ma 2024.10.22 10:43
Olvasási idő 0:57
Masszi-Rigó Csilla

Lázár János elrendelte a Turul-szobor műemlékké nyilvánítását a 12. kerületben

KÖZÉLET BUDAPEST LÁZÁR JÁNOS MAGYAR KÉTFARKÚ KUTYA PÁRT MI HAZÁNK TURUL-SZOBOR

A szobor évek óta komoly feszültségek forrása: míg egyesek szerint a nemzeti eszmét testesíti meg, sokak számára a nyilasterror egyik mementója közel a Maros utcai kórházhoz, ahol a nyilasok több mint nyolcvan emberrel végeztek.

Lázár János építési és közlekedési miniszter a Facebookon jelentette be, hogy elrendelte a XII. kerületi Turul-szobor műemléki védelem alá helyezését. Úgy gondolja, kulturális örökség védelméért felelős miniszterként feladata az értékek megóvása, noha némileg ellentmondásosan azt írta, a szobor „szinte avatása óta politikai viták kereszttüzében áll”, ez azonban nem lehet ok arra, hogy „egy nemzeti jelképet és egy művészeti alkotást pusztulásra ítéljenek”.

A Turul-szobor évek óta megosztja a lakosságot, az idei önkormányzati választásokon megválasztott polgármester, Kovács Gergely (Magyar Kétfarkú Kutya Párt) ezért választási kampányában azt ígérte, elbontatja az emlékművet, amely kettős szimbólummal bír: míg sokakat a nemzeti eszmére emlékeztet, mások a nyilasterror mementóját látják benne, 1945 január 12-én ugyanis a szobortól nem messze, a Maros utcai kórházban 84 emberrel végeztek a pártszolgálatosok.

Ahogy azt a Telex írja, Kovács a megválasztása után azt mondta, nem a Turul-szobor elbontása lesz az első feladata, mert nem akarja a polgármesterségét azzal kezdeni, hogy utcai harcot vívnak Toroczkai Lászlóékkal (Mi Hazánk Mozgalom). A polgármester Lázár János Facebook-posztjára is reagált: „Ez valami tévedés lehet, biztos a MÁV-ot akarta műemlékké nyilvánítani a miniszter úr. Most hirdethetjük meg a »Lázár János találkozása a műemlékvédelemmel« című szoborpályázatot.”

Kiemelt tartalom
Hová menjünk, miket nézzünk októberben? – 5 kiállítás, amivel feldobhatod az idei őszt Hová menjünk, miket nézzünk októberben? – 5 kiállítás, amivel feldobhatod az idei őszt 2024.10.5 8:04

A szobor védelmében nemzeti radikális szervezetek – köztük a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Légió Hungária, a Betyársereg és a Horthy Miklós Társaság – tüntetést szerveznek október 23-ára a Turul-szoborhoz, amit maga Toroczkai László jelentett be. A Mi Hazánk Mozgalom nemrégiben azt is indítványozta, legyen Turul térre elnevezve a „nemzeti emlékhely”, amely hivatalosan egyelőre névtelen közterület.