyen szándéka. „Szórakoztatni szeretném a nézőket, hogy azt érezze mindenki, soha nem szabad feladni!“ – idézi őt a film sajtóanyaga. És pont ebben a soha nem szabad feladni-ban rejlik a kisfilm lényege is.

A film csütörtöki, a budapesti Urániában tartott díszbemutatóján Miller Dávid – aki péksegédként maga is feltűnik a filmben – úgy konferálta fel a Pulzaart, mint egy gyerekkori álom megvalósulását. És érdemes is inkább így tekinteni rá: ha ezt a kiskamaszos attitűdöt nézőként kidomborítjuk magunkban, könnyebb elsiklani az elkészült produkció egyes gyengeségei felett. Mert mégis ki tudna szúrós szemmel nézni egy valóra váltott gyerekkori álomra? Még szép, hogy a rendező szerint ez a világ legjobb rockoperája.

A Pulzaar a Moviebar gyártásában készült, a Sparks közreműködésével, elkészülését pedig a Telekom támogatta. A kisfilm március 17-től díjmentesen megtekinthető a Telekom TV GO kínálatában.