2024.1.18 19:06
Olvasási idő 4:25
Maier Péter

13 nevelőotthont járt meg gyerekként, most sorban állnak érte Hollywoodban – Bemutatjuk Barry Keoghant, a Saltburn főszereplőjét

13 nevelőotthont járt meg gyerekként, most sorban állnak érte Hollywoodban – Bemutatjuk Barry Keoghant, a Saltburn főszereplőjét
Forrás MGM
FILMEK + SOROZATOK BARRY KEOGHAN PORTRÉ SALTBURN SZÍNÉSZEK

A "hányatott művészsors" kifejezés szinte teljesen más értelmet nyer az ír színész által, aki tényleg mélyről jött, rengeteg mindent elért már, azonban még mindig van feljebb számára. Portrénk Barry Keoghanről, Írország egyik legnagyobb büszkeségéről.

„Anyámért és a gyerekekért, akik onnan jönnek, ahonnan én, és arról álmodnak, hogy lesz belőlük valami”

– zárta köszönőbeszédét a 2023-as BAFTA-gálán Barry Keoghan, aki A sziget szellemei című filmben hozott játékáért a legjobb férfi mellékszereplő díjában részesült közel egy éve.

A szépen lassan Hollywood egyik legnagyobb egyéniségévé avanzsáló, 31 éves ír színész azóta még nagyobb elismertségnek örvend, köszönhetően az utóbbi hónapok legmegbotránkoztatóbb és legvirálisabb pszicho-thrillerének, a Saltburnnek, amiről mi is megírtuk véleményünket.

Kiemelt tartalom
Saltburn, az Eufóriába mártott Call Me By Your Name, marxizmussal fűszerezve  – Tényleg annyira jó film, mint amennyire felkapott? Saltburn, az Eufóriába mártott Call Me By Your Name, marxizmussal fűszerezve – Tényleg annyira jó film, mint amennyire felkapott? 2024.1.14 11:26

Az egy dolog, hogy először mindenkinek Jacob Elordi mellizmai ugranak be a filmről, ugyanakkor nem lehet elmenni Keoghan emlékezetes játéka és egyre növekvő relevanciája mellett. De ki ő? Honnan jött, és hogy került a filmipar legkeresettebb színészei közé? Megnéztük.

Barry Keoghan (A sziget szellemei) a legjobb férfi mellékszereplőnek járó szoborral a február 19-i BAFTA-gálán Forrás Stephane Cardinale - Corbis/Corbis via Getty Images

13 nevelőotthon hét év alatt

Barry Keoghan 1992-ben született Dublin Summerhill nevű körzetében. Kábítószerfüggő édesanyja képtelen volt gondoskodni róla és öccséről, így 5 és 12 éves kora között összesen 13 nevelőotthont járt meg testvérével, egészen édesanyja túladagolás miatt bekövetkezett haláláig. Ezt követően nagyanyjuk vette őket magához, akinek a nagynénjük is besegített a nevelésben.

Kiemelt tartalom
Lana Del Rey életműve örökre megváltoztatta a női könnyűzenét, a Grammy mégsem vesz róla tudomást Lana Del Rey életműve örökre megváltoztatta a női könnyűzenét, a Grammy mégsem vesz róla tudomást 2024.2.8 20:27

Keoghan szeretettel emlékszik vissza édesanyjára, egy interjúban arról beszélt, hogy a meghallgatások előtt többnyire hozzá imádkozik, és hisz benne, hogy mellette van az útja során, jó és rossz időkben egyaránt. „Nagyszerű emlékeim vannak róla, gyönyörű nő volt“ – fogalmazott.

Barry Keoghan első szerepe 2011-ben volt a Between The Canals című filmben Forrás Stalker Films

Mint a legtöbben, ő is iskolai darabokban kezdte a szakmával való ismerkedést, míg fegyelmezetlen magatartása miatt ki nem tiltották a drámacsoportból. Nem volt éltanuló, suli helyett sokszor inkább az utcán lógott a haverjaival, akikkel olykor a moziba is belógtak, Keoghan állítása szerint innen szerezte filmes alapműveltségét.

