2024.8.14 11:53
Olvasási idő 3:46
Szabó Anna

Férfiak és az ő rövid rövidnadrágjaik: milyen szárhosszig roboghat el a trendvonat, amelyre Paul Mescal és Jacob Elordi is felült?

Férfiak és az ő rövid rövidnadrágjaik: milyen szárhosszig roboghat el a trendvonat, amelyre Paul Mescal és Jacob Elordi is felült?
Forrás X, Jacopo Raule, Daniele Venturelli, Stefan Hoederath/Redferns , Getty Images
DIVAT DIVAT JACOB ELORDI PAUL MESCAL

Paul Mescal, Jacob Elordi, Bradley Cooper és Milo Ventimiglia is szeret combot villantani, amivel nincs is semmi baj, sőt. De milyen szárhosszig roboghat el a trendvonat?

Mára már nagyjából leszoktunk arról, hogy kiemelt kérdésként kezeljük, milyen hosszú – vagy éppen rövid – szoknyát, illetve nadrágot viselnek a nők az utcán. A férfiak viszont nincsenek ilyen kiváltságos helyzetben, legalábbis ezen a téren. Nekik egyelőre magyarázniuk kell (legalábbis Magyarországon biztosan), hogy mi az a #5inchseam trend, és hogy miért van rendben az, ha ők is egyre merészebben választják meg a nadrágjuk hosszát.

Honnan indult a dolog?

A rövidnadrágot viselő férfiak először bizony nem a '60-as években tűntek fel Kalifornia tengerpartján, a történet sokkal régebbre nyúlik vissza. Először az 1800-as években tettek említést a ruhadarabról, mint a nepáli hadsereg uniformisának részéről. Az első világháború alatt szintén elkezdték rövidre vágni a katonák nadrágait egy bermudai teaházban, hogy elviselhetőbbé tegyék a klímát. Ezután egyre szélesebb körben lettek népszerűek, a második világháborút követő „szabad időszakban” pedig csak tovább gyorsult a terjedésük – bár voltak visszaesések is, az 1930-as években Pennsylvania településen be is tiltották a sortokat, miután vulgárisnak bélyegezték azokat. Pedig akkor még közel sem voltak olyan rövidek, mint a későbbi években.

Kiemelt tartalom
A 80-es évek divatikonjai, akik egy életre beleégtek a kollektív emlékezetbe és a popkultúrába A 80-es évek divatikonjai, akik egy életre beleégtek a kollektív emlékezetbe és a popkultúrába 2024.9.3 12:33

Tény, hogy már az 1940-es évektől léteztek egészen rövid szárhosszú fazonok, ám ezeket leginkább a sportolók sajátították ki maguknak. Egészen addig, amíg meg nem láttuk az első extrarövid sortot 1965-ben Sean Connery James Bondján a Tűzgolyóban. (Persze emellett más popkulturális hatások is érték az ember divatérzékét az időszakban, Tom Selleck és John Travolta is megtette a magáét, de nem tagadhatjuk, hogy James Bondnak elég nagy befolyása volt már akkor is.)

Sean Connery 007-es ügynökként a Tűzgolyóban. Forrás EON Productions / MGM

Innen már nem kellett sok ösztönzés a világnak, hogy felkapja a trendfonalat. Elton John például 1981-ben már biztosan megtette:

A férfiak is elkezdtek rövidnadrágot hordani
Elton John számtalanszor megelőzte a korát, úgy zenében, mint divatkérdésekben. Forrás Victor Crawshaw/Mirrorpix via Getty Images

És akkor még nem is említettük az AC/DC-t, Richard Simmonst vagy Arnold Schwarzeneggert, akik a Dolfin rövidnadrágok nagy kedvelői voltak a '80-as években. Annál rövidebbre pedig már nem igazán lehetne szabni egy nadrágot.

Hol tart most?

Az 1990-es és 2000-es években eléggé visszaszorult ez az irányzat, inkább a farmer-, cargo- és kosárlabdanadrágok domináltak – minél hosszabb és baggybb volt, annál jobb. (Jussanak csak eszünkbe az 'N Sync klipjei vagy a Clueless szettjei.)

Kiemelt tartalom
Itt vannak a 24/25-ös fociszezon legrondább mezei, amiket reméljük, hogy egy szurkolón sem fogunk látni Itt vannak a 24/25-ös fociszezon legrondább mezei, amiket reméljük, hogy egy szurkolón sem fogunk látni 2024.8.23 12:12

2020-ban viszont újabb fordulat kezdte belengeni a kérdést, mikor a TikTokot elárasztotta a már említett #5inchseam trend. (Ha esetleg lemaradtál róla, itt a 5 inch a rövidnadrág belső szárhosszára – seam – utal.) A videókban pedig az emberek könyörögni kezdtek a férfiaknak, hogy mutassanak meg minél többet a combjukból – ez ugyanis szerintük a női dekoltázs kvázi férfi megfelelője. Olyan is volt, aki arról csinált tartalmat, hogy ha egy férfinak 5 inchnél hosszabb a nadrágszára, biztosan nem kezdene vele, egy másik felhasználó pedig videóban vallotta be, hogy a pasija összes nadrágszárát levágja, amikor az nincs otthon.

