2024.6.6 10:03
Olvasási idő 1:23
Kovács M. Dávid

Újranyit a legendás budapesti kifőzde, ahol Sylvester Stallone és több más világsztár is evett

GASZTRO BUDAPEST MAGYARORSZÁG VENDÉGLÁTÁS

Gerendai Károly vezetésével, a régi bútorokkal és étlappal nyit újra a Klauzál téri Kádár étkezde, ahol a magyar művészvilág krémje, valamint több külföldi legenda is megfordult.

Gerendai Károly vállalkozó vezetésével még idén ősszel újranyithat a budapesti Klauzál tér legendás kifőzdéje, a Kádár étkezde – tudta meg az új tulajdonostól az Index.

A piros-fehér kockás abroszaival, az asztalokra helyezett szódásüvegeivel, valamint házias ízeivel kultikussá vált Kádár étkezde több mint hatvan éven át szolgálta a környék lakóit, majd a koronavírus-járvány első évében – szó szerint – lehúzta a rolót, és egyúttal eladósorba is került.

Erre a hírre figyelt fel Gerendai is, aki a portálnak így fogalmazott: „Tenner Beni, a Costes Catering részlegünket vezető kollégám hívta fel rá a figyelmemet, hogy eladó a legendás Kádár Étkezde, én pedig 24 órán belül eldöntöttem, hogy ebbe a kalandba is belevágunk, ugyanis a Kádár Étkezde olyan színfoltja volt a városnak, amit nem szabad veszni hagyni.“

A Klauzál téri Kádár étkezde Budapest ikonikus vendéglátóhelye volt.
A Klauzál téri Kádár étkezde Budapest ikonikus vendéglátóhelye volt. Forrás Top Budapest / Wikipédia

A Klauzál téri Kádár étkezde igazi legenda volt, amelynek vendégkörét számos író, színész, sportoló, politikus, tudós és médiamunkás gazdagította.

A kifőzde falait az elmúlt évtizedek során megvendégelt hírességek dedikált fényképeivel díszítették: megfordult itt Kabos László, Tolnay Klári, Papp László, Gobbi Hilda, Sas József, Sylvester Stallone, Andy Vajna és Dévényi Tibi bácsi, valamint Az édes élet színésze, Marcello Mastroianni és a 20. század Paganinije, Ruggiero Ricci is.

Gerendai Károly a portálnak elmondta: a kötelező felújítást követően a régi bútorokkal és étlappal fog újranyitni a hely, ugyanazok a képek lesznek a falon, és Takács Lajos séf is a régi receptúrákat fogja használni. „A cél az, hogy az eredeti ízeket és hangulatot keltsük életre, ne modernizáljuk, ne gondoljuk újra. A régi Kádárt szeretnénk újraéleszteni, és nem egy másik Kádár nevű helyet nyitni“ – mondta.

Kiemelt tartalom
REFRESHER-KVÍZ: Te mennyire ismered Budapestet? REFRESHER-KVÍZ: Te mennyire ismered Budapestet? 2024.7.7 9:18

Mindenképp újdonság azonban, hogy a megújult Kádár étkezde az ebédidőn túl is nyitva tart majd, az üzemeltetők még a vacsoráztatással is megpróbálkoznak, illetve a fizetés módja is változik: a bemondásos módszer, illetve a zsebbe vagy köténybe tett borravaló ma már nem életképes.

A Kádár étkezde nevének egyébként semmi köze Csermanek Jánoshoz, "a világ legkeményebb puhadiktátorához", a kifőzde az 1957-es nyitásakor az alapító, Kádár Béla után kapta a nevét. Később Garami Tibor lett a tulajdonosa, akitől aztán Orbán Sándor vette át a kifőzdét – ennek ellenére a jól bejáratott név nem változott, nem lett sem Garami, sem Orbán, maradt Kádár.