Későbbi sikerei után sokat beszélt arról, hogy onnan, ahonnan ő jön, nem szokás művészi karrierről álmodni. Úgy fogalmazott, hogy az, aki 13 nevelőotthont látott, nem számol azzal, hogy idáig eljuthat. „A bátyám sosem gondolta volna, hogy valami ilyesmit fogok csinálni. Igazából senki sem gondolta“ – mondta a Dazednek. 

Iskolakerülőből A listás filmsztár

Barry Keoghan karrierje úgy indult, hogy egy bolt ablakán meglátta a Between the Canals című film castinghirdetését, és a 2011-ben debütáló filmben kisebb szerepet is kapott. Ezzel nagyjából egy időben, 18 éves korában feltűnt még a Fair City című ír szappanoperában. 2013-ban egy tévés szereplés (Love/Hate) hozta el számára az országos ismertséget Írországban, amit néhány brit független film követett.

Barry Keoghan a 2017-es Dunkirk című filmben Forrás Intercom

2017-ben aztán jöttek a nagy globális sikermozik: Christopher Nolan kritikailag elismert háborús filmjében övé volt az egyik legemlékezetesebb alakítás (bocsánat a Harry Styles-fanoknak), illetve ebben az évben jelent meg Jórgosz Lánthimosz Egy szent szarvas meggyilkolása című alkotása, amivel Keoghan a művészfilmes világnak is megmutatta magát Nicole Kidman és – nem utoljára – Colin Farrell oldalán.

Kiemelt tartalom
A könnyű nőcskétől Frankenstein feminista menyasszonyáig – Portrénk Emma Stone-ról A könnyű nőcskétől Frankenstein feminista menyasszonyáig – Portrénk Emma Stone-ról 2024.2.6 19:27

2018-ban a Hollywood Reporter a „következő nagy dobásként“ ünnepelte az ír színészt, egy évvel később pedig a legnagyobb feltörekvő csillagnak járó BAFTA-elismerés is az övé lett. Jó szokását, miszerint a legjobb érzékkel választja meg a kommerciális és kritikai sikert hozó szerepeket, ezt követően is megtartotta. 2019-ben szerepelt a Csernobil című minisorozatban.

Barry Keoghan Forrás HBO

Az előző mondatnak némileg ellentmondva belekóstolt a fantasy- és szuperhősfilmek világába is. A Marvel 2021-es Örökkévalókjában Druigot alakította, ugyanebben az évben pedig szerepelt A zöld lovag című középkori fantasyban. De a legnagyobb jelentőséggel bíró szuperhősfilmes megjelenése Matt Reeves Batmanjében volt, annak ellenére, hogy gyakorlatilag csak kameózott az alkotásban, illetve később a Warner publikált egy törölt jelenetet, amelyből kiderült, hogy Reeves Batman-univerzumában ő alakíthatja majd Jokert, amennyiben a karakter része lesz a cselekménynek. 

2022 azonban nem ettől vált igazán emlékezetessé Keoghan karrierjében. Az év egyik legelismertebb filmje Martin McDonagh A sziget szellemei című munkája lett, amelyben sikerült annyira emlékezeteset alakítania, hogy a BAFTA-gálán ő vehette át a legjobb férfi mellékszereplőnek járó szobrot.

Colin Farrell és Barry Keoghan A sziget szellemeiben Forrás Fórum Hungary

Így érkezünk el 2023-ba, amikor Keoghant felhívja az ügynöke, hogy átfaxolt neki egy forgatókönyvet, nézzen már rá, meg amúgy a Jacob Elordi is benne lesz az ominózus filmben, úgyhogy mindenképp megérős lenne rábólintani. (Valójában nem tudjuk, hogy így történt-e, de valahogy így képzelem el a kulisszák mögötti filmszakmát, különösen a faxos részt, az tuti igaz.) Keoghan kivette a faxkészülékből a Saltburn sztoriját, elolvasta, és azt mondta, akarom. Állítása szerint a szkript mellett Elordi és a rendező, Emerald Fennell személye is releváns tényező volt, hogy elfogadja a szerepet, a film pedig tavaly év végén a feje tetejére állította az internetet. A provokatív alkotásban nyújtott szerepéért Golden Globe-ra is jelölték a legjobb férfi színész kategóriában.

Mitől olyan jó ez a fickó? 

Az első, ami az ember eszébe jut Barry Keoghan játékát nézve, az az ösztönösség. A 31 éves ír színésszel kapcsolatban az elemi tehetségét és egyedi kisugárzását szokták kiemelni, amely által képes eljátszani a sérült fiút a szigetről, illetve a furfangos, számító pszichopatát is – azaz domináns és alárendelt szerepben is képes rettentő hiteleset hozni.

Kiemelt tartalom
REFRESHER-KVÍZ: Te mennyit tudsz a Saltburnről? REFRESHER-KVÍZ: Te mennyit tudsz a Saltburnről? 2024.1.28 9:34

Ehhez persze nagyban hozzájárul, hogy még az átlagos „hányatott művészsorshoz“ képest is jóval keményebb évek vannak a háta mögött, amiből természetesen adódik, hogy egy igen érzékeny emberről van szó, aki pontosan tudja, hogy a különböző társadalmi rétegekben hogyan viselkednek az emberek.

barry keoghan, keoghan, saltburn
Jó, mondjuk így, egyik társadalmi rétegben sem viselkednek az emberek. Forrás MGM

Keoghan többször is utalt rá, hogy kiemelt célja, hogy inspirálja azokat a fiatalokat, akik hasonló körülmények közül jönnek, mint ő. A nyilvánosságban ugyanakkor nem csak emiatt vált egy szimpatikus karakterré, hanem például azért, mert helyén kezeli azt a hájpot, amit a tehetségéből és a mentalitásából kifolyólag kiérdemelt.

A hírnév számomra nem a sikernek egy verziója. Számomra a siker az, ha boldog vagyok, és ha gondoskodni tudok arról, hogy a körülöttem lévők is azok legyenek.

A már idézett, Jacob Elordival közös Vogue-beszélgetésben is elhangzik, hogy akkor érezte, hogy révbe ért, amikor a kisfia megszületett, és többször hangsúlyozta már, hogy a legnagyobb prioritás az életében, hogy jó apa legyen.

Barry Keoghan és kisfia, Brando
Barry Keoghan és kisfia, Brando Forrás Barry Keoghan / Twitter

A bulvár jó abban, hogy a rokonszenves karakterekről alkotott képünket is képes legyen árnyalni, és – fontos leszögezni, hogy senkinek semmi köze más emberek magánéletéhez, ahogy rálátásunk sincs – Barry Keoghan is megkapta a magáét, amikor mindössze 15 hónappal a fiuk születése után szakított barátnőjével és gyermeke anyjával, majd egészen rövid időn belül Sabrina Carpenter színésznővel boronálták össze.

Kiemelt tartalom
Jacob Elordi: a színész, aki végtelenül jófejnek tűnik, de képes eljátszani a legaljasabb szociopatát Jacob Elordi: a színész, aki végtelenül jófejnek tűnik, de képes eljátszani a legaljasabb szociopatát 2024.1.25 18:32

Keoghan népszerűsége mégis töretlen, sőt, továbbra is felfelé ível. Ki hitte volna, hogy épp a Saltburn lesz az, ami még egyet csavar ezen a karrieríven? Színészi munkamoráljáról az is árulkodó, hogy az elhíresült zárójelenettel sem az volt a problémája, hogy meztelenül kellett végigtáncolnia két percet, hanem maga a tény, hogy táncolnia kellett. Állítása szerint ugyanis ő a bulikban is inkább csak bólogatni szeret. 

Barry Keoghan a Saltburn ominózus zárójelenetébn
Barry Keoghan a Saltburn ominózus zárójelenetébn Forrás MGM Studios

Barry Keoghan tehát a PR mögül is kiszagolható hitelességével vált a brit és amerikai filmipar kedvencévé, akiért sorban állnak a legnagyobb nevű rendezők, a produkciós cégek, a kritikusok és a közönség is. De nyugodjunk meg, a már egyébként is régre nyúló karrierjében simán ott van még néhány katapult. Lehet, hogy ezek közül éppen a Heath Ledgerből is legendát csináló Joker-szerep lesz az egyik? Hamarosan meglátjuk.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!