tegnap 2024.9.26 15:51
Olvasási idő 2:09
Kovács M. Dávid

Munkácsy Mihály különleges munkáival találkozhatsz az ország két különböző városában

KULTÚRA FESTMÉNY KÉPZŐMŰVÉSZET MÓRA FERENC MÚZEUM MUNKÁCSY MIHÁLY VIRÁG JUDIT GALÉRIA

Munkácsy Mihály egy-egy művének megjelenése mindig nagy izgalmat kelt a műgyűjtők és a műkedvelők között. Most az asztalosinasból lett festő két páratlan alkotását is megismerhetik az érdeklődők: az egyiket Szegeden, a másikat Budapesten.

Munkácsy Mihály egyik nagyméretű olajfestménye is felbukkan a budapesti Virág Judit Galéria október 15-re meghirdetett aukcióján. A képet október 4. és 14. között a nagyközönség is láthatja – közölte csütörtökön szerkesztőségünkkel az esemény kommunikációjáért felelős ügynökség.

A Randevú az ablaknál című festmény egykor a festő barátja és ügynöke, Charles Sedelmeyer gyűjteményének féltve őrzött darabja volt. A kép Franciaországban született, Munkácsyt a barátai, Edouard de Marche báró és fiatal felesége, Cécile várták Párizsban. Hamarosan a pár vendégszeretetét is élvezhette, Colpachra utazott, De Marche-ék kastélyába. A báró 1873-as halála után egy évvel Cécile Papier a jóképű festő felesége lett – ekkor már régóta vonzódott hozzá.

Munkácsy Mihály: Randevú az ablaknál
Munkácsy Mihály: Randevú az ablaknál Forrás Virág Judit Galéria

A kastély és az ősi kert számos képének lett inspirációja, minden bizonnyal ennek a bájos jelenetnek is. A festmény 1906 előtt Charles Sedelmeyer gyűjteményében volt, a párizsi műkereskedő és műgyűjtő tíz évre szóló szerződést kötött Munkácsyval, ami tehetőssé és gondtalanná tette a festőt. Később az ügynök és művésze üzletileg szakított ugyan, azonban életük végéig barátok maradtak.

A Randevú az ablaknál Sedelmeyer kollekciójából 1914 után feltehetően egy magyar műgyűjteménybe került. Ezt a festményt és az aukciós anyag többi darabját is láthatja a közönség október első heteiben a Virág Judit Galériában. A sokszorosan kiállított és reprodukált kép kikiáltási ára 40 millió forint.

Munkácsy Mihály neve a földkerekség minden táján ismert, az aukción kínált olajképe pedig az életmű egyik tipikus és igen látványos, szép darabja. Ritka kincs ez a festmény, amely magán hordja mindazokat a jeleket, amelyek miatt a világ rajong Munkácsyért

– mondja Virág Judit művészettörténész az alkotásról.

A Virág Judit Galéria klasszikus műveket felvonultató őszi aukcióját október 15-én tartják a Budapest Kongresszusi Központban.

Páros festménnyel bővült a szegedi Munkácsy-tárlat

A szegedi Móra Ferenc Múzeum ugyancsak csütörtökön jelentette be, hogy Paál László és Munkácsy Mihály Eső után, őszi hangulat című közös alkotásával bővül az intézmény Munkácsy-tárlata.

Az MTI tudósítása szerint Fogas Ottó igazgató a csütörtöki sajtótájékoztatón felidézte: a magyar tájképfestészet legnagyobb alakja szoros barátságot ápolt a nála két évvel idősebb Munkácsy Mihállyal. Düsseldorfban a két festő egy lakásban is élt, majd Párizsban is rendszeresen tartották a kapcsolatot.

A két művész barátságának emléket állító festmény 1873-ban készült. A barbizoni erdőt ábrázoló tájképet Paál László készítette, a festmény két alakját pedig Munkácsy Mihály festette.

A képet Munkácsy Mihály adta el 1874. július 17-én Párizsban a legendás Bernheim-Jeune Galériát megalapító Alexander Bernheimnek. A festményhez egy azóta elveszett, de reprodukcióban fennmaradt igazolást is csatolt: „Ezennel kijelentem, hogy Bernheim úrnak eladtam Paál (Ladislas de) képét, mely az 1874-es kiállításon Eső után címmel volt kiállítva. Kijelentem azt is, hogy a képen lévő alakokat én festettem: Munkácsy. Párizs, 1874. július 17-én. Munkácsy“.

A festmény az Egyesült Államokba került, ahol 1924-ben Kiss Emil, Munkácsy képeinek gyűjtője szerezte meg egy aukción, majd a bankár hagyatékából – Petrovics Elek, a Szépművészeti Múzeum legendás igazgatója közreműködésével – a korszak egyik kiemelkedő magyar gyűjtője, Weiss Fülöp vásárolta meg.

Paál László és Munkácsy Mihály: Eső után, őszi hangulat (Napnyugta); 1873
Paál László és Munkácsy Mihály: Eső után, őszi hangulat (Napnyugta); 1873 Forrás Wikipédia

A Paál-életmű egyik legjelentősebb alkotásának számító művészettörténeti ritkaságot a Kieselbach Galéria tavalyi aukcióján Pákh Imre vásárolta meg a festő életművében rekordnak számító, 65 millió forintos leütési áron. Az alkotást és a kiállításon látható képek többségét is ő kölcsönözte a múzeumnak.

A múzeumigazgató elmondta: Paál László és Munkácsy Mihály közös alkotását hét évtized után láthatja újra a nagyközönség, a szegedi Kultúrpalotában látható Munkácsy-művek száma ezzel már 83-ra bővült. A júniusban nyílt tárlatot kiemelkedő érdeklődés övezi, látogatóinak száma megközelíti a 30 ezret.