@_youngshot#5inchseam#mensfashion#nyc#shortshorts#tattoo#miamibeach♬ Ben10 Trap Intro - Alex

A több milliós megtekintéseket látva nem csoda, hogy a közösségimédia-platformokat elárasztották ezek a tartalmak, ami meglepőbb, hogy – akár ennek hatására, akár nem, de – a legnagyobb divatházak is behódoltak a dolognak.

2023-ban Thom Browne is beengedte a stílust a kollekciójába, csakúgy, mint a Hermès és a Dior. A nagy divatházak mellett pedig néhány híresség is a szívén viseli a rövid sortok sorsát. Az egyik legfontosabb zászlóvivő Paul Mescal, aki az idei milánói Fashion Weeken egészen meglepően rövid nadrággal tette feltűnővé az outfitjét a Gucci show-ján.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

GQ (@gq) által megosztott bejegyzés

De Jacob Elordi combjait is egyre többet láthatjuk, a Valentino egyik 2023-as bemutatóján például ebben a szettben jelent meg:

Említhetjük itt még Donald Glovert, Bradley Coopert és Milo Ventimigliát is, aki jó eséllyel meg is nyerte a versenyt ezzel a nadrággal:

Miért szeretik annyira ezt a stílust?

Az egyik legegyértelműbb válasz erre az, hogy praktikus okokból. Amikor tombol a hőség, minél kevesebb ruha van az emberen, annál kényelemesebb, ez tiszta sor. Az ilyen sortok ráadásul a szabadság érzését is adják, mivel nagyobb mozgásteret biztosítanak.

Kiemelt tartalom
Megérkeztek a 24/25-ös szezon leggyönyörűbb futballmezei, amik bármilyen outfithez tökéletes választásnak bizonyulnak Megérkeztek a 24/25-ös szezon leggyönyörűbb futballmezei, amik bármilyen outfithez tökéletes választásnak bizonyulnak 2024.8.21 13:03

Az megint más dolog, hogy egyfajta fashion statement is ezen darabok viselése. Azóta, hogy a nagy divatházak és a hírességek felkapták, egyértelművé vált, hogy az irányzat visszatért, így aki nem akar lemaradni, annak egy kicsit beválallósabbnak kell lennie.

De vannak olyan vélemények is, amelyek szerint ez a szabás jót tesz a megjelenésnek, mivel javítja az arányokat és hangsúlyozza a lábakat – ez utóbbi persze akkor előny, ha edzünk is rájuk. Azt pedig tudjuk, hogy a magabiztosság szexi, egy rövid rövidnadrág pedig pont ezt tudja megadni a viselőjének.

Persze mindenki magának öltözködik, azért vesz fel bizonyos darabokat, mert önmagának szeretne tetszeni – de azért tételezzük fel, hogy az sem baj, ha másoknak is bejövünk! Itt jön képbe az, hogy a TikTok egyértelműen kinyilatkoztatta: a rövid sortok igenis hotnak számítanak.

@daytonmodderman game changer #fyp#shorts♬ Doja Cat Attention First Verse - Ben Chatonda 🍉

És rendben van-e ez?

Az, hogy egy szabad, elfogadó és nyitott társadalomban örömmel elfogadjuk, hogy mindenki azt visel, amit csak szeretne, egy dolog. Az viszont már más kérdés, hogy ma, amikor egymást érik a szexuális ragadozó férfiakról, nők elleni erőszakról és mindennapi atrocitásokról szóló hírek – vagy gondoljuk csak a medve vagy férfi sztorira, ami hatalmas figyelmet kapott az utóbbi időben –, hogyan tekintünk erre. Mennyire elfogadható morális és erkölcsi szinten az, ha a férfiak provokatívan viselkednek, egyfajta kvázi-pozitív módon? Öltözködhetnek-e egyáltalán kihívóan?

Ezekre a kérdésekre persze nincsen egyértelmű válasz, valószínűleg akárhány nőt megkérdeznénk, annyi különféle választ kapnánk erre. Míg a TikTok-felhasználók egy része könyörög, hogy a férfiak mutassanak többet magukból, addig mások inkább egy medvetámadást választanának, mint hogy egy idegen férfival kelljen osztozniuk egy közös téren. Ez utóbbi csoport tagjai valószínűleg nem kíváncsiak a férfiak combjára, mindegy, hogy az mennyire szépen van kidolgozva vagy mennyire trendi outfitbe van burkolva.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!