2023.1.13 15:29
Olvasási idő 1:13
Szöllősi Anna

A kormány kvázi elismerte a tanárhiányt, és megkönnyíti a polgári engedetlenségben résztvevő tanárok kirúgását

KÖZÉLET PEDAGÓGUSSZTRÁJK

A tegnap este bejelentett, péntektől hatályos kormányrendelet átírta annak szabályait, hogyan lehet kirúgni a pedagógusokat.

A törvény szerint a rendkívüli felmondás határideje az okról valós tudomásszerzés utáni 15. nap, ám a tegnapi bejelentés értelmében ez a tanárokra mostantól nem érvényes, tehát ha engedetlenek, velük mostantól jóval később is közölhetik, hogy felmondanak nekik. Tehát megtörténhet, hogy valakivel letaníttatják az egész évet, és csak a nyári szünetben kapja meg a felmondását. 

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) pénteken egy közleményben jelentette be, hogy a csütörtöki rendelet fényében csatlakozik a PDSZ január 23-tól meghirdetett sztrájkjához, és felszólít minden oktatásban dolgozót, hogy vegyen részt az egyhetes munkabeszüntetésben. Szerintük a kormányrendelet azt sugallja, hogy a polgári engedetlenkedő szentgotthárdi tanárok meghátrálásra kényszerítették a belügyminisztert – szúrta ki a Telex. 

A tantestület nagy része, 29 pedagógus egységes kiállásával bebizonyította, hogy nem lehet egy egész tantestületet kirúgni az amúgy is nagy pedagógushiány közepette

– írták.

 A PSZ szerint a rendelet több sebből is vérzik: 

  • a szabályozás nincs összhangban a háborús veszélyhelyzet idejével, mert az jelenleg május végéig tart, miközben a tanárokat akár 2024. augusztus 1-jei kirúgással is fenyegeti (a háborús veszélyhelyzetnek eddig sem volt, ezután sem lesz köze az oktatásban dolgozók tiltakozásához),
  • a rendelet sérti a törvény előtti jogegyenlőséget, a munkáltatókat jogtalan előnyben részesíti a munkavállalókkal szemben,
  • diszkriminatív, hogy az azonnali hatályú felmondás lehetőségét, időben, csak a munkáltatónak hosszabbítja meg,
  • mivel a rendelet azokra is vonatkozik, akik 2023. január 13-a előtt vettek részt polgári engedetlenségben, felhívják a figyelmet, hogy a visszamenőleges hatály minden alapvető jogot sért.

A rendelet indoklása egyébként nem is tagadja, hogy az elmúlt hónapok polgári engedetlenségi akciói miatt hozták meg a jogszabályt. „Egyes köznevelési intézményekben jelenséggé vált a politikai célú és nem törvényesen szervezett munkabeszüntetés, amely a gyermekek tanuláshoz való jogát sérti” – írják.

Kiemelt tartalom
Könnygáz, dulakodás, letartóztatott képviselő – Ez történt a Státusztörvény elleni diáktüntetésen Könnygáz, dulakodás, letartóztatott képviselő – Ez történt a Státusztörvény elleni diáktüntetésen 2023.5.4 10:49

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyintézője, Nagy Erzsébet nagyon durva brigantiságnak minősítette az esetet, és úgy gondolja, hogy ez már a visszaélésszerű jogalkotás kategóriája, a PDSZ szerint pedig a rendelettel a kormány kvázi elismerte a súlyos tanárhiányt.