2023.1.30., hétfő

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Életmód
Maier Péter
2023.1.25 16:04
Olvasási idő  4:42

Rárepültek a cukorbetegek gyógyszerére a fogyni akarók, pedig az nem olyan egyszerű - Itthon is hódít a szemaglutid

Minden jel arra utal, hogy hazánkban is hódít az Ozempic-injekció (és társai), pedig hivatalosan nem is olyan egyszerű bárkinek felírni. Mi ez a gyógyszer és mi történik vele itthon?

Maier Péter
2023.1.25 16:04 Olvasási idő  4:42
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Rárepültek a cukorbetegek gyógyszerére a fogyni akarók, pedig az nem olyan egyszerű - Itthon is hódít a szemaglutid
Forrás: REFRESHER ;

Amikor Kim Kardashian 2022 júniusában Marilyn Monroe ruhájában jelent meg a MET-gálán, a nyilvánosság felhördült: hogy lett ilyen vékony? Miután Kardashian lenyilatkozta, három hét alatt több mint hét kilót fogyott, elindultak a híresztelések, miszerint egy szemaglutid nevű szer áll a háttérben, amelyet kettes típusú cukorbetegségben szenvedők számára fejlesztettek ki azért, hogy inzulint termelve kordában tartsa a betegek vércukrátEgy ideje azonban köztudott lett, hogy a szer használata komoly súlyvesztéssel járhat, és Hollywoodban is egyre többen fogynak le ennek köszönhetően. Kim Kardashian ugyan sosem erősítette meg, hogy használta a készítményt, Elon Musk ezzel szemben a Twitterre is kiírta, hogy a Wegovy nevű szemaglutidos injekcióval fogyott rengeteget. De hogy van ez, hogy egyre divatosabb az injekciók használata, mégis az egészet némi sejtelmesség övezi? Mik a mellékhatások? Milyen problémák merülnek fel a terjedéssel kapcsolatban? Hányadán állunk ezzel Magyarországon? Cikkünkben ennek mentünk utána.

 

Varázsszerré avanzsálva

Még 2021 elején röppent fel a hír egy New England Journal of Medicine-ben publikált tanulmány megjelenése után, hogy az eredetileg kettes típusú cukorbetegség kezelésére kifejlesztett szemaglutid hatékonyan segíti a fogyást. Ahogy két éve a Telex írta, a kutatás során átlagosan majdnem 15 százalékkal csökkent azok testsúlya, akik hetente 2,4 milligrammot injekcióztak magukba. 

A 2010-es évek elején kifejlesztett hatóanyag injekciós formában több márkanéven is kapható: legismertebb az Ozempic, de ott van többek között az Elon Musk által tolt Wegovy is, amely magasabb dózisban tartalmazza a hatóanyagot. A szemaglutid eredeti használatának lényege a vércukor kontrollja volt, de 2017-től kezdték igazolni kutatások, hogy csökkenti a testzsírt és elnyomja az éhségérzetet is. 

 

 

Ozempic-injekció Forrás: Ozempic

 

 

Nyilván ilyenkor a legfontosabb kérdés: mik a mellékhatások? Jelen ismereteink szerint a gyógyszer okozhat émelygést, hányingert, hányást, hasmenést, székrekedést. Hosszú távon azonban vannak előttünk kérdések, amelyek nem is feltétlenül mellékhatásokról szólnak, hanem arról, mi történik egy ilyen kezelés után. Megoszlanak a vélemények ugyanis arról, hogy a kúra végén hogyan reagál az emberi test, és az ember visszaszedi-e azokat a kilókat, amelyeket leadott a szemaglutidnak köszönhetően. Egy 327 fő részvételével készült, 2022-ben megjelent kutatás során ilyen kezelésen vettek részt az alanyok, akik a 68. hét végére leadták a testsúlyuk több mint 17 százalékát. Viszont miután leálltak a kezeléssel, a 120. hétre visszaszedtek 11 százalékot, tehát a kezelés utáni 52 hétben a résztvevők a leadott testsúlyuk kétharmadát újra felszedték. Ebben mondjuk nagyot torzíthat a legfontosabb dolog: az életmód. Akár ozempicezik valaki, akár nem, akár túlvan a kezelésen, a testsúly szempontjából a legfontosabb szempont az, hogyan éljük az életünket: mozgás, étrend, alvás.

