ma 2024.10.3 12:29
Olvasási idő 2:04
Szöllősi Anna

Kényszeresen, csodaitallal és okoskütyükkel hajszolják a jobb alvást: a sleepmaxxing a TikTok új trendje

Kényszeresen, csodaitallal és okoskütyükkel hajszolják a jobb alvást: a sleepmaxxing a TikTok új trendje
Forrás TikTok
ÉLETMÓD ALVÁS SLEEPMAXXING TIKTOK TREND

Az alvásoptimalizálás – a TikTok-on „sleepmaxxing” néven is ismert – trend népszerűsége folyamatosan növekszik, az emberek egyre végletesebb megoldásokhoz folyamodnak, és különféle csodakütyüket és italokat vetnek be a jobb alvás reményében.

Ahhoz, hogy rendesen tudjon az ember funkcionálni napközben, nem árt éjszaka rendesen kipihennie magát, de vannak, akik egy kicsit több erőfeszítést tesznek, mint mások, és megszállottan hajszolják a pihentető alvást. A sleepmaxxing (alvás kimaxolás) a tökéletes alvásra való törekvés gyakorlata: a sleepmaxxerek célja kiszűrni a létező összes olyan tényezőt, ami negatívan befolyásolhatja az alvásukat. Viszont egy nem túl pihentető éjszaka adataival való szembesülés kontraproduktívan hathat, és még több szorongáshoz, illetve még nehezebb elalváshoz vezethet. 

A TikTokon egy egész közösség alakult ki, akik a sleepmaxxing nevében osztanak meg kontentet arról, hogyan aludjunk jól és milyen módszerekkel optimalizáljuk a cirkadián ritmusunkat, vagyis a biológiai óránkat. Találkozhatunk sokat puffogtatott ajánlásokkal (sötétítsd be a szobád, ne nyomkodd a telefonod és ne igyál kávét lefekvés előtt), míg mások az egész éjszakai rutinjukat filmezik le, prezentálva az alvásoptimalizálásra tett vad kísérleteiket. 

@ecobro My uni student sleepmaxx guide. Obviously a well balanced high protein diet is also evidently good for a deep rem sleep. #ecobro#sleep#gym♬ original sound - TheEcoBro

Sok hűhó semmiért? 

Az alvásmonitorozás növekvő sikerére a vállalatok is felfigyeltek, az alvás köré pedig milliárdos iparág épült ki. A piac egyre több kütyüt és technológiát kínál, amire a sleepmaxxerek beruházhatnak a jobb és pihentetőbb alvás reményében. Az okosfejpánt például azt ígéri, hogy kiszűr bizonyos agyhullámokat, amik ébren tartanak, és könnyebb elalvást idéz elő, illetve léteznek olyan speciális matracok, amik szabályozzák a hőmérsékletet, érzékelik elvileg a horkolást és a rezgésekkel fel is tudják ébreszteni viselőjüket.

Kiemelt tartalom
Sokkal jobban fogod szeretni az életedet, ha rászoksz az éjfél előtti alvásra Sokkal jobban fogod szeretni az életedet, ha rászoksz az éjfél előtti alvásra 2024.9.29 9:43

A sleepmaxxing alatt futó egyik legbizarrabb altrend a #morningshed, ahol az emberek szó szerint lehámozzák magukról a különféle kütyüket és tapaszokat, amit alvás előtt tettek fel, például a horkolás csökkentésére szánt, arcra és szájra helyezhető tapaszokat. Mások a lefekvés előtti rituálékra esküsznek, például az olyan csodalöttyökre, mint a „sleepy girl mocktail”, ami meggylé és magnéziumpor keveréke.

New York Timesnak megszólaló iparági bennfentesek egyetértettek abban, hogy a legtöbb termék közel sem olyan hasznos, mint amilyennek beállítják őket, vagy mint amennyibe kerülnek. 

„Valószínűleg egyik sem segít abban, hogy jobban aludj” – mondta Vanessa Hill, az Appleton Intézet alváskutatója a lapnak, és megjegyezte: a legfontosabb a jó alváshoz a kényelem, a kütyük maximum ehhez a komfortérzéshez járulhatnak hozzá. 

A Qubit egy korábbi cikkében specifikusan az alvást monitorozó alkalmazások negatív hatásairól számolt be, azt a konklúziót levonva, hogy az alvásunk adatokra váltása, és a tökéletes alvási cikluson való görcsölés esetenként még több szorongást, és még komolyabb alvászavart eredményezhet.

Forrás George Marks

Ortoszomnia 

Az Independent cikke felidéz egy 2017-es tanulmányt: a kutatók ekkor írták le először az ortoszomnia kifejezést, ami azon páciensek azonosítására szolgál, akik extrém módon megszállottá válnak az alvásukkal, és/vagy öndiagnosztizált alvásproblémák miatt keresnek fel szakembert és nyúlnak kétségbeesetten különféle módszerekhez. A Journal of Clinical Sleep Medicine című folyóiratban úgy fogalmaztak, hogy azért választották ezt a szakterminust, mert az ortoszomnia hasonlít az ortorexiához, vagyis az egészséges táplálkozással kapcsolatos megszállottsághoz, csak előbbinél az alvás maximalizálásra van kényszeres törekvés. 

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!