2023.3.25., szombat

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Közélet
Kovács M. Dávid
2023.1.12 17:10
Olvasási idő  1:05

Gulyás Gergely tűrhetetlennek tartja az Erasmus-ügyet, készek pert indítani az EU bíróságánál

Ha nem sikerül megállapodniuk az Európai Bizottsággal, a magyar kormány az Európai Unió bíróságán fog pert indítani, és bár az Erasmus eltörlése ötmilliárdos többletterhet róhat a költségvetésre, saját zsebből rendeznék a 2024-es ösztöndíjak költségét.

Kovács M. Dávid
2023.1.12 17:10 Olvasási idő  1:05
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter méltánytalannak, tűrhetetlennek és elfogadhatatlannak nevezte az Európai Bizottság döntését az év első, csütörtökön tartott kormányinfóján.

 

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter Forrás: Varga Jennifer /24.hu

 

Ahogy korábban a Refresher is beszámolt róla, az Európai Bizottság – a Népszava információi szerint – decemberben arról tájékoztatta a magyar kormányt, hogy mivel az alapítványi egyetemeket fideszes politikusok irányítása alatt tartja, 21 felsőoktatási intézményt kizárnak az Európai Unió által finanszírozott csereprogramokból, így az Erasmusból és a Horizontból.

 

A 24.hu közvetítése szerint Gulyás a csütörtöki kormányinfón azt mondta: három napja értesültek az erasmusos pályázatok befagyasztásáról. Hozzátette: mikor megállapodtak, a kormány úgy járt el, ahogy Brüsszel kérte, és noha törekednek békés megoldást találni, ha az egyeztetések nem jönnek össze, készek pert indítani az Európai Unió bíróságánál.

Gulyás Gergely szerint a Bizottság végrehajtási határozatában az szerepel, hogy nem részesülhetnek uniós támogatásból az alapítványok kuratóriumai, arról azonban nem volt szó, hogy ez az Erasmust is magában foglalja, ugyanis szerinte ezek a nemzetközi mobilitási pályázatok a diákokat célozzák.

 

Nem tudjuk, mit akar a Bizottság. Most ezt kommunikálja, de mi tárgyaltunk, és nem volt ilyen kérés. (...) Azt tettük, amit kértek és itt tartunk, ahol tartunk

 

– mondta Gulyás.

 

A miniszter úgy véli, általános európai gyakorlat, hogy politikai tisztviselők ülnek egyetemek kuratóriumaiban, de akár hajlandóak engedni is az ügyben, cserébe egyenes kommunikációt várnak Brüsszeltől. Mint mondta, a kormány nyitott arra, hogy a kormánytagok kikerüljenek az egyetemi kuratóriumokból.  

 

Gulyás leszögezte: az idei Erasmus költségek nincsenek veszélyben, hiszen ezekről már a tavalyi év végén megállapodtak, ugyanakkor szükség esetén – tehát ha nem születne megállapodás –, a kormány kész saját forrásból kifizetni a mintegy ötmilliárd forintnak megfelelő összeget.

 

Gulyás Gergely nyilatkozata szerint Navracsics Tibor uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter jövő héten Brüsszelben tárgyal majd az ügyben.

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Forrás: 24.hu Thumbnail:  Varga Jennifer /24.hu
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában közélet
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra