2023.2.14 16:25
Olvasási idő 6:13
Szécsi Krisztián

Terrortámadás, prostitúció és földrengés – 10 ország, melytől óva intenek minket 2023-ban

Terrortámadás, prostitúció és földrengés – 10 ország, melytől óva intenek minket 2023-ban
Forrás Ahmad Khateib / Stringer
UTAZÁS EGÉSZSÉG HÁBORÚ POLITIKA UTAZÁS

Szinte már nincs is olyan pontja bolygónknak, ahol ne lennénk kitéve folyamatos veszélynek.

Sajnos hiába írunk 2023-at, nem igen mondhatnánk, hogy emberiségünk a béke szent szigetén élné mindennapjait, s az egyre feszültebb diplomáciai, gazdasági konfliktusok igencsak megnehezítik, hova is mehetnénk maradék, semmit nem érő kis pénzünkön kipihenni rendkívül nagy lelki fáradalmainkat.

Ám ha bármikor kétségünk lenne egy adott ország biztonságát illetőleg, érdemes felkeresni Magyarország Konzuli Szolgálatának honlapját, hogy teljességében meggyőződjünk, hol is érdemes egy magyarnak vakációznia.

Az országok biztonsági besorolását a Konzuli Szolgálat a magyar konzuli hálózat és különböző uniós partnerekkel való egyeztetés segítségével állítja össze három kategóriában:

  • III. (hármas), legenyhébb biztonsági besorolás;
  • II. (kettes), fokozott biztonsági besorolás;
  • I. (egyes), utazásra nem javasolt országok biztonsági besorolása.
Forrás Robert Alexander / Contributor

A hármas kategóriába tartozó országok közbiztonsági helyzete, általános szabályrendszere, közszolgáltatásai hasonlóak a Magyarországon megszokottakhoz. Ebbe a besorolásba esik a legtöbb európai ország, mint Csehország, Olaszország, Spanyolroszág, Izland vagy Finnország, de valahogy az Amerikai Egyesült Államoknak is sikerült becsúsznia a biztonságosnak ítélt területek közé – elvégre a statisztikai adatok alapján tavaly csupán 617 tömeglövöldözés történt az USA-ban, s ha belegondolunk Észak-Korea se tömte tele atommal Los Angeles lakóit. Ezeket az országokat zölddel jelöli a Konzuli Szolgálat oldala.

Kiemelt tartalom
Látványos harcok és borzalmas karakterek: megnéztük a Polgárháborút, ahol Amerika szembeszáll saját magával Látványos harcok és borzalmas karakterek: megnéztük a Polgárháborút, ahol Amerika szembeszáll saját magával ma 09:02 -kor

kettes kategóriába tartozó országok biztonsági helyzete több tényező miatt is aggasztó: a járványveszély, háborús fenyegetettség, terrorista támadások veszélye vagy más rendkívüli körülmény indokolhatja, hogy egy adott ország a kettes besorolást kapja. A Konzuli Szolgálat oldaláról azt is megtudhatjuk, hogy ezeken a területeken a magyar állampolgárok konzuli védelmét valamely okból csak részlegesen vagy csak rendkívüli nehézségek árán képes ellátni. Előfordulhat az is, hogy egy állam rendfenntartói az ország egész területére vagy akár meghatározott részére beutazási korlátozást rendelnek el. Ebbe a besorolásba esik kontinensünkön – furcsa is, meg nem is – Franciaország, Portugália, Írország, a kontinensen kívül pedig Szaúd-Arábia, Thaiföld, Peru vagy Argentína. Ezeket az országokat naranccsal jelöli a Konzuli Szolgálat oldala.

És hát az egyes kategóriába tartoznak a legveszélyesebbnek ítélt úti célok, mely országokban válsághelyzet, fegyveres összetűzések, háborús cselekmények, zavargások, természeti katasztrófák, betegségek vagy egyéb – a személyi biztonságot közvetlenül veszélyeztető – események tapasztalhatók. A Konzuli Szolgálat minden esetben azt javasolja, hogy messziről kerüljük el ezeket a térségeket, hiszen ha a felhívásuk ellenére mégis úgy döntünk, hogy az adott országban maradunk, nem tudják maximálisan garantálni a segítségnyújtást. Ezeket az országokat pirossal jelöli a Konzuli Szolgálat oldala.

Afganisztán irányítását 2021-ben a terrorcselekményekről híres tálibok vették át. Forrás Anadolu Agency / Contributor

Ukrajna, Oroszország, Szíria és Afganisztán – a listát ezúttal nem olyan országokból állítottuk össze, ahova magától értetődően komplikált, sőt, rendkívül veszélyes belépni, hanem igyekeztünk a magyarok legkedveltebb úti céljait összeszedni, melyek az illusztris, képeslapszerű látványon túl sötét titkokat rejtenek magukban.

Fülöp-szigetek

Az elmúlt évtizedekben a Fülöp-szigetek, az IT-cégek rohamos fejlődésének s terjeszkedésének köszönhetően, igencsak népszerű úti céllá vált azoknak a kiber-nomádoknak (azok, akik az internetnek hála bárhonnan képesek dolgozni) a körében, akik pálmafák hűs árnyékából, a csendes-óceáni tengerpartokról kívánják munkájukat elvégezni. Bár az ország legnagyobb része a kettes biztonsági kategóriába tartozik, a Konzuli Szolgálat mégis óva int minket, hogy belépjünk Mindanao szigetére.

Kiemelt tartalom
Ki az a Vlagyimir Putyin? Ki az a Vlagyimir Putyin? 2024.4.14 9:54

Mindanao a Fülöp-szigetek déli részén található második legnagyobb sziget, s ahol az ország függetlenségének kikiáltása óta tevékenykednek szeparatista csoportok, akik a sziget muszlim lakosú részét kívánják függetleníteni és akik közül nem egy ilyen banda áll kapcsolatban iszlamista terrorszervezetekkel. Gyakoriak a fegyveres összecsapások, a terrorcselekmények, bár ezidáig az országnak sikerült elkerülnie, hogy nyílt háborús konfliktus alakuljon ki – ennek ellenére 2017-ben az ország elnöke hadiállapotot hirdetett ki a területen.

A képen a radikális csoportok egy katonájsa túszokat őriz a Mindanao szigetén található San Martin közelében. Forrás Jeoffrey Maitem / Stringer

Nauru

Nauru szigetállam a Csendes-óceán nyugati részén, Mikronéziában található paradicsomi szépségű, hivatalosan fővárossal nem rendelkező atoll (korallzátonyokból felépülő, gyűrű alakú sziget), ahol minden fában, minden virágban és habzó hullámban érezhetjük az élet folyamatos lüktetését.

A Fülöp-szigetekkel ellentétben Naurun nem tevékenykednek szeparatista szervezetek, sőt igen békésnek mondható országról beszélünk. A Konzuli Szolgálat az ország közbiztonságát úgy jellemzi, hogy „általában jónak mondható, különösebb kockázatok nincsenek“, ám ami miatt Naurut mégis a magas rizikófaktorú területek közé sorolják, az a rendkívül rossz Covid-válságkezeléssel magyarázható.

Bár a szigeten példaértékűen magas az oltottak aránya (98%), fejlett egészségügyi szolgáltatás, orvosgárda és megfelelő gyógyszerkészlet hiányában a 13 ezer fős országban ámokfutásba kezdett a járvány és így Nauru, amely területét nézve valamivel kisebb, mint a 12. kerület, nem csupán az ideutazók számára, de saját magára nézve is folyamatos veszélyt jelent.

Nauru szigetállam területe éppen egy leheletnyivel kisebb, mint a 12. kerületé. Forrás UniversalImagesGroup / Contributor

Japán

A Pokémon-sorozat és Sailor Moon hazájának alapjai gólyalábakkal egyensúlyozik a természeti erők kiszámíthatatlanságán.

„Felhívjuk a Japánba utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a szigetország földrengések tekintetében a világ egyik legaktívabb zónája.

A szigetországban a tűzhányó tevékenység, a földrengés, a szökőár, valamint a tájfun veszélye folyamatosan fennáll“ – írja a Konzuli Szolgálat honlapja.

Bár Japán döntő része csupán kettes kategóriájú területnek számít, az ország egy bizonyos pontja mégis vörösen izzik: a Fukushima Daiichi Atomerőmű.

A 2011 márciusában földrengés, majd cunami áldozatává vált erőmű és annak környéke, az intézményben bekövetkező robbanások és leállásokat követően még mindig rendkívül szennyezettnek és erősen radioaktív területnek számít. A térség körüli biztonsági zónába kizárólag állami intézmények képviselői, az érintett lakosok, és az újjáépítési programokban dolgozók léphetnek be, ám aki mégis megközelítené az övezetet köteles minden olyan utazási korlátozást és figyelmeztetést betartani, melyet a japán hatóságok állítottak fel.

A 2011-es földrengés és cunami több mint 20 ezer áldozatot követelt magának. Forrás Handout / Handout

 

Algéria

Bolygónk tizedik és Afrika legnagyobb területű országának körülbelül négyötöde vörös zónás, az egyes kategória alá esik.

Az ország tengerparti területeivel ellentétben Algéria határmenti vidékeire semmiképpen sem ajánlatos betenni lábunkat terrortámadások lehetőségének veszélye és a külföldi érdekeltségek vagy állampolgárok elleni támadások és emberrablás valószínűsége miatt. Bár az elmúlt években mindenképpen látunk egy javuló tendenciát, ami a közbiztonságot illeti, a közigazgatási intézmények, a nyugati érdekeltségek, valamint a külföldiek által látogatott éttermek, kávézók még így is gyakran válnak bűncselekmények elsődleges célpontjaivá.

A legjobb folyamatosan résen lenni: az egész ország területén bármikor, bárhol előfordulhatnak terrortámadások.

Ne tegyük kockára életünket Algéria határmenti területein, ahol több terrorszervezet is aktívan működik a mai napig. Forrás STR/ AP

 

Tunézia

A magyarok kedvenc úti célja, a biztonságot jelentő all inclusive hotelek falain túl már nem is mutat annyira paradicsomi képet.

Az észak-afrikai Tunézia már a Covid-járványkezelésével kapcsolatosan is a kevésbé biztonságos, a kettes kategóriájú országok közé sorolható, ám ugyanazon indokok miatt, mint a szomszédos Algéria, az arab ország egyáltalában nem ajánlatos a magyar turisták számára. 

Kiemelt tartalom
A féregdiéta nem csak a viktoriánus nők körében volt népszerű, még ma is hódít a beteg fogyókúra A féregdiéta nem csak a viktoriánus nők körében volt népszerű, még ma is hódít a beteg fogyókúra 2024.4.10 18:35

A terrorista akciók és a terroristákkal való fegyveres összecsapások mellett egy újabb veszélyforrás érzelmi fronton érkezik: Tunézia igen híres házasságiparáról.

„Különösen uniós tagságunk óta megnőtt a fiatal tunéziai férfiak – általában szállodai alkalmazottak és a bazárokban működő árusok – érdeklődése az európai hölgyek iránt, ám a kapcsolatok kialakítása az esetek jelentős többségében érdekházasság kötésére irányul. A kapcsolatfelvétel egyre jellemzőbb módja az internetes ismerkedés, pénzküldésre való felhívás. A közelmúltban jellemzővé vált „a fiatal tunéziai hölgy környékez meg idősebb európai urat” -változata is a házasságiparnak“ – írja a Konzuli Szolgálat honlapja.

Tunézia És Líbia közötti határvidék az egyik legveszélyesebb pontja bolygónknak a folyamatos terrorfeszültség miatt. Forrás REUTERS

 

Egyiptom

Egyiptom közbiztonságát tekintve a legnagyobb szélsőségek között mozog, hiszen a Konzuli Szolgálat honlapja egy igen speciális besorolással illeti a fáraók egykori országát: nem javasolt úti cél, biztonságosnak tekinthető térséggel.

Bár a 2017-ben bevezetett folyamatos terrorveszély miatti szükségállapotot 2021-ben megszüntették, mégis erősen javallott résen lenni a piramisok árnyékában. Minden esetben illik tiszteletben tartani az ország és a vallás hagyományait, a társadalom normáit és erősen ajánlott tartózkodni bármiféle társadalomkritikától, a politikai rendszer bírálatától, kihívó viselkedéstől. Ezenfelül kerüljük a fénykép- vagy videófelvételkészítést katonai-rendvédelmi objektumokról, rendőrökről, katonákról, rendfenntartásban érintett személyekről. A női utazók számára javasolt, hogy kerüljék a túl kivágott vagy rövid öltözetet, hiszen könnyen előfordulhatnak szexuális jellegű (verbális vagy fizikai) zaklatások, támadások, illetve a különböző kedvezmények és előnyök reményében kezdeményezett érdekkapcsolatok.

Bár Egyiptomban a terrortevékenységeket sikeresen visszaszorították, a Sínai-félsziget még mindig veszélyes területnek számít. Forrás Getty Images

 

India

A magyar Krisna-tiktokkerek zarándokhelye is bővelkedik területekben, ahova nem érdemes belépni, vagy teljességében tiltott megközelíteni a turisták számára.

Kiemelt tartalom
Tíz éve nem sikerült megválaszolni a nyomasztó kérdést: mi történt a Malajziából Kínába tartó repülővel? Tíz éve nem sikerült megválaszolni a nyomasztó kérdést: mi történt a Malajziából Kínába tartó repülővel? 2024.3.30 11:07

India a szélsőséges időjárási viszonyok, természeti csapások és járványkezelési hiányosságok mellett a közbiztonság szempontjából sem számít a legideálisabb úti célnak. Az elmúlt néhány évben közforgalmú helyek rendszeresen váltak merényletek célpontjaivá s nem ritkák a nők, gyermekek ellen elkövetett verbális vagy fizikai bántalmazás sem. Az idelátogató turisták nem feltétlen rendelkeznek az indiai társadalmi berendezkedésről alaposabb ismeretekkel, így nem is feltételezik, hogy maguk is célpontjaivá válhatnak az abúzusnak, mivel az országról és lakóiról kialakult idealizált képpel mindez nem találkozik. Kifejezetten kockázatos egyedülálló nőként vagy női csoportban utazni.

A társadalmi egyenlőtlenségeken túl, India több mezőgazdasági problémával küzd, melyből a legfajsúlyosabb az aszályhoz köthető. Forrás NurPhoto / Contributor

 

Madagaszkár

A gyűrűs farkú maki, Julien király hazája, fővárosán túl egyáltalában nem ajánlatos vakációra.

Madagaszkár szigetét a szociális, politikai és gazdasági helyzet törékenységére való tekintettel csupán megfelelő körültekintés mellett, szervezett, csoportos turisztikai utazás keretében javallott meglátogatni. Ha netán mégis ide sodorna minket az élet, erősen ajánlott a területeken csak jó helyismerettel és kapcsolatokkal rendelkező idegenvezető kíséretében mozogni. 

Baj esetén, a Konzuli Szolgálat azt tanácsolja, hogy vegyük fel a kapcsolatot valamelyik elérhető uniós tagállami misszióval, hiszen az ország nagy kiterjedése és a kommunikációs nehézségek miatt komplikált lehet célirányosan a tiszteletbeli magyar konzult felkeresni.

A veszélyes közbiztonság mellett Madagaszkár egyik legfőbb problémája a mezőgazdaságot sújtó aszály és szárasság. Forrás WFP/Krystyna Kovalenko

Venezuela

A dél-amerikai biztonsági besorolása az egyes kategóriába esik, azaz az utazásra nem javasolt országok listáján található.

Venezuela fővárosába, Caracas-ba vezető utakon rendszeres útlezárások akadályozzák a be- és kiutazást. Az állandósult gazdasági válság, az elszabadult infláció, az élelmiszer- és gyógyszerellátási nehézségek pedig a közbiztonság romlását súlyosbítják, ezért mindenképpen számolnunk kell a ténnyel, hogy a venezuelai vakációnkat nem csupán álomszexi latinókkal fogjuk eltáncolni. Napközben a fegyveres rablások is igen gyakoriak, emiatt a nap semelyik szakában nem ajánlatos az utcán szabadon sétálni – ez leginkább a nagyvárosokra igaz.

A súlyos politikai viszonyok miatt ezresével hagyják el hazájukat a venezuelaiak, hogy máshol folytassák életüket. Forrás SOPA Images / Contributor

Georgia (Grúzia)

Fáj is érte a szívünk, de sajnos a Kaukázus gyöngyszemének, Grúziának is fel kellett kerülnie a listára.

Az ország az elmúlt években előtte soha nem tapasztalt turisztikai népszerűségnek örvendett – ez főként azzal magyarázható, hogy Grúzia kelet-európai viszonylatban is felettébb pénztárcabarát opciónak számít, emellett pedig földöntúli természeti adottságokkal rendelkezik.

Kiemelt tartalom
Girlbossok Európa élén: ki Roberta Metsola és Ursula von der Leyen? Girlbossok Európa élén: ki Roberta Metsola és Ursula von der Leyen? 2024.3.7 18:44

Bár a terrorizmus és a bűnözés szempontjából biztonságosabbnak tekinthető, mint a legtöbb EU-tagország, s a városokban tett esti séták igen kevés veszélyt hordoznak magukban, továbbra sem javallott utazást tenni az ország szakadár területeire (Abházia és Dél-Oszétia), valamint e területeket Grúzia többi részétől elválasztó adminisztratív határvonalak mentén. Abháziában és Dél-Oszétiában gyakorta előfordulnak fegyveres konfliktusok, letartóztatások, így ezen térség biztonsági besorolása az egyes kategóriába esik.

A grúziai Dél-Oszétiában és Abháziában a mai napig rendkívül komplikált politikai helyzet uralkodik, hol a fegyveres összecsapások is igen gyakoriak. Forrás Jonathan Alpeyrie / Contributor

Részletes információ és az egyes besorolású országok listája a Konzuli Szolgálat honlapján érhető el.