 

Forrás: Getty Images/Refresher.hu

 

Ezt mondja Cseh Tamás (Diabnavigátor) cukorbeteg életmód tanácsadó is, akit a gyógyszerrel kapcsolatos álláspontjáról kérdeztünk. A cukorbetegség szempontjából kihangsúlyozta, a szer fokozza a hasnyálmirigy inzulin termelését, ami rövid távon magával hozza az alacsonyabb vércukorszinteket cukorbetegség vagy inzulinrezisztencia esetén, de sajnos az okot, magát az inzulinrezisztenciát nem szünteti meg, sőt, még tovább terheli az amúgy is túlhajtott hasnyálmirigyet, így hosszú távon nem valószínű, hogy jó hatással van a szénhidrát anyagcserére. „Cukorbeteg életmód tanácsadóként én azt gondolom, hogy akár cukorbeteg vagy inzulinrezisztens, akár nem cukorbeteg embereknél a testsúlycsökkentés első lépése a személyre szabott étrend, a második a rendszeres testmozgás, és csak ezek után, ezekkel párhuzamosan következhet bármilyen gyógyszeres kezelés, ha az első kettő nem hozza meg a kívánt hatást.“ – fogalmazott Cseh, aki a nem cukorbeteg, túlsúlyos emberek szemaglutidos kezelésével kapcsolatban inkább az orvosokra bízná, hogy megválaszolják a kérdéseinket.

Az esetleges egyéb mellékhatásokról több endokrinológust, diabetikust is megkerestünk, viszont egyiküktől sem érkezett válasz. Többüktől azt is megkérdeztük, előfordult-e, hogy felírta cukorbetegségben nem szenvedők számára, de erről sem nyilatkozott egyikük sem. 

 

„Boldog-boldogtalan szúrja magába“

Napokkal ezelőtt Tatár Csilla műsorvezető osztott meg bejegyzést, amelyben a számára küldött civil üzenetek alapján állapította meg: nagyon komoly problémát jelent a kettes típusú cukorbetegek kezelésében, hogy a számukra kifejlesztett gyógyszert már olyanok is használják fogyásra, akik nem diabéteszesek, de fogyni szeretnének. A poszt szerint többen is találkoztak olyannal, hogy hiány van a készletekből, így – ahogy ő fogalmaz – „valódi betegek nem tudnak hozzájutni“.

 

 

A hiányról megkérdeztük az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI), akik szerint Európa több államában is probléma, hogy a megnövekedett kereslettel a gyártó nem tud lépést tartani. Azt írták, időről időre hiányhelyzetek alakulnak ki, és ilyenek a továbbiakban is várhatók. „Ezért a gyártó az Európai Gyógyszerügynökséggel és az OGYÉI-vel együttműködve közös felhívást (ún. DHPC levelet) fogalmazott meg a szakemberek részére, amelyben együttműködésüket kéri egyrészt a betegek ellátási helyzetről történő tájékoztatásában, másrészt azoknál a betegeknél, akiknél fennáll a kockázata annak, hogy Ozempic készletük kimerül, biztonságosan állítsa át más hasonló terápiára, vagy megítélése alapján más megfelelő alternatív kezelésre.“ A betegeknek azt javasolják, hogy keressék fel kezelőorvosukat, ha kimerülőben van a készletük.

Egyébként tévhit az, hogy csak úgy kedve szerint felírhatja az orvos bárkinek az Ozempic-et. Az OGYÉI felhívta rá a figyelmünket, hogy a készítmény a diéta és a testmozgás kiegészítéseként, a nem megfelelően kontrollált 2-es típusú diabetes mellitusban szenvedő felnőttek kezelésére javallott. Egyéb indikációban – pl. fogyásra – történő alkalmazása indikáción túli gyógyszeralkalmazásnak minősül – ez Magyarországon engedélyköteles. Lényegében tehát, ahhoz, hogy Ozempic-et írhasson fel a háziorvos egy nem diabéteszes páciens számára, külön engedélyezési eljárást kell indítania az intézet felé, óriási kérdés tehát, hogyan írhatják vagy írhatnák fel háziorvosok azok számára a gyógyszert, akik azt „csak fogyásra“ használnák. 

 

Az OGYÉI-nek nincs hatásköre a kezelőorvosok receptírási gyakorlatát ellenőrizni, de szeretnénk nyomatékosan hangsúlyozni, hogy az engedély nélküli indikáción túli gyógyszerrendelés túl azon, hogy Magyarországon tilos, a szűkös ellátási helyzetben azoknak a terápiához való hozzájutását is veszélyezteti, akik ténylegesen rászorulnak a gyógyszerre.

 

- írták.

 

Az Ozempic használóinak és az általa érdeklődőknek külön magyar Facebook-csoportja is van, amelyben több mint 4 500 felhasználó van jelen. A közösségben megosztják egymással a tapasztalataikat, illetve érdeklődnek afelől, hogy hol, milyen gyógyszertárakban elérhető a gyógyszer. Segítenek egymásnak a mellékhatásokkal kapcsolatban, de a legtöbb bejegyzésben egyértelműen a hiány problémája jelenik meg. Bár a jelenlévők szinte mindegyike rendelkezik valamilyen cukorproblémával, ha nem is cukorbetegek, de inzulinrezisztenciában szenvednek, a szakorvosuk pedig sok esetben  nekik is felírja az Ozempicet. Egy-két posztban szóba kerül, hogy bármilyen cukorprobléma nélkül, kizárólag súlyvesztés céljából is felírták szakorvosok a csoporttagoknak, de az nem teljesen egyértelmű, hogy ezt pontosan hogyan intézik el.

 

 

Nem éppen a tömegek gyógyszere

Akár az Ozempic-ről, akár más szemaglutidos injekciókról beszélünk, a hozzáférési lehetőségeket nem csak az nehezíti meg, hogy „elkapkodják“ a nem eredeti rendeltetése szerint alkalmazók. A cukorbetegség kezelési lehetőségei a különböző társadalmi rétegekben nagyban eltérhetnek, és ezen a szemaglutidos készítmények ára sem segít: patikánként eltér, de az általunk kérdezett gyógyszertárban (bármilyen hatáserősséggel) egy toll Ozempic, amely négy adagot tartalmaz, körülbelül 36 ezer forint – heti egy adagolással ez nagyjából egy hónapra elég. Szakorvosi javaslatra lehet kevesebb, úgy 10 ezer forint körül van az ára. Összességében tehát nem egy olcsó gyógyszerről beszélünk, könnyen előfordulhat, hogy éppen azok tehetik meg a legkevésbé, akiknek a legnagyobb szükségük van rá.  

Mindent összevetve, nem kérdés, hogy túlsúly esetén nagy hatással tudnak lenni a szemaglutidos készítmények a fogyásra, ugyanakkor jelen helyzetben elég egyértelmű összefüggés fedezhető fel aközött, hogy népszerű alakformáló gyógyszer lett ezekből, illetve hiánycikké váltak több országban is. Egész biztos, hogy a közeljövőben hallunk és olvasunk még sok mindent majd a témában, és remélhetőleg egyre tisztában látjuk majd az ilyen készítmények terjedésének hatását. Az biztos (és ebben minden diabetikus, dietetikus, tanácsadó és endokrinológus egyetért), hogy akár komfortérzet, akár betegség indikálja a kezelést, az csak akkor lesz hasznos, ha megfelelő életmódot élünk mellette.

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Thumbnail:  REFRESHER
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában életmód
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra