2023.1.30., hétfő

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Filmek és sorozatok
Kovács M. Dávid
2023.1.15 11:15
Olvasási idő  6:45

A Barbie babává vált Margot Robbie-tól Timothée Chalamet Willy Wonkájáig – ezeket a filmeket nézzük 2023-ban

Steven Spielberg, Martin Scorsese, Wes Anderson, Christopher Nolan és Greta Gerwig is új filmekkel jelentkezik idén. Ebben a cikkünkben az éves filmtermés legjavából szemezgetünk: blockbustereket, fesztiválkedvenceket, művészfilmeket, magyar alkotásokat.

Kovács M. Dávid
2023.1.15 11:15 Olvasási idő  6:45
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
A Barbie babává vált Margot Robbie-tól Timothée Chalamet Willy Wonkájáig – ezeket a filmeket nézzük 2023-ban
Forrás: Finnbarr Webster / Getty Images;

Az ember, akit Ottónak hívnak

Budapest utcáit egyik pillanatról a másikra lepték el a mogorván grimaszoló Tom Hanks plakátjai, aki egy megkeseredett özvegyet alakít Marc Forster Az ember, akit Ottónak hívnak című filmjében. Ha az előzetes közben esetleg déjà vu-d támad, az nem véletlen, hiszen a film egy néhány évvel ezelőtti – annak idején nálunk is vetített – svéd klasszikus, Az ember, akit Ovének hívnak hollywoodi újragondolása. (Magyar bemutató: január 12-től a mozikban)

 

 

 

Jövő nyár

Kényes témához – egy tizenéves fiú öngyilkosságához – nyúl második nagyjátékfilmjében Kárpáti György Mór, a Guerilla, a Provincia és az Erdő rendezője. A Jövő nyár című munkája egy nyári táborban szövődő szerelmi háromszögről szól. Amikor egy évvel később az osztály visszatér a kirándulás helyszínére, az egyik fiú már nem él, a többiek pedig megpróbálják felidézni a történeteket, miközben arra keresik a választ, vajon el tudták volna-e kerülni a tragédiát. A film világpremierje az A-kategóriás Tallinn Black Nights Film Festivalon (PÖFF) volt. (Magyar bemutató: január 12-től a mozikban)

 

 

Babylon

Alig pár évvel Quentin Tarantino Volt egyszer egy… Hollywood című mozija után Brad Pitt és Margot Robbie újra az amerikai filmgyártás hőskorszakába repíti vissza a nézőket, ezúttal Damien Chazelle, a Whiplash és a Kaliforniai álom rendezőjének új filmjében. A húszas években játszódó, több mint háromórás Babylon a kritikák alapján egészen megosztóra sikeredett, a 80 millió dollárból készült film ráadásul – az új Avatar árnyékában – a mozikban is várakozáson alul teljesített, eddig kevesebb mint 15 millió dollárt hozott a konyhára. (Magyar bemutató: január 19.)

 

 

A Fabelman család

Steven Spielberg önéletrajzi ihletésű filmje, A Fabelman család szintén a mozi szeretetéről szól, amely a legendás rendező gyerek- és ifjúkorán, illetve első filmes évein alapul. A rendkívül személyes történet egy Sammy Fabelman nevű zsidó srácról szól, aki a filmek segítségével próbálja értelmezni a világot, és benne saját, zűrös környezetét. Sammy művészlelkű édesanyját Spielberg a saját anyjáról mintázta, akit a filmben Michelle Williams alakít. (Magyar bemutató: január 19.)

 

 

A bálna

Darren Aronofsky (Rekviem egy álomért, A forrás, Fekete hattyú, Anyám! stb.) új filmjében Brendan Fraser egy közel hárommázsásra hízott tanárt alakít, aki az őt ért traumák hatására lényegében halálra eszi magát. A bálna című filmben Fraser karaktere előbb arra ébred rá, hogy meleg, egy férfi miatt el is válik alkoholista feleségétől, ám az ember, aki miatt a családját elhagyja, időközben meghal. Az apa aztán élete végéhez közeledve megpróbál közelebb kerülni a lányához, akit a Stranger Thingsből ismert Sadie Sink játszik. (Magyar bemutató: február 9.)

 

 

Tár

Cate Blanchett alakítását percekig tartó tapsviharral, álló ovációval üdvözölte a közönség a velencei filmfesztiválon, ahol a Tár című filmje világpremierjét tartották. Todd Field filmje a klasszikus zene világába kalauzol, a Carol sztárja egy fiktív női karmestert alakít, akit a legnagyobb élő zeneszerzőnek és karmesternek tartanak, ám a karrierje csúcsán belekeveredik egy metoo-sztoriba. Fun fact: Blanchett a szerepre készülve a Zeneakadémia tanárától, Virág Emesétől tanult zongorázni a Borderlands magyarországi forgatása alatt. (Magyar bemutató: február 16.)

 

 

Az almafa virága

Valentin-napra időzítve kerül mozikba Az almafa virága című új magyar romantikus film, amely egyszerre idézi meg a hetvenes évek Budapestjének hangulatát, valamint repít el az akkori és a mai Vietnámba is. Szűcs Dóra filmje az első olyan koprodukció, amely a két ország között jött létre. A jelenkori történet főszereplője, Nari Nguyen születésétől kezdve Budapesten él, a mozinézők először a Drakulics elvtárs című filmben láthatták. A hetvenes évek történetszálának főszereplői Dzhuliya Lam, aki belsőépítészként és modellként dolgozik, valamint Sütő András, aki többek között a Berlinale Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatott Viharsarok főszereplőjeként ismert. (Magyar bemutató: február 16.)

 

 

A fény birodalma

Az Amerikai szépség, a Skyfall és az 1917 Oscar-díjas alkotója, Sam Mendes a nyolcvanas évek Angliájába repít vissza legújabb, A fény birodalma című munkájában. Az érzelmesnek ígérkező moziban Olivia Colman (A kedvenc, Tirannoszaurusz) egy tengerparti kisváros depressziós mozialkalmazottját alakítja, aki a munkahelyén közelebbi kapcsolatba kerül az új jegyárusítóval, egy színesbőrű férfival – akit Micheal Ward alakít. (Magyar bemutató: február 23.)

 

 

Kokainmedve

„Egy mackó bekokózott!“ – üvöltözik hisztérikusan Elizabeth Banks (Charlie angyalai, Tökéletes hang 2) új mozijának előzetesében. A Kokainmedve forgatókönyvét megtörtént események ihlették: amikor a nyolcvanas években Georgia államban lezuhant egy drogcsempész repülőgépe, az erdőben landoló cuccot egy falánk fekete medve puszilta be. Amikor a bődületes mennyiségű kábítószer dolgozni kezd a szervezetében, a 230 kilós csúcsragadozó tombolni kezd, még több porra és vérre pályázik – legalábbis a film előzetese szerint. (Magyar bemutató: február 23.)

 

 

Kojot négy lelke

Hamarosan új mozifilmmel tér vissza a mozikba Gauder Áron, a kétezres években hatalmasat futott Nyócker! rendezője. A Kojot négy lelke című egész estés animációs film az indián bölcsességeket hozza össze a zöld gondolkodással, a hivatalos szinopszis szerint a történet állatokkal benépesített, folyton alakuló világában az indiánok mitikus figurája, a bajkeverő Kojot harcát láthatjuk a harmóniára törekvő Teremtő Öreggel. A forgatókönyvet a rendező Bereményi Gézával együtt  jegyzi. (Magyar bemutató: március 16.)

