2023.3.18., szombat

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Kultúra
Kovács M. Dávid
2023.2.8 12:26
Olvasási idő  1:41

Ingyen nézheted meg egy neoavantgárd művészünk eddigi legátfogóbb tárlatát az egyik budapesti galériában

Deim Pál mintegy 150 művéből nyílt életműkiállítás a Virág Judit Galériában, amit március közepéig lehet megnézni. Tökéletes program a hideg téli napokra.

Kovács M. Dávid
2023.2.8 12:26 Olvasási idő  1:41
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása

A budapesti Virág Judit Galéria fogadja be és bővíti ki a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum Deim Pál: Csendek című életműkiállítását, amelyet március 17-ig ingyen lehet megtekinteni. A tárlat Deim Pál mintegy 150 művét vonultatja fel, és ezzel átfogó képet ad a művész munkásságáról.

 

Deim Pál Csendek című életműkiállítását március 17-ig lehet megnézni a Virág Judit Galériában Forrás: Gordon Eszter

 

Minderre azért került sor, mert a szentendrei intézmény kiállítóhelye, a MűvészetMalom az elszálló rezsiköltségek miatt a téli időszakban bezárásra kényszerült. „A for-profit és a non-profit művészeti szektor ilyen szintű kooperációjára ritkán adódik példa“ – húzzák alá a REFRESHER Magyarországnak eljuttatott közleményben.

 

A kiállítást eredetileg Deim Pál szülővárosában, Szentendrén láthatta a közönség, a tárlat februárban azonban még nagyobb területre költözött, és az eredetinél is több – mintegy 150 – műalkotást immáron a Virág Judit Galéria mutatja be. A kiállítás kurátora és koncepciójának kialakítója Deim Réka művészettörténész, a művész unokája.

 

Ez minden idők talán legátfogóbb Deim-tárlata: múzeumoktól, magángyűjtőktől és a családtól, a művész örökségéből is kaptunk műveket. Példamutató az a fajta összeállás, amely most létrejött egy múzeum, valamint galériánk között

 

– mondta el Bársony Balázs, a Virág Judit Galéria művészeti igazgatója és a közös kiállítás ötletgazdája.

 

Március 17-ig nemcsak Deim Pál művészetét tekinthetik meg az érdeklődők eddig soha nem látott teljességében, hanem rengeteg kísérőprogram – tárlatvezetések és foglalkozások – is várják majd a látogatókat. A kiállításhoz kapcsolódva ráadásul egy katalógus is megjelenik, amely szintén elérhető lesz a galériában.

„A Deim Pál kiállítás hiánypótló, színvonala kiemelkedő, nem foszthatjuk meg a közönséget a művek élvezetétől“ – magyarázta Kelen Anna, a budapesti galéria vezető művészettörténésze. A művész születésének 90. évfordulója alkalmából tavaly több fontos esemény is történt Szentendrén, például teret neveztek el róla, ahol idén tavasszal, közösségi összefogással Deim Pál köztéri szobrát tervezik felállítani.

 

És hogy ki volt Deim Pál?

Deim Pál (1932-2016) a hatvanas években induló magyar neoavantgárd képzőművészet kiemelkedő alakja, akire a külföldiek közül – egy 1967-es, párizsi és brüsszeli tanulmányútja nyomán – Cézanne, Matisse, Picasso, Francis Bacon és Ben Nicolson is nagy hatással volt.

 

Deim Pál unokájával, a festő műtermében (1987) Forrás: Virág Judit Galéria / Facebook

 

Néhány jellegzetes motívumra épülő, emberközpontú művészetére a geometrikus és érzelmes kifejezésmód közötti egyensúlykeresés jellemző. Szemléletmódját meghatározta az a szellemi közeg, amelynek magját Bak Imre, Hortobágyi Endre, Molnár Sándor és Nádler István képezte, illetve Szentendre festészeti hagyománya, elsősorban Barcsay Jenő és Vajda Lajos művészete.

 

„Deimet ambivalens korunk szülte, művészete azonban korántsem ambivalens, lényege az egyértelműség, a tiszta képletekben való gondolkodás. Tudjuk, kiktől tanult – maga is megvallotta. Szentendrei művész, mégpedig a szó minden értelmében, szellemét és illetőségét tekintve is“ – írta róla Németh Lajos.

 

Deim Pál: Csendek – Az életmű új rétegei
Bővített retrospektív kiállítás a Ferenczy Múzeumi Centrum és a Virág Judit Galéria együttműködésében
Időpont: 2023. február 3. – 2023. március 17.
Helyszín: Virág Judit Galéria, 1055 Budapest, Falk Miksa utca 30.
Nyitvatartás: H-P: 10-18, Szo: 10-13
Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Forrás: sajtóközlemény Thumbnail:  Gordon Eszter
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában kultúra
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra