2024.5.22 8:47
Olvasási idő 1:47
Szécsi Krisztián

Olyat csinál a magyar köztévé, amire hosszú idő óta nem volt példa

UROPE EURÓPAI PARLAMENT EURÓPAI UNIÓ MAGYAR PÉTER POLITIKA

Május végén élő EP-választási vitát rendez az M1 a budapesti Várkert Bazárban. Már több politikus jelezte részvételi szándékát, ám többen feltételekhez kötik megjelenésüket.

Az M1 május 30-án élő EP-választási vitát tart a budapesti Várkert Bazárban, derül ki Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnökének és európai parlamenti képviselőjének Facebook-bejegyzéséből.

A vitáról levélben értesítették a listavezető pártokat. Ez alapján annyit már biztosan lehet tudni, hogy

  • az eseményt május 30-án a budapesti Várkert Bazárban tartják;
  • a vitát Volf-Nagy Tünde, Novák Katalin volt kommunikációs igazgatója, illetve Németh Balázs, az M1 műsorvezetője és riportere vezeti majd;
  • a tervezett időtartam mintegy 100 perc.

A vita során a listavezető pártok jelöltjeinek 1 percük lesz a bemutatkozásra, a továbbiakban pedig 3 témakörben, témakörönként 2 percben fejthetik ki saját és pártjuk álláspontját. Az utolsó körben 1 percben kommentálhatják a korábban elhangzottakat, ám az egyes témák kapcsán megmaradt időt nem használhatják fel egy másik kérdéskörnél.

A pártok felszólalási sorrendje egybevág a szavazólapokon szereplő sorrenddel, a színpadon ennek megfelelően helyezik majd el félkörben a pulpitusokat. Így balról jobbra az alábbi szerint helyezkednek el majd a pártok: Megoldás Mozgalom, LMP-Zöldek, DK–MSZP–Párbeszéd-Zöldek, Második Reformkor Párt, Mindenki Magyarországa, Momentum, Fidesz–KDNP, Jobbik, Tisztelet és Szabadság Párt, Magyar Kétfarkú Kutya Párt, Mi Hazánk. Azt, aki eltérne a vita menetétől, a vitavezetők kizárhatják.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

partizán (@partizanpolitika) által megosztott bejegyzés

Migránsok mindenhol

Az EP-választási vitán négy témakört érintenek majd a listavezető pártok politikusai: az Európai Unió védelme és biztonsága; migráció/menekültügy; mezőgazdaság és/vagy demokrácia és jogállam. A harmadik körben megadják a témák közötti választási lehetőséget.

Kiemelt tartalom
Háború és háború: Mit jelent a propaganda, és hogyan tudjuk magunkat felvértezni ellene? Háború és háború: Mit jelent a propaganda, és hogyan tudjuk magunkat felvértezni ellene? 2024.6.4 18:57

Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója szerint a kérdések összeállításában az Európai Parlament megbízásából végzett Eurobarometer közvélemény-kutatás 2024-es eredményeit vették alapul, ami arra is kitér, hogy az EP-választási kampányok alatt a politikusoknak milyen témákkal kellene kiemelten foglalkozniuk.

Ám, ahogy azt a 444 észrevette, az M1 némileg csúsztatott, hiszen ahogy azt a statisztikák mutatják, az EU-s állampolgárok szerint az Unió legégetőbb kérdései jelenleg a szegénység és a kirekesztés elleni küzdelem, a közegészségügy, a gazdaság támogatása és az új munkahelyek teremtése, illetve a biztonság.

A Telex szerint az MTVA a kérdések összeállítása során valószínűleg csupán a dokumentum 33. és 34. oldalát vehette figyelembe.

Akik biztosan ott lesznek

A Fidesz–KDNP EP-listavezetője, Deutsch Tamás már jelezte, hogy részt vesz az M1 vitáján, ahogy Dobrev Klára, a DK listavezetője, valamint a Momentum-elnöke és EP-képviselője, Donáth Anna is.

A Mi Hazánk Mozgalom csak akkor jelenik meg, ha az összes listavezető párt is. A Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője, Magyar Péter pedig csak akkor hajlandó elmenni a rendezvényre, ha az M1 élőben, főműsoridőben közvetíti a vitát – erről a politikus korábban Facebook-bejegyzésében írt

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

partizán (@partizanpolitika) által megosztott bejegyzés

Május 17-én a Partizán is rendezett EP-választási vitát, ahol Magyar Péter szintén nem jelent meg. A 444 egyik újságírójának országjáró kampánya alatt azt nyilatkozta, hogy ha részt vett volna a Partizán vitáján, akkor esélyük se lett volna arra, hogy legyen köztelevíziós vita, és hogy eljussanak „azokhoz a milliókhoz, akikhez eