2024.9.3 13:53
Olvasási idő 1:22
Szöllősi Anna

Itthon be nem mutatott, friss fesztiválfilmekkel startol el a Budapesti Nemzetközi Filmfesztivál

FILMEK + SOROZATOK BUDAPESTI NEMZETKÖZI FILMFESZTIVÁL FILMEK FILMFESZTIVÁL

Ismét lesz a fővárosban független nemzetközi filmfesztivál: a BIFF a 2019-ben megszűnt Titanic filmfesztivál szellemi örökségét viszi tovább. Az idei eseményt október végén szervezik meg, és már a program egy része is ismert.

Idén útjára indul a Budapesti Nemzetközi Filmfesztivál (Budapest International Film Festival –  BIFF), amit október végén rendeznek meg először a Corvin Moziban – derül ki egy szerkesztőségünkhöz eljuttatott keddi sajtóközleményből. A szervezők ebben ráadásul azt ígérik, hogy a magyar közönség mostantól minden évben hozzájuthat majd a világ friss és izgalmas fesztiválfilmjeihez.

Az idei program hat napon keresztül, október 29. és november 3. között, húsz nemzetközi filmmel várja az érdeklődőket a Corvin Moziban. A szervezők öt nagyjátékfilmet már le is lepleztek: a koncepció egyszerre fedi le neves rendezők díjnyertes új filmjeit, a legizgalmasabb friss alkotók munkáinak felfedezését, kísérleti filmeket és egy retrospektív válogatást. 

Az év legizgalmasabb filmes playlistje, amiben igyekszünk összegyűjteni a világ minden részéről olyan filmeket, amiket mindenképp látnod kell. A retrospektív szekció kivételével ráadásul minden BIFF-en vetített film magyarországi mozipremier is egyben, a legtöbb filmet ráadásul nálunk lehet először és utoljára látni itthon

– mondta el a programért felelős Rév Dániel és Donáth Péter.

A filmfesztivál Németország 2025-ös Oscar-nevezett filmjével, a Cannes-ban a zsűri különdíját elnyerőThe Seed of the Sacred Fig (A szent füge magja) premierjével debütál, a hazájából elűzött iráni filmrendező, Mohammad Rasoulof társadalmi drámája a közönségdíjért versenyez.

Kiemelt tartalom
Iránból a cannes-i filmfesztiválra menekült a börtönre és korbácsolásra ítélt rendező Iránból a cannes-i filmfesztiválra menekült a börtönre és korbácsolásra ítélt rendező 2024.5.14 12:59

Szintén a versenyprogramban lesz látható a Telex Filmklubbal összefogásban az A24 queer coming of age története, az I Saw The TV Glow (Ragyogj TV, ragyogj).

A kísérleti szekcióban szerepel az argentin Eduardo Williams filmje, a Human Surge 3, a fesztivál versenyen kívüli zárófilmje pedig a belfasti hiphoptrió felemelkedését bemutató Kneecap zenés film, Michael Fassbender szereplésével. 

Kiemelt tartalom
A rendszer bedarál minket, mégis lehajtott fejjel tűrjük: A Fekete pont az iskola világán keresztül tart elénk görbe tükröt A rendszer bedarál minket, mégis lehajtott fejjel tűrjük: A Fekete pont az iskola világán keresztül tart elénk görbe tükröt 2024.9.7 10:08

A BIFF retrospektív sorozata idén Buster Keaton Ifjabb Sherlock detektív című filmjének 100. évfordulója alkalmából a mozgókép örök alakváltó figurájánák, a detektív karakterének történetét meséli el összesen négy alkotáson keresztül, a klasszikustól közel napjainkig.

„Szeretnénk a fesztiválunkkal a 2019-ben megszűnt Titanic Filmfesztivál szellemi örökségét újszerűen, de merészen továbbvinni a filmek iránti tiszteletünkben, de az is rövidtávú célunk, hogy belakjuk, és egy kicsit felforgassuk Budapestet a legkülönfélébb szakmai programokkal, külsős eseményekkel és bulikkal. Még ha a hétköznapokban kevesebbszer is jut el az ember moziba, ezt a hetet tartsa fenn mindenki a filmnézésre és közös élményekre” – mondta Horváth Kristóf, a fesztivál vezetője, valamint Szimler Bálint kreatívigazgató.