Fővárosi gasztronómiai kitekintőnk újabb felvonásához érkezett, melyben arra buzdítunk, hogy merészkedj egy kicsit a komfortzónádon túlra.
Már illusztráltuk, milyen széles spektrumon mozog a főváros bubble tea, matcha, brunch, vegán gasztroskálája, most pedig eljött ez ideje, hogy bemutassuk Budapest ígéretes pizzázóit. Az elmúlt évtizedben jelentősen megnőtt az egy kerületre jutó nápolyi pizzériák száma, s bármilyen jó dolog is, néha azért nem árt a változatosság. Korábban mutattunk 5 pizzériát, ahol mindenképp enned kell egyszer, most pedig 8 olyan helyet ajánlunk, ahol calzonét, budapesti vagy épp New York-i pizzát is kóstolhatsz.
Pizza Művek
A budapesti stílusú pizza szülőhelye a Bartók Béla úton található, amit kár lenne kihagynod. A vastagabb tészta leginkább a kenyérlángoséra emlékeztet, s bár a feltéteket nem spórolják le, jobban csúsznak a falatok a két fajta mártogatóssal, ami az ételhez jár.
Szerkesztőségünk ajánlata:
- Sajtos (mozzarella, parmezán, petrezselyem, tejfölös szósz, paradicsomos szósz)
- Csípős szalámis (mozzarella, parmezán, petrezselyem, olasz csípős szalámi, tejfölös és paradicsomos szósz)
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Leopard
A skandináv pizza valószínűleg jobban hidratált, mint egy izotóniás italt vedelő maratonfutó, és pontosan ettől lesz olyan finom, laktató, és különlegesen savanykás a tészta. A hagyományos kerekded pizzák mellett négyzet alakú tepsis is kapható, fun fact, hogy az előbbi szélén keletkező pöttyökről kapta a nevét a hely.
Szerkesztőségünk ajánlata:
- Céklás (céklakrém, fior di latte, grana padano, kecskesajt, bazsalikom, olívaolaj, pirított fenyőmag)
- Nduja Zsálya (paradicsomszósz, fior di latte, nduja, bazsalikom, zsálya, evvo)
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Crudo
New York-i stílusú pizzát is találunk a hírhedt/híres multikulturális olvasztótégelyként funkcionáló Deák Ferenc téren. A stílus ismertetőjegyei a vékony és rugalmas, hatalmas háromszög alakú szeletek, az autentikus paradicsomszószba pedig sok hagyma, fokhagyma, fűszer kerül, és általában a cukrot se spórolják ki belőle.
Szerkesztőségünk ajánlata:
- Pepperoni (San Marzano, mozzarella, olasz kolbász, friss bazsalikom, parmezán)
- New Yorker (San Marzano, mozzarella, olasz kolbász, ricottakrém, friss bazsalikom, parmezán)
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Crusty
A Crusty szintén a New York-i stílust képviseli, de a klasszikus háromszög alakú óriás szeleteken kívül grandma/granny (nagymama) stílusú pizza is kapható a Rákóczi út 13. alatt. Az alapvetően szicíliai bevándorlókhoz köthető, vastagabb tésztájú, pizzaliszttel készült ételt négyzetekre vágják fel, így talán még könnyebben is elnyammogható menet közben.
Szerkesztőségünk ajánlata:
- The Big Dog Square (paradicsom alap, lila hagyma, crusty sajtmix, jalapeño, pepperoni szalámi, bacon, fügelekvár)
- Little Duke Slice (Alfredo alap, crusty sajtmix, bazsalikompesto, articsóka, kéksajt)
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Ide
A Pozsonyi úton kiváló római pizzát találunk, méghozzá a nápolyipizza-szövetség tanúsítványával felruházott Igen testvérüzletében. Ha a grab and go mottó jellemzi az étkezési szokásaidat, akkor az egyik rohanós ebéded mindenképp itt költsd el. Ha mégis kifogna rajtad az egyszerre roppanós és levegős taglió, semmi gond, hűtőben 48 órán keresztül eltartható, sütőbe dobva pedig olyan lesz, mint új korában.
Szerkesztőségünk ajánlata:
- Szarvasgombás (szarvasgombakrém, fior di latte, laskagomba, szarvasgomba szósz, parmezánforgács)
- Krumplis (krumpli, Maldon só, rozmaring, olívaolaj)
View this post on Instagram
Vegazzi Specialty Pizzeria
A megboldogult Ankertben kezdődött, a Jókai utcában folytatódik a vegán pizzéria története. Az étlapon a puha, laktató, jól felpuffadt canotto stílusú nápolyi pizza mellett a római pinsa romana is kapható, amelynek tésztáját búza-, szója- és rizsliszt keverékéből és élesztőből készítik, és három napig érlelik.
Szerkesztőségünk ajánlata:
- Pizza Cetriolo (bianca alap, savanyú uborka, uborkasaláta, snidling, lila hagyma, kapor)
- Pinsa Verde (mentás zöldborsókrém, fokhagymás spenót, pirított zöldborsó, pirított kelbimbó, sáfrányos szeklice, frissen facsart citromlé, zöldborsó mikrozöld, olívaolaj)
View this post on Instagram
D'Al Michele Pizzeria
A 3. kerületi Lajos utcában is találtok római stílusú pizzaszeleteket, ha kiadós vacsorára vágytok. A házias ételeket 6 vagy 12 szeletes formátumban is rendelhetitek.
Szerkesztőségünk ajánlata:
- 4 formaggi (paradicsomszósz, mozzarella, edami sajt, márványsajt, parmezán, pecorino sajt)
- Rucola, Ricotta, Cipolla Rossa (Paradicsomszósz, mozarella, olasz túró, lila hagyma)
View this post on Instagram
Al Piatto
A Mikszáth tér vonzáskörzetében sok eldugott és izgalmas hely található, ezek egyike a többek között a magasra feljövő, puha canotto pizzát kínáló étterem. Bár ez a nápolyi pizza egyik variánsa, mégis más élménnyel kecsegtet a bigával, vagyis előtésztával készített, magas tésztaszélű pizza. Ha pedig valami teljesen újat szeretnél kipróbálni, akkor választhatsz a calzonék és a montanarinék közül. Előbbi tulajdonképpen egy töltött pizzatészta félbehajtva, utóbbi pedig egy fánkszerű és méretű lángos, minden földi jóval megpakolva.
Szerkesztőségünk ajánlata:
- Montanarine (pisztáciapesztó, mortadella, mozzarella)
A bejegyzés megtekintése az Instagramon