2024.8.17 11:27
Olvasási idő 1:01
Szécsi Krisztián

A kihalás szélén áll a banán egy gombás betegség miatt

ÉLETMÓD TERMÉSZET

A TR4-nak keresztelt betegség a Fusarium oxysporum gombafajegyüttesbe tartozik. Az 50-es években a Gros Michel banánfajta már gyakorlatilag kihalt fuzáriumárvány miatt, most úgy tűnik, a Cavendishen a sor, ha nem cselekszünk.

Egy gombás kórokozó miatt kihalás szélére került a banán, olvasható a Massachussetts Amhersti Egyetem sajtóközleményében. Azonban a kutatók szerint van megoldás a Fusarium oxysporum terjedése ellen.

„Az elmúlt tíz évet azzal töltöttük, hogy tanulmányoztuk a banánok kipusztulásának újabb hullámát“ – mondja Li-Jun Ma, az UMass Amherst biokémia és molekuláris biológia professzora, a tanulmány vezető szerzője. A tudós hozzátette, hogy nem ez az első eset, hogy egy általunk ismert banánfaj a szemünk láttára kipusztul. Nagyszüleink még az úgynevezett Gros Michel banánt ették, ám ezt az 50-es években ezt jelentősen elpusztította egy nagy fuzáriumjárvány. A Gros Michelt váltotta fel a ma is ismert és közkedvelt Cavendish, ami már sokkal rezisztensebb volt betegségekkel szemben – 40 évig uralta is a piacot. Ám a 90-es években ezt a banánfajtát is elérték délkelet-ázsiai betegségek, amik gyorsan átterjedtek afrikai és közép-amerikai ültetvényekre.

Mint most kiderült, a Cavendish pusztító betegség nem ugyanabból a törzsből fejlődött ki, mint ami a Gros Michel végéhez is vezetett. A Cavendisht sújtó új törzs új járulékos génekkel is rendelkezik, melyek kapcsolatban állhatnak a nitrogén-monoxid termelődésével – és tulajdonképpen ebben lehet a megoldás arra, hogyan is kéne megállítanunk a Fusarium oxysporum gombafajegyüttest, és az új betegséget, amit TR4-nak neveztek el.

Kiemelt tartalom
98 év a Föld nevű bolygón: David Attenborough csodálatos élete 98 év a Föld nevű bolygón: David Attenborough csodálatos élete 2024.5.8 17:08

A fertőzöttség nagyban csökkent, amint a kutatóknak sikerült kiiktatni a nitrogén-monoxidot szabályozó géneket. A legnagyobb probléma, hogy a banántermesztésben is monokulturális termelés folyik, azaz nem változatos és sokféle a kereskedelmi kínálat, így pedig a különböző fajokat könnyebben elérik a betegségek. Ezt azzal lehetne feloldani, ha a Cavendish mellett más banánokra is nagyobb lenne az igény, így valamelyest a vásárlóknál is pattog a labda.