2024.1.20 9:16
Olvasási idő 2:11
Krajnyák Petra

A nagy vegán körkép, avagy 9+1 húsmentes kajálda Budapesten a Veganuár margójára

A nagy vegán körkép, avagy 9+1 húsmentes kajálda Budapesten a Veganuár margójára
Forrás Facebook / Tökmag Vegan Street Food
GASZTRO BUDAPEST ÉTTEREM GASZTRO GYORSÉTTEREM VEGÁN VEGANUÁR

A Veganuár keretében egyszerre fedezhetjük fel a növényi alapú gasztronómia mélységeit és csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat. A hús hanyagolásával azonban nem kell lemondanod az éttermi fogásokról. Íme 9 hely, ahol biztosan nem fog húsra fájni a fogad.

1. VegaCity

Igazi vegán Kánaán tárul eléd a Múzeum körúton. A ELTE BTK szomszédságában található büféétteremben 100 százalékban növényi alapú ételek közül válogathatunk. Sőt, még cukor-, és gluténmentes opciók is akadnak. A hetente változó menün egyaránt szerepelnek magyaros fogások, különlegesebb hamburgerek, indiai egytálételek és levesek. A változatosság mellett a pénztárcabarát árak miatt is érdemes benézni, nem csak egyetemistáknak.

vegánvegánvegánvegán
Galéria megtekintése
(4)

2. Rira Vegan and Vegeterian Cafe

A 7. kerületi kávézóban a vegák és vegánok is a bőség zavarával szembesülhetnek. Bagelek, salátatálak, wrapek, smoothiek és sambooseh-ból, vagyis perzsa töltött tésztákból válogathatunk. Ráadásul baráti árakon.

vegán, gasztrovegán, gasztrovegán, gasztrovegán, gasztro
Galéria megtekintése
(7)

3. VegaKuckó Vegetáriánus Gasztroműhely és Étkezde

A Boráros tér és a Lónyay utca sarkán még a legválogatósabbak is megtalálhatják a szájízükhöz leginkább passzoló vega vagy gluténmentes-vegán ebédet. A biztonsági játékosok nem lőhetnek mellé a zöldborsófőzelékkel, hortobágyi palacsintával vagy rakott krumplival. A kísérletező szelleműek pedig a közel-, távol-keleti és dél-amerikai konyha inspirálta ételekből válogathatják össze a két vagy három fogásos napi menü tételeit. Gluténmentes, vegán, cukormentes, paleo és nyers sütik arzenálja sorakozik a pultban, így az édesszájúak sem maradnak éhen.

vegán, gasztrovegán, gasztrovegán, gasztrovegán, gasztro
Galéria megtekintése
(10)

4. EPOCH Vegan Burger

2013-ban Istvánffi Veggie Burger néven nyílt meg, majd EPOCH Vegan Burger néven született újjá az ország első vegán burgerezője. A szójatagadók örömére borsófehérje-, zab- vagy gombás zöldségpogácsából készült hambikat választhatunk akár menüben is a Kálvin téri étteremben. Tehát a „mekis“ élményről sem kell lemondanunk a húsmentes életmóddal.

vegán, gasztrovegán, gasztrovegán, gasztrovegán, gasztro
Galéria megtekintése
(7)

5. Govinda Csillaghegy

A Krisna-hívők oktatási és kulturális központjába, a Lélek Palotájába a hét bármely napján betérhetünk egy levesre, szendvicsre, egytálételre vagy wokban készült főfogásra. A hetente változó menün hagyományos indiai fogások szerepelnek, melyek lakto-vegetáriánus és vegán ételek, tehát hús-, hal-, tojás- és hagymamentesek. A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége által működtetett étteremlánc egyébként a fővároson kívül Egerben, Debrecenben, Szombathelyen és a Krisna-völgyben is elérhető.

vegán, gasztrovegán, gasztrovegán, gasztrovegán, gasztro
Galéria megtekintése
(7)

6. Tökmag Vegan Street Food

A Hollán Ernő utca gyöngyszeme, ahol a vegán tojáskrémes szendvicstől a gluténmentes sztrapacskáig, a nachos burgeren át rengeteg újragondolt, állati hozzávalóktól mentes fogás vár. A koránkelők pedig vegán bundás kenyérrel vagy zserbós palacsintával is indíthatják a napot.

vegán, gasztrovegán, gasztrovegán, gasztrovegán, gasztro
Galéria megtekintése
(13)

7. Tahina Bite

A közel-keleti étterem maga a vegán Paradicsom, ahonnan megkockáztatom, a húsevők sem rohannak majd a Pesti Pipibe húspótlékért egy kiadós falafel tál után. A Wesselényi utcán a falafel és humuszkreációk mellett muhammara, és a ritkaságszámba menő taco is méltó középpontja vagy zárása lehet a napnak.

vegán, gasztrovegán, gasztrovegán, gasztrovegán, gasztro
Galéria megtekintése
(11)

8. Auróra

A nyolcadik kerület kultikus alkotótér-kocsma-klub-rendezvényhelyszín hibridje eddig is változatos programkínálattal és lehetőségek végtelen tárházával kecsegtetett. Arculata hetente megújuló egyszerű, de laktató főételekből álló menüvel gazdagodott. Vegánoknak azonban érdemes előre tájékozódni, mert nem minden nap 100%-ban növényi alapú a kínálat.

Az Auróra.
Forrás Facebook / Auróra

9. Napfényes Étterem és Cukrászda

2008-ban nyitotta meg kapuit az ország első teljesen vegán á la carteétterme, mely nem hiányozhat egyetlen vegán bakancslistáról sem. Emellett minden hétköznap délután öt óráig napi leves és kétféle főétel egészíti ki az állandó étlapot. Utóbbin nosztalgikus magyar ételek mellett olasz pizza, pad thai és nyers vegán opció is elérhető.

Napfényes Étterem és Cukrászda, vegán, gasztroNapfényes Étterem és Cukrászda, vegán, gasztroNapfényes Étterem és Cukrászda, vegán, gasztroNapfényes Étterem és Cukrászda, vegán, gasztro
Galéria megtekintése
(16)

+ 1: Szabad Új Hely

Budapest első vegán gasztrokocsmája 2019-ben nyílt meg Király utcában. 2023 szeptemberében pedig megérkezett kistestvére, az Új Hely a józsefvárosi Víg utcában.
A kutyabarát étterem vegán bárételekkel, á la carte étlappal és hétköznapokon napi ebédmenüvel vár. Kocsma lévén felelősséggel fogyasztandó alkoholos italokból sincs hiány. 

Szabad Bisztró, vegán, gasztroSzabad Bisztró, vegán, gasztroSzabad Új Hely, vegán, gasztroSzabad Bisztró, vegán, gasztro
Galéria megtekintése
(9)

 

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!