2023.2.28 17:20
Olvasási idő 2:53
Kremmer Magdi

Vonatozz ingyen Európában – A legjobb 18. születésnapi ajándékot az EU-tól kapod

Vonatozz ingyen Európában – A legjobb 18. születésnapi ajándékot az EU-tól kapod
Forrás filmarchiv
UTAZÁS EURÓPAI UNIÓ KIRÁNDULÁS UTAZÁS

Ha most töltöd a 18-at, jól figyelj, március 15-től újra ingyen vonatozhatnak a fiatalok Európában!

Mindenhonnan azt halljuk, hogy inkább vonatozni kéne repülés helyett, de egy jól kifogott repülőjegy szinte fillérekbe kerül a méregdrága nemzetközi vonatjegyekhez képest. Az EU-nak köszönhetően viszont akár egy hónapon át is ingyen vonatozhatnak a 18 éves fiatalok.  

A Bernina Express útját a világ egyik legszebb vonatútjának tartják. Forrás Kremmer Magdi


 
Az elmúlt évek során sok gyönyörű helyen megfordultam, de a legemlékezetesebb utam mindig az az egy hetes vonatút marad, amit két barátnőmmel és a nővéremmel Észak-Olaszország és Svájc hegyei között tettünk meg. Az egy hét alatt rengeteg izgalmas várost és gyönyörű tájat láttunk. Milánóba repültünk, ahol egy délelőtt során megnéztük az olasz divatfőváros legszebb épületeit. Innen Genovába vonatoztunk, a kikötőváros gyönyörű tengerparttal és hangulatos kis szűk utcákkal várt bennünket. A közeli Cinque Terre híres színes házait is megnéztük, aztán elindultunk Észak felé. A Comói-tónál töltöttünk egy délutánt, aztán egy kedves hegyek közti kisvárosban, Tiranoban aludtunk. Másnap innen indultunk tovább Svájcba, egy olyan vasútvonalon, amit a világ legszebb vonalai között tartanak számon.

Csodálatos kilátás, életre szóló kaland. Forrás Kremmer Magdi

A Bernina Express kőhidakon és alagútakon keresztül, tengerszemek és vízesések mellett, az Alpok szívén halad át. Svájcba érve busszal egy fenyőfák között fekvő kis tóhoz is ellátogattunk innen pedig Zürichbe mentünk. Az utunk utolsó napját Baselben töltöttük, ahonnan repülővel jöttünk haza Budapestre. Visszagondolva hihetetlennek tűnik, hogy ennyi minden belefért hét napba, de az egészben a leghihetetlenebb mégis az, hogy egy forintot sem kellett fizetnem az egy hetes vonatozásért.  
 

A Discover EU ötlete – Mégis mit akar az Unió a fiataloktól?  

 
Ha az Európai Unió fiataloknak szóló programjairól van szó, mindenkinek az egyetemi Erasmus jut eszébe. Pedig az EU-nak nagyobb tervei vannak a fiatalokkal, mint a féléves tanulmányi programok. Az elmúlt években az ifjúságügy egyre inkább hangsúlyosabbá vált az unión belül. Újabb és újabb programokat találtak ki, stratégiákat fogadtak el, mindezt pedig azzal a céllal, hogy az „Európai Unióban jó legyen fiatalnak lenni”. A fiatalokba való fektetés a jővőbe való fektetést is jelenti az EU szerint. Ennek a hullámnak a részeként indult el 2018-ban a Discover EU program is.  

Érdemes kihasználni az EU nyújtotta lehetőséget! Forrás GETTY IMAGES


 
Én 2016-ban, egy középiskolásoknak szóló Erasmus+ projekt során hallottam először a Discover EU-ról. Akkor még csak egy ötlet volt a program, ami azóta több, mint 200 ezer fiatalnak teremtette meg a lehetőséget az utazásra. Az Erasmus során megismert olasz barátnőmmel reméltük, hogy tényleg megvalósul majd a projekt és együtt mehetünk vonatozni. 2 év múlva, pont a 18 születésnapom környékén olvastam a hírt: elindul a Discover EU! 
 

A program lényege, hogy a 18. életévüket betöltő európai fiatalok ingyenes vonatjegyet kaphatnak az Uniótól. A vonatjegyért a Discover EU oldalán, évente kétszer lehet pályázni. A pályázat egyszerű: néhány adat megadása és egy online kvíz kitöltése után már el is küldheted a jelentkezésed.

A kvízre, amiben az Európai Unióra vonatkozó kérdések szerepelnek, érdemes odafigyelni, hiszen a kérdésekre adott válaszok alapján választják ki  azokat a szerencséseket, akik megkapják a vonatjegyet. Szerencsére bármilyen forrást fel lehet használni a kérdések megválaszolása során.  

A jegy hét napra szól, ezalatt az idő alatt azonban bármennyi járatra felülhetsz. Forrás Kremmer Magdi


 
A jegy, amit a nyertesek kézhez kapnak az Interrail Global Pass típusú vonatjegye. Ezzel összesen 33 országban utazhatsz egy hónapon keresztül. Összesen hét utazási napod van, de ezeken a napokon annyi járműre szállsz fel, amennyire csak akarsz. Bár az Interrail alapvetően vasútra érvényes bizonyos busz és hajó társaságok is elfogadják a jegyet. Ha a saját zsebedből akarnád megvenni a Global Passt több, mint 100 ezer forintot kellene fizetned érte.  
 
A program ötletgazdái a projektet nem egyszerűen ingyen jegyek osztogatásaként fogják fel. A Discover EU-ra úgy gondolnak, mint egy befektetés a fiatalokba. Azt remélik, hogy az utazás segíti a tagállamok közötti szolidaritást és nyitottabbá teszi a résztvevőket. Egy ilyen út amellett, hogy egy életre meghatározó élményt nyújt, segíthet új kapcsolatokat építeni, és ha átvonatoztad Európát egészen biztos, hogy később magabiztosabban fogsz mozogni a nemzetközi közegben.  

Négyen Genovában. Forrás Kremmer Magdi


 
Sokan kritizálták a programot amiatt, hogy csak azok tudják kihasználni, akiknek egyébként is megvan a tudása és eszköztára egy ilyen út kivitelezéséhez, nem beszélve arról, hogy bár az útiköltség miatt nem kell aggódnia a résztvevőknek, a szállások és az étkezések ára így is magas, egyeseknek megfizethetetlen lehet. Az EU szerencsére talált megoldást erre a problémára. Mivel szeretnék, ha a Discover EU egy mindenki számára elérhető lehetőség lenne, a lehető legszélesebb körben hirdetik a programot. A rászorulók pedig jegyen felüli támogatást igényelhetnek, amiből finanszírozni tudják az útjukat.  
 
A Discover EU nagyon jó lehetőség, ha szeretnél egy kicsit utazni érettségi után, vagy szívesen kipróbálnád, hogy milyen a vonatozás. Ha mostanában töltöd vagy töltötted a 18-at jól figyelj, mert március 15-én indul a következő pályázati időszak, amit a Discover EU weboldalán tudsz majd elérni.