2023.1.9 15:15
Olvasási idő 1:04
Maier Péter

21 magyar egyetemen szűnhet meg az Erasmus+

KÖZÉLET EGYETEM FELSŐOKTATÁS OKTATÁS

A december 15. után elbírált pályázatokra vonatkozik a tiltás – erről decemberben tájékoztatta az illetékeseket az Európai Bizottság.

Nem kapnak támogatást az Európai Unió által finanszírozott csereprogramokból azok a magyar egyetemek, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn – írja a Népszava. Ebbe beletartozik az Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogram, illetve a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogram.

A tiltás azokra a pályázatokra vonatkozik, amelyeket december 15. után bírálnak el. Minderről december végén tájékoztatták a testület szolgálatait és a pénzek kezelésével megbízott nemzeti hatóságokat az Európai Bizottság illetékes főigazgatóságai.

A Corvinus aközött a három egyetem között volt, amely a legtöbb hallgatót küldte az Erasmus+ programba. Forrás Werner OTTO\ullstein bild via Getty Images

A döntés 21 magyar alapítványi egyetemet érint: Budapesti Gazdasági Egyetem, Dunaújvárosi Egyetem, Debreceni Egyetem, Budapesti Corvinus Egyetem, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Magyar Táncművészeti Egyetem, Állatorvostudományi Egyetem, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Semmelweis Egyetem, Neumann János Egyetem, Nyíregyházi Egyetem, Pannon Egyetem, Óbudai Egyetem, Soproni Egyetem, Széchenyi István Egyetem, Szegedi Tudományegyetem, Színház- és Filmművészeti Egyetem, Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem, Tokaj-Hegyalja Egyetem, Miskolci Egyetem, Pécsi Tudományegyetem

Mindez lényegében azt jelenti, hogy olyan egyetemek hallgatói, mint a Corvinus vagy a SOTE, innentől kimaradhatnak az említett programokból.

A döntés oka a Népszava szerint az, hogy „az Orbán-kormány továbbra is fideszes politikusok irányítása alatt tartja az alapítványi egyetemeket“.

A döntést 2022. december 15-én hozták meg az EU pénzügyminiszterei, akkor, amikor „a korrupciós veszélyek miatt befagyasztották a Magyarországnak 2021-2027 között járó felzárkóztatási támogatások csaknem egyharmadát“.

Kiemelt tartalom
Miért élünk gyökeresen máshogy, mint a szüleink, és ez miért nem a mi hibánk? – Elmondjuk, mi a posztadoleszcencia jelensége Miért élünk gyökeresen máshogy, mint a szüleink, és ez miért nem a mi hibánk? – Elmondjuk, mi a posztadoleszcencia jelensége 2023.10.14 9:03

A modellváltás az elmúlt években vált visszatérő kifejezéssé a magyar médiában, miután több egyetemet is alapítványi fenntartásba helyeztek át, óriási visszhangot keltve. A talán legismertebb modellváltós történet a Színház- és Filmművészeti Egyetemé, amelynek alapítványi átvételét hatalmas tüntetéshullám követte. Mindezek alapján nem sok magyar egyetem maradt, ahol a hallgatóknak van esélye Erasmus-részvétele, de az ELTE ezek között van, úgyhogy a BTK-sok egyik meme-oldala meg is emlékezett a történtekről: