tegnap 2024.10.27 11:10
Olvasási idő 2:53
Maier Péter

5 film, amit nagyon nem kéne kihagynod az I. BIFF-en, Budapest új független, nemzetközi filmfesztiválján

5 film, amit nagyon nem kéne kihagynod az I. BIFF-en, Budapest új független, nemzetközi filmfesztiválján
Forrás ADS Service / UIP-Dunafilm / A24
FILMEK + SOROZATOK ADRIEN BRODY BIFF - BUDAPEST INTERNATIONAL FLIM FESTIVAL FILMFESZTIVÁL MÉSZÖLY ANNA ÖSSZEÁLLÍTÁS

Az év legfontosabb művészfilmjei közül jó néhányat vetítenek majd a BIFF-en, avagy az első Budapest International Film Festivalon. Az Adrien Brody főszereplésével készült "The Brutalist" csak egy azok közül, amiket összeszedtünk nektek.

Október 29. és november 3. között rendezik meg az I. BIFF-et, avagy Budapest International Film Festivalt, amely a 2019-ben megszűnt Titanic Filmfesztivál szellemi örökségét viszi tovább, és visszahozza a nemzetközi független filmes események hangulatát a magyar fővárosba. Kiemelkedő művészfilmeket mutatnak majd be a Corvin Moziban, ezek közül szedtünk össze néhányat, amelyeknek a vetítését semmiféleképpen nem hagynánk ki a helyetekben, már ha érdekelnek titeket a jó filmek. A teljes programot négy szekcióra osztva ide kattintva éritek el.

Bird (UK)

Barry Keoghan a "Bird" című filmben
Barry Keoghan a "Bird" című filmben Forrás Atsushi Nishijima / ADS Service
Szekció: nemzetközi versenyprogram
Rendezte: Andrea Arnold
Vetítik: november 2. 13:15

Andrea Arnold sokszorosan díjazott rendező, aki több műfajban is letette már a névjegyét, legújabb munkájával, a Cannes-ban debütáló Birddel most visszatér a fikcióhoz. A film sztárja Barry Keoghan, aki brutális hollywoodi népszerűsége ellenére szerencsére nem engedte el az indie filmes vonalat, itt egy érzelmileg instabil fiatal apát alakít. Fia, a tizenkét éves Bailey (Nykiya Adams) áll a történet középpontjában, aki az otthoni problémáktól menekülve összetalálkozik egy titokzatos férfival, és megváltozik az élete. Az egy dolog, hogy egy Délkelet-Angliában játszódó coming-of-age filmről van szó, ami identitásról, szexizmusról, magányról és osztályharcról is beszél, de ha ez nem lenne elég: a film zenéjét az a Burial szerezte, akinek minden idők egyik legfontosabb elektronikus zenei albumát köszönhetjük, aki az atmoszférateremtés nagymestere, és ha már az előzetesbe is belenézel, érezni fogod, hogy itt valami nagyon különleges dolog történik audiovizuális értelemben. 

I Saw the TV Glow (USA)

Képkocka az "I Saw the TV Glow" című fimből
Képkocka az "I Saw the TV Glow" című fimből Forrás A24
Szekció: nemzetközi versenyprogram
Rendezte: Jane Schoenbrun
Vetítik: november 1. 18:30

Az A24 filmstúdió „idei egyik legnagyobb dobásaként“ hivatkoznak a szervezők Jane Schoenbrun nembináris rendező-író filmjére, aki „büszke támogatója egy személyes, queer mozikultúra eljövendő új korszakának“. A filmben a Justice Smith által alakított Owen az osztálytársa, Maddy (őt a Több, mint normális című sorozatból ismert Brigette Lundy-Paine alakítja) hatására megismerkedik egy tévéműsorral, aminek következtében a szereplők és a valóság viszonya fura módon átalakul. Az I Saw the TV Glow mindemellett egy neon színek által dominált, egyedi vizuális világú queer coming-of-age történet, ami óriási potenciált hordoz arra, hogy a különc srácok és különc lányok kedvenc idei mozgóképe legyen.

Animal (Görögország)

Képkocka az "Animal" című görög filmből
Képkocka az "Animal" című görög filmből Forrás Homemade Films
Szekció: nemzetközi versenyprogram
Rendezte: Sofia Exarchou
Vetítik: november 1. 16:00

„Bressont követve számomra a mozi feladata az, hogy olyan képeket, történeteket, gondolatokat mutasson meg, amelyeket korábban soha nem képzeltünk el, nem láttunk, nem gondoltunk még“ – fogalmazott egy interjúban Sofia Exarchou athéni rendező, akinek friss filmjében kelet-európai turisták utaznak egy lepukkant görög nyaralóhelyre, ahol egy fásult, de profi animátor csapat szórakoztatja őket. A középpontban a Dimitra Vlagopoulou által alakított táncosnő áll, aki már tizedik éve robotol ugyanabban a munkában, szervezett örömöt és illanó illúziót kínálva a hotel vendégeinek, akik még éppen ki tudják fizetni ezt a pár napos tengerparti nyaralást. Vlagopoulou színészi játékát rengetegen méltatják, 2023-ban Locarnóban be is zsebelte a legjobb alakításnak járó díjat. 

The Human Surge 3 (Argentína – Brazília – Hong Kong – Sri Lanka – Tajvan)

Képkocka a "Human Surge 3" című filmből
Képkocka a "Human Surge 3" című filmből Forrás Grasshopper Film
Szekció: Anzix: kísérleti mozi
Rendezte: Eduardo Williams
Vetítik: november 1. 19:00

Az Anzix: kísérleti mozi nevű szekcióban a BIFF-en experimentális filmeket vetítenek majd, amelyek feszegetik a határokat, mindenféle szinten. Eduardo Williams argentin filmrendező 2017-ben The Human Surge című debütáló játékfilmjével felkavarta az európai filmfesztiválok állóvizét. A „sorozatból“ nem készült második rész, így egy nem létező folytatást követ a Human Surge 3, amit egy 360 fokos VR kamerával forgattak. Williams filmjei dél-amerikai, ázsiai és afrikai munkásosztálybeli huszonévesek életét követik nyomon, ebből kiindulva a témaválasztás is érdekes lehet, nem csak a megvalósítás módja.

The Brutalist (UK-USA)

Adrien Brody és Felicity Jones a "Brutalist" című filmben
Adrien Brody és Felicity Jones a "Brutalist" című filmben Forrás UIP-Dunafilm
Szekció: különleges bemutatók
Rendezte: Brady Corbet
Vetítik: október 30. 19:30; november 3. 15:30

A fesztivál slágerfilmje egyértelműen a – versenyen kívül bemutatott – Brady Corbet által rendezett The Brutalist, amely nemcsak a sztárparádé miatt fontos nekünk, hanem azért is, mert főleg Budapesten forgatták, ráadásul több magyar színész is szerepel benne. A film főhőse Tóth László fiktív magyar zsidó építész, akit Adrien Brody alakít, és aki a második világháború elől menekül Amerikába, ahol kap egy álláslehetőséget egy Guy Pearce által megformált dúsgazdag üzletembertől. A feleségét Felicity Jones játssza, de a filmben feltűnik még Joe Alwyn is, nem beszélve a magyar közreműködőkről és szereplőkről: a vágó Jancsó Dávid, a ko-producer Petrányi Viktória volt, illetve feltűnnek benne olyan magyar színészek is, mint Vilmányi Benett, Sztarenki Dóra, vagy az a Mészöly Anna, aki egy elég intim jelenetben kerül össze Adrien Brodyval, a film forgatásáról nekünk is mesélt a vele készült interjúnkban.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!