2023.3.20., hétfő

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Közélet
Szöllősi Anna
2023.1.13 15:29
Olvasási idő  1:13

A kormány kvázi elismerte a tanárhiányt, és megkönnyíti a polgári engedetlenségben résztvevő tanárok kirúgását

A tegnap este bejelentett, péntektől hatályos kormányrendelet átírta annak szabályait, hogyan lehet kirúgni a pedagógusokat.

Szöllősi Anna
2023.1.13 15:29 Olvasási idő  1:13
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása

A törvény szerint a rendkívüli felmondás határideje az okról valós tudomásszerzés utáni 15. nap, ám a tegnapi bejelentés értelmében ez a tanárokra mostantól nem érvényes, tehát ha engedetlenek, velük mostantól jóval később is közölhetik, hogy felmondanak nekik. Tehát megtörténhet, hogy valakivel letaníttatják az egész évet, és csak a nyári szünetben kapja meg a felmondását. 

 

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) pénteken egy közleményben jelentette be, hogy a csütörtöki rendelet fényében csatlakozik a PDSZ január 23-tól meghirdetett sztrájkjához, és felszólít minden oktatásban dolgozót, hogy vegyen részt az egyhetes munkabeszüntetésben. Szerintük a kormányrendelet azt sugallja, hogy a polgári engedetlenkedő szentgotthárdi tanárok meghátrálásra kényszerítették a belügyminisztert – szúrta ki a Telex. 

 

A tantestület nagy része, 29 pedagógus egységes kiállásával bebizonyította, hogy nem lehet egy egész tantestületet kirúgni az amúgy is nagy pedagógushiány közepette

 

– írták.

 

 A PSZ szerint a rendelet több sebből is vérzik: 

  • a szabályozás nincs összhangban a háborús veszélyhelyzet idejével, mert az jelenleg május végéig tart, miközben a tanárokat akár 2024. augusztus 1-jei kirúgással is fenyegeti (a háborús veszélyhelyzetnek eddig sem volt, ezután sem lesz köze az oktatásban dolgozók tiltakozásához),
  • a rendelet sérti a törvény előtti jogegyenlőséget, a munkáltatókat jogtalan előnyben részesíti a munkavállalókkal szemben,
  • diszkriminatív, hogy az azonnali hatályú felmondás lehetőségét, időben, csak a munkáltatónak hosszabbítja meg,
  • mivel a rendelet azokra is vonatkozik, akik 2023. január 13-a előtt vettek részt polgári engedetlenségben, felhívják a figyelmet, hogy a visszamenőleges hatály minden alapvető jogot sért.

A rendelet indoklása egyébként nem is tagadja, hogy az elmúlt hónapok polgári engedetlenségi akciói miatt hozták meg a jogszabályt. „Egyes köznevelési intézményekben jelenséggé vált a politikai célú és nem törvényesen szervezett munkabeszüntetés, amely a gyermekek tanuláshoz való jogát sérti” – írják.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyintézője, Nagy Erzsébet nagyon durva brigantiságnak minősítette az esetet, és úgy gondolja, hogy ez már a visszaélésszerű jogalkotás kategóriája, a PDSZ szerint pedig a rendelettel a kormány kvázi elismerte a súlyos tanárhiányt.

 

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Forrás: telex.hu Thumbnail:  MTI/Balogh Zoltán
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában közélet
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra