2024.5.14 12:59
Olvasási idő 0:45
Masszi-Rigó Csilla

Iránból a cannes-i filmfesztiválra menekült a börtönre és korbácsolásra ítélt rendező

TÁRSADALOM CANNES-I FILMFESZTIVÁL FILMEK FILMFESZTIVÁL IRÁN MOHAMMAD RASOULOF

Mohammad Raszulof iráni filmrendezőt nem először ítélték börtönre hazájában. Legújabb munkáját, "A szent füge magja" című filmet a napokban mutatják be Cannes-ban.

Hétfőn elhagyta Iránt a nyolcévnyi börtönre (ebből öt év letöltendőre), pénzbírságra, illetve ostorozásra ítélt Mohammad Raszulof (Mohammad Rasoulof) filmrendező, akinek legutóbbi filmje is szerepel a kedden kezdődő cannes-i filmfesztiválon, és akit szintén Cannes-ba várnak – írja az MTI.

Mohammad Rasoulof 2017-ben a Cannes-i Filmfesztiválon.
Mohammad Rasoulof 2017-ben. Forrás Andreas Rentz/Getty Images

A hírt a rendező ügyvédje, Babak Paknia is megerősítette, egyben elmondta, hogy a férfi a cannes-i filmfesztiválon is részt vesz majd filmje, A szent füge magja bemutatóján. A rendezőt még 2022-ben vették őrizetbe az iráni hatóságok, miután kiállt azon iráni tüntetések mellett, amelyeket egy lakóház összeomlása és egyben több mint negyven ember halála után tartottak. A tragédiát követően az iráni filmesek arra szólították fel a biztonsági erőket, hogy tegyék le a fegyvert a vezetők korrupciója és alkalmatlansága miatti nemzeti felháborodás előtt.

Kiemelt tartalom
Eddie Murphy megint visszatér, és milyen jól teszi – Megnéztük a Beverly Hills-i zsaru: Axel Foley című filmet Eddie Murphy megint visszatér, és milyen jól teszi – Megnéztük a Beverly Hills-i zsaru: Axel Foley című filmet 2024.7.5 19:09

Mohammad Raszulof egy behavazott hegyeket megörökítő Instagram-bejegyzésben mondott köszönetet azoknak, akik akár az életük kockáztatásával segítettek neki az országból való kijutásában:

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Mohammad Rasoulof (@mohammad_rasoulof_official) által megosztott bejegyzés

A rendezőt tavaly januárban egyészségügyi állapota miatt ideiglenesen szabadlábra helyezték, az ország elhagyását azonban megtiltották neki, pedig a 2023-as cannes-i filmfesztiválra zsűritagként kapott meghívást. Mohammad Raszulof 2017-ben Un certain regard díjat nyert az Egy becsületes ember című drámájával, a 2020-as, Nincs gonosz című filmjét pedig Arany Medve díjjal jutalmazták Berlinben.