2024.6.17 19:59
Olvasási idő 2:44
Kremmer Magdi

Így hat ránk a szakítás – de van különbség a nemek megélése között?

Így hat ránk a szakítás – de van különbség a nemek megélése között?
Forrás The Break-Up (2006) - Universal Pcitures, Wild West Picture, Show Productions, Mosaic Media Group
TÁRSADALOM NEMI SZTEREOTÍPIÁK PÁRKAPCSOLAT SZAKÍTÁS VÁLÁS

Amikor egy párkapcsolat véget ér, rengeteg nehéz érzéssel, szomorúsággal és fájdalommal kell szembenéznünk. De máshogy élnek meg egy szakítást a nők, mint a férfiak?

Egy szakítás sosem könnyű. Lehet, hogy mindvégig nyíltan és asszertívan tudtál kommunikálni az érzéseidről, lehet, hogy az elválás közös döntés volt, és talán még azt is megbeszélted az exeddel, hogy ti tényleg barátok maradtok. Egy kapcsolat felbomlásának élménye azonban minden igyekezetünk ellenére fájdalmas és érzelmileg megterhelő.

Valaki, aki addig a mindennapjaid szerves részét képezte, hirtelen mintha megszűnne létezni, és meg kell szoknod egy teljesen új valóságot, aminek többé már nem része az az ember, aki korábban a világot jelentette. De miért ennyire nehéz az elválás, és van különbség a nemek között, ha szakításról van szó?

Így hat ránk egy szakítás
Egy szakítás soha nem egyszerű Forrás Friends (1994) - Warner Bros. Television

Akármennyire is szeretnénk filmbe illő, „boldogan éltek, amíg meg nem haltak” románcot, a valódi párkapcsolatok közel sem tökéletesek. A konfliktusok, nézeteltérések elkerülhetetlenek egy kapcsolatban, és ha ezek túlságosan gyakorivá vagy meghatározóvá válnak, az akár a kapcsolat végét is jelentheti. Az pedig, hogy ki hogyan éli meg a szakítást, rengeteg mindentől függhet.

Így hat ránk egy szakítás
Ha a konfliktusok túl gyakorivá és feloldhatatlanná válnak az a kapcsolat végét jelentheti Forrás Marriage Story (2019) - Heyday Films

Általánosságban elmondható, hogy az elhagyott fél számára – főleg, ha nem számított a szakításra – fájdalmasabb az elválás, mint annak, aki kezdeményezte. Szeretjük azt érezni, hogy nálunk van a kontroll, hogy mi döntünk a sorsunkról. Amikor szakítanak velünk, az életünk egyik legmeghatározóbb területén csúszik ki a kezünkből az irányítás. És ha mindemellett még mindig erős érzelmeket táplálunk a másik iránt, a tőle való elválás tényleg a világ végét jelentheti. Ha a szakítást nem előzik meg közös beszélgetések és közös gondolkodás, hanem az egyik fél magában hozza meg a döntést, amivel szembesíti a másikat, az a legtöbb ember számára hatalmas csalódást okoz, sőt árulásnak is érezheti az elhagyott fél a szakítást. Az elválás után érzett fájdalom és szomorúság mellett megjelenik a düh és a harag érzése. A leválást megkönnyíti, hogy szakítás után jobban észrevesszük a másik hiányosságait, hibáit, és ilyenkor úgy keretezzük magukban a párkapcsolat lezárulását, mint ami a másikon múlt.

Antivalentin-napi programok.
Bridget Jonestól sokat tanulhatunk arról, hogy hogyan (nem) kell szinglinek lenni. Forrás Bridget Jones’s Diary (2001) - Studio Canal, Working Title Films


Egy szerettünk elvesztése mindig fájdalmas, egyes pszichológusok a szakítás utáni érzéseket a gyászhoz hasonlítják, és azt gondolják, hogy a továbblépéshez igenis meg kell gyászolni a kapcsolatot. Ez a folyamat azonban nem mindenkinek megy könnyedén. Egy időben nagyot mentek azok a mémek, amik a férfiak és nők szakítás utáni érzéseit, reakcióit hasonlították össze. Ezekben a posztokban a nők általában úgy voltak bemutatva, mint akiket a szakítás nagyon megvisel, az idő múlásával azonban jobban lesznek. Ennek a férfiak a szöges ellentétei, ők szakítás után teljesen jól vannak, és hónapokkal később „jön ki“ rajtuk az elválás érzelmi terhe. De van bármi igazság a mémek mögött?

Post Breakup Timeline
byu/TheOGJammies inFemaleDatingStrategy


Kutatók szerint valóban van különbség a nemek reakciója között, ha szakításról van szó, és ez elsősorban attól függ, hogy ki mennyire képes megélni az érzelmeit és segítséget, támogatást kérni egy nehéz helyzetben. A University College London és a New York-i Binghamton Egyetem közös kutatása szerint a nők a férfiaknál élesebben élik meg a szakítás okozta fájdalmat. Sőt, a fájdalmuk nemcsak érzelmi szinten, hanem fizikailag is jelentkezhet. A társadalom sokkal megengedőbb a nők szomorúságával, fájdalmával szemben, a hagyományos férfiképbe a sírás, a bánat nem illik bele. A nők emellett könnyebben kérnek támogatást barátoktól, családtagoktól, és aktívan probálják feldolgozni az érzéseiket. Ezzel szemben a férfiak hajlamosabbak arra, hogy ne kérjenek támogatást, egyedül próbáljanak megoldani nehéz helyzeteket. Nehezebben fogadják el az érzéseiket, és egy szakítás általában nagyobb hatást gyakorol az önértékelésükre.


A továbblépéshez elengedhetetlen, hogy egy szakítás után az ember egy ideig befelé figyeljen, hagyja felszínre törni a nehéz érzéseit. Mivel a férfiak szocializációja alapvetően sokkal kevesebb teret enged arra, hogy az érzéseikkel foglalkozzanak, illetve azokról beszéljenek egymással, ez egy szakítás után is kihívást jelenthet a számukra. Persze a szakítás utáni hirtelen kiegyensúlyozottság nem csak a férfiakra jellemző. A feltűnő kifelé fordulás, az azonnali ismerkedés, valamint annak hangsúlyozása, hogy az illető mennyire jól van, általában nem valós, a nehéz érzések elnyomásáról és a szembenézéstől való félelemről szól, előbb-utóbb pedig felszínre törnek majd a figyelmen kívül hagyott érzések.


Ahogy minden kapcsolat, úgy minden szakítás is más és más, és elsősorban nem a nemünktől, hanem a szakítás körülményeitől, a személyiségünktől és (ex)partnerünktől függ, hogy hogyan éljük meg az elválást. 

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!