 

 

Super Mario Bros.: A film

Harminc évvel a már-már legendásan rossz, élőszereplős Super Mario-film után, a Nintendo újabb kísérletet tesz arra, hogy világszerte ismert karakterével, a köpcös olasz vízvezeték-szerelővel vegye be a mozivásznakat. A videójáték-gyártó és a Minyonok mögött álló stúdió, az Illumination animációs filmjében – Cranky Kongtól Toadig – az összes fontos karakter szerephez jut. Mario eredeti hangját Chris Pratt adja, Luigiét Charlie Day, míg Peach hercegnő Anya Taylor-Joy, Bowser Jack Black, Donkey Kong pedig Seth Rogen hangján szólal meg. (Magyar bemutató: március 30.)

 

 

Renfield

Drakulaként láthatjuk majd Nicolas Cage-t a 2017-es Lego Batman-filmet jegyző Chris McKay legújabb rendezésében. A másik főszereplő Nicholas Hoult (Mad Max – A Harag útja, Nagy Katalin – A kezdetek), aki a film címszereplőjét, Drakula gróf meggyötört segédjét alakítja. Az előzetes alapján Renfield láthatóan nem élvezi a hírhedt vámpírral való együttműködést, ám – a film szinopszisa szerint – most, több évszázadnyi szolgaság után készen áll arra, hogy megnézze, „van-e élet a sötétség hercegén túl is“. 

(Magyar bemutató: április 13.)

 

 

A galaxis őrzői vol. 3.

Három évvel az eredetileg kitűzött időpont után kerülhet mozikba A galaxis őrzői harmadik része, amellyel James Gunn – akit a Disney néhány rosszul öregedő Twitter-bejegyzése miatt kirúgott, majd néhány hónappal később végül visszafogadott – egy időre búcsút inthet a franchise-nak, hiszen a DC időközben leigazolta őt, a filmes részleg társvezetője lett. A harmadik film igazi sztárparádé lesz, olyan nevekkel, mint Chris Pratt, Zoë Saldana, Dave Bautista, Vin Diesel, Bradley Cooper és Sylvester Stallone. (Magyar bemutató: május 4.)

 

 

Asteroid City

Nyáron kerülhet mozikba Wes Anderson egyik legújabb rendezése, az Asteroid City, ami az ötvenes évek közepén, egy amerikai sivatagi kisvárosban játszódik, ahol az ország minden részéből érkező diákok és szülők gyűlnek össze, hogy részt vegyenek az ifjú csillagászok és űrkadétok találkozóján, amit azonban látványosan megzavarnak „a világot megváltoztató események“.

Wes Anderson legtöbbet foglalkoztatott színésze, Bill Murray ezúttal nem fog szerepelni a filmben, ám a rendező több visszatérő kedvence – Tilda Swinton, Adrien Brody, Willem Dafoe, Jeff Goldblum és Jason Schwartzman – is látható lesz, rajtuk kívül pedig Scarlett Johansson, Tom Hanks, Margot Robbie, Edward Norton, Maya Hawke és Jeffrey Wright is szerepet kapott a moziban. (Magyar bemutató: még nem ismert)

 

Indiana Jones és a sors tárcsája

A 80 éves Harrison Ford a korához képest kirobbanó formában térhet vissza az Indiana Jones-filmsorozat ötödik és egyben utolsó részében. Jó, ha tudjuk: az Indiana Jones és a sors tárcsája az első film a franchise történetében, amelyet nem Steven Spielberg rendezett, és amelynek történetét nem George Lucas írta, ők ezúttal executive producerként járultak hozzá a végeredményhez. A legendás régész utolsó kalandját James Mangold (Az aszfalt királyai, Logan – Farkas) rendezte. (Magyar bemutató: június 29.)

 

 

Oppenheimer

Christopher Nolan új filmjének névadója, J. Robert Oppenheimer egyike azoknak, akiket az „atombomba atyja”-ként emlegetnek. Mint ismert, az amerikai elméleti fizikus, a Manhattan terv igazgatójaként fontos szerepet játszott az első amerikai atombomba kifejlesztésében – kollégái között volt a magyar származású Teller Ede és Szilárd Leó is. A címszereplőt Cillian Murphy alakítja, aki mellett olyan színészek bukkannak majd fel, mint Matt Damon, Emily Blunt, Robert Downey Jr. Florence Pugh, Rami Malek vagy Casey Affleck. (Magyar bemutató: július 20.)

 

 

Barbie

2023 nyarán kerülhet mozikba Greta Gerwig Barbie-filmje. Az internet agya először akkor olvadt le, amikor kiderült, hogy az ikonikus babáról a Kisasszonyok és a Lady Bird rendezője készít filmet Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével, később pedig akkor, amikor befutottak az első képek Barbie és Ken megtestesítőiről. A nyárra időzített filmben rajtuk kívül America Ferrera, Will Ferrell, Emma Mackey, Kate McKinnon és Michael Cera is szerepelni fog. (Magyar bemutató: július 20.)

 

 

Killers of the Flower Moon (várhatóan: Megfojtott virágok)

Amikor az 1920-as években kiderült, hogy az oklahomai oszázs indiántörzs „művelésre alkalmatlannak“ nyilvánított földje alatt az Egyesült Államok legnagyobb olajkészlete húzódik, a törzs tagjai hirtelen a világ leggazdagabb embereivé váltak. Kalandorok és vállalkozók sokasága lepte el a vidéket, a törzs tagjait pedig egymás után kezdték el lemészárolni.

Az amerikai bűnüldözés legsötétebb fejezetét David Grann több évnyi kutatómunkával egy Megfojtott virágok című kötetben tárta fel, amelyből Martin Scorsese készített filmet, Leonardo DiCaprióval és Robert De Niróval a főszerepben. Egy Scorsese-film megjelenése mindig eseményszámba megy: a 80 éves rendezőlegenda legújabb alkotása várhatóan valamelyik nagyobb filmfesztiválon mutatkozhat majd be. (Magyar bemutató: nem ismert)

 

Dune: Part Two

Denis Villeneuve két filmben viszi mozivászonra Frank Herbert Dűne című regényét, a második rész várhatóan novemberben érkezik, és pontosan ott veszi fel a fonalat, ahol a 2021-es film befejeződött. Az első filmhez hasonlóan a folytatás – egy része – is Magyarországon forgott: Timothée Chalamet felkereste a Rosenstein vendéglőt, Rebecca Ferguson a budapesti Pride-ról jelentkezett be, de Johnny Deppet és Zendayát is látták a városban. (Magyar bemutató: várhatóan 2023 novembere)

 

A második részhez még nem érkezett előzetes, egyelőre csak az első rész trailerével tudsz hangolódni, emlékeket felidézni:

 

 

Wonka

És ha már Timothée Chalemet: Gene Wilder és Johnny Depp után a Szólíts a neveden és a Dűne sztárja fogja megformálni a zavarbaejtően fura csokigyárost, Willy Wonkát a Paddington-filmeket jegyző Paul King új rendezésében. A rendelkezésre álló információk szerint a film a fiatal Willy Wonka történetét meséli majd el, illetve azt, hogyan ismerkedett meg az umpalumpákkal. Chalemet hét dalt is elénekel a moziban, és alig várja, hogy a rajongók is hallhassák ezeket. (Magyar bemutató: várhatóan 2023 decembere)

 

Cicaverzum

Törőcsik Franciska egy beszélő macskába zúg bele Szeleczki Rozália első nagyjátékfilmjében. A nárcisztikus kedvenc Patkós Márton (A besúgó) hangján szólal meg a Cicaverzum című filmben, amiben Tordai Terit, Udvaros Dorottyát, Csobot Adélt, Alföldi Róbertet, Kiss Tibit és Schwarcz Ádámot (Beton.Hofit) is láthatjuk. A forgatókönyvet a rendező Kemény Zsófival együtt jegyzi, aki szintén felbukkan majd a filmben. (Magyar bemutató: nem ismert, de még idén mozikba kerül)

 

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Thumbnail:  MEGA / Getty Images
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában filmek és sorozatok
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra