2024.9.12 12:32
Olvasási idő 2:51
Krajnyák Petra

A 90-es évek divatikonjai, akik egy életre beleégtek a kollektív emlékezetbe és a popkultúrába

A 90-es évek divatikonjai, akik egy életre beleégtek a kollektív emlékezetbe és a popkultúrába
Forrás GETTY IMAGES
DIVAT GWYNETH PALTROW JENNIFER LOPEZ JOHNNY DEPP JULIA ROBERTS KATE MOSS MADONNA NAOMI CAMPBELL WILL SMITH

Új cikksorozatunkban sorra vesszük a múlt és jelenkor igazi divatdiktárorait. Cikkünkben a 90-es évek divatikonjait mutatjuk be, akiknek emlékezetes szettjeit évek, sőt évtizedek múlva is emlegetjük.

Jennifer Lopez

Mielőtt a híres, egyesek szerint hírhedt, zöld Versace ruha védjegyévé vált volna, JLo erősen a 90-es évek minimalizmusát képviselte neutrálisabb ruhatárával.

Jennifer LopezJennifer LopezJennifer LopezJennifer Lopez
Galéria megtekintése
(9)

Diana hercegnő

Lady Diana Spencerből egyik pillanatról a másikra lett az egykori trónörökös, Károly herceg feleségeként médiaszenzáció. A tragikus hirtelenséggel elhunyt hercegné milliók szívébe lopta be magát közvetlen bájával és hihetetlen stílusérzékével. Ruhatára továbbra is generációkat inspirál fiai feleségeitől kezdve a TikTok-felhasználókig. Amint a nyolcvanas években nemzetközi ismertségre tett szert a jelenlegi brit uralkodó, III. Károly első feleségeként, az őt övező szenzációéhség csillapíthatatlan volt, mely divatikon státuszához és később halálához is vezetett. 

Diana a híres revenge ruhában, 1994-ben, mely a megcsalt nők büszkeség szimbóluma lett.A mindig csinos, de sportos Diana hercegné is előszeretettel viselt farmert. diana, divatdiana, divat
Galéria megtekintése
(16)

Janet Jackson

„Valahányszor Janet felhívott, mindig volt valami izgalmas ötlete, és együtt vittük a következő szintre. Mindig erős koncepciói és ötletei voltak, és ha nem értettem egyet, azt mondta: „Nem érdekel Lukas, csak akarom“ – elevenítette fel közös munkájukat 2021-ben Wayne Scott Lukas, aki az évtized elejétől fogva Janet stylistja volt. A Superbowl incidensig szárnyaló karriert befutó énekesnő ugyanis abban az évben bocsájtotta jótékonysági árverezésre több mint 3000 ruhadarabját, melyek közül a Pervert 2 feliratú haspóló közel 7 millió dollárért kelt el.

Janet JacksonJanet JacksonJanet JacksonJanet Jackson
Galéria megtekintése
(8)

Julia Roberts

Maszkulin eleganciája magába foglalja az évtized esszenciáját. Megannyi ikonikus Armani jelenése közül a legemlékezetesebb a szürke, túlméretezett öltönyszett, amelyet az 1990-es Golden Globe-gálán viselt, amikor átvette a legjobb női mellékszereplőnek járó szobrocskát az Acélmagnóliákért (1989). 

Julia RobertsJulia RobertsJulia RobertsJulia Roberts
Galéria megtekintése
(11)

Gwen Stefani

A színes hajkoronák, space bun, haspólók, tűvékonyságú szemöldök, strasszkövek és excentrikus eklektika királynője korát meghaladó divatvíziókkal örvendeztette meg a nyilvánosságot.

Gwen StefaniGwen StefaniGwen StefaniGwen Stefani
Galéria megtekintése
(10)

Winona Ryder

Az évtized egyik legkeresettebb színésznőjét, akit az Észvesztő, az Ollókezű Edward és a Beetlejuice című filmekben is láthattunk, szintén a lezser, farmerhangsúlyos, grunge-osabb vonalat képviselte. Divat iránti szenvedélye azonban a bíróságig kergette: 2001 decemberében elítélték, miután 5000 dollár értékben lopott el designer ruhákat a Saks Fifth Avenue Beverly Hills-i üzletéből.

Johnny Depp és Winona RyderWinona RyderWinona RyderWinona Ryder
Galéria megtekintése
(14)

Kate Moss

Kate Moss egyedülálló vonzerővel bír. A második generációs szupermodell a tervezők legnagyobb múzsájaként akár naponta hatszor is kifutóra lépett, és az elmúlt években 44-szer (!!!) szerepelt csak a brit Vogue-címlapján. A legendás femme fatale gondtalan stílusa kortalan, így vitathatatlanul napjainkban is újabb és újabb szenvedélyes csodálót szerez. Naomi Campbellel az oldalán a brit divat és popkultúra megkerülhetetlen, ám ellentmondásos alakjai lettek. Nemcsak megtestesítette, hanem inspirálta is a kor szépségideálját, a heroin chicet, melynek esszenciáját a modell 2009-ben az alábbi hírhedt mondattal ragadta meg:

„Semmi sem ízlik olyan jól, mint amilyen vékonynak lenni.”

Kate MossKate MossKate MossKate Moss és Naomi Campbell.
Galéria megtekintése
(10)

Naomi Campbell

Kate Mosshoz hasonlóan aligha kell bemutatni az femme fatale duó másik tagját, akinek esetében az "ikonikus" szuperlatívusz használata ugyancsak indokolt. Az úttörő fekete brit modell számtalan módon utat tört az új generációs fekete modellek számára évtizedeket felölelő karrierje során. Amikor nem a kifutókon sétált, akkor a legkülönfélébb partikon a lehető legsikkesebben jelent meg és napjainkban is lehengerlő magabiztossággal szolgáltatja az aranyköpéseket és az ominózus telefon hajigálós-esethez hasonló popkultúrtörténeti pillanatokat.

Naomi Campbell
Naomi Campbell
Kate Moss és Naomi Campbell.Naomi Campbell
Galéria megtekintése
(10)

Gwyneth Paltrow

Elmondása szerint sosem agyalta túl, mit viseljen az adott napon, mindössze minimalista ruhákat viselt barna szájceruzával. Talán pont az erőlködés hiánya tette rajta még hatásosabbá a letisztultabb Calvin Klein, Donna Karen és Tom Ford ruhákat is.

Gwyneth PaltrowGwyneth PaltrowGwyneth PaltrowGwyneth Paltrow
Galéria megtekintése
(8)

Grace Jones

A jamaicai énekes, színésznő és modell a 70-es évektől kezdve a 90-es évekig a divat és a szépség geometrikus frizurákkal, androgün és diszkós sminkekkel és pimasz  ruhákkal teli határvidékein kalandozott. Személyes stílusa maga a camp, mely igazi queer-ikonná tette.

Grace JonesGrace JonesGrace JonesGrace Jones
Galéria megtekintése
(11)

Madonna

A poplegenda legemblematikusabb megjelenése kétségtelenül a csúcsos, hússzínű Jean Paul Gaultier fűzőhöz köthető, melyet 1990-es Blond Ambition turnéján viselt. Madonna a francia tervező alkotásait viselve beírta magát a divattörténelembe, emellett a divattervező életre szóló múzsája lett.

MadonnaMadonnaMadonna amerikai popénekesnő a londoni Heathrow repülőtéren, mielőtt felszállt volna a Concorde-járatra, hogy visszarepüljön New Yorkba.Warren Beatty, Charlie Korsmo és Madonna érkezik a Dick Tracy című film premierjére.
Galéria megtekintése
(10)

Dennis Rodman

A Chicago Bulls egykori sztárjátékosát pusztán furcsa, szeptumos botrányhősnek tekintették saját korában, aki az átlagosnál jóval több pénisztörést szenvedett el. Azon kevés férfiak egyikeként, akinek kreativitása nem rekedt meg a fekete-fehér öltöny kombinációnál, festett körmeivel, flitteres topjaival, színes és mintás frizuráival a genderfluid öltözködés úttörőjévé vált.

Dennis RodmanDennis RodmanDennis RodmanDennis Rodman
Galéria megtekintése
(11)

Will Smith

A karrierjét berobbantó Kaliforniába jöttem című sitcom révén nagy hatást gyakorolt a street wearre, de a díszleteken kívül, a vörös szőnyegen és a mindennapokban is a korszak üde színfoltja volt.

divat, kilencvenes évek, trend, ikon, Will Smith
divat, kilencvenes évek, trend, ikon, Will Smith
divat, kilencvenes évek, trend, ikon, Will Smith
divat, kilencvenes évek, trend, ikon, Will Smith
Galéria megtekintése
(7)

Johnny Depp

A réteges öltözködés előnyeit tökéletesen illusztrálja Johnny Depp, aki két listánkon szereplő divatikonnal is egy párt alkotott: Winona Ryderrel és Kate Moss-szal. Barátnőivel szemben azonban sokkal inkább a grunge-vonalat képviselte, mint a korszakot fémjelező minimalizmust.

divat, kilencvenes évek, trend, ikonJohnny Depp és Kate Mossdivat, kilencvenes évek, trend, ikondivat, kilencvenes évek, trend, ikon
Galéria megtekintése
(8)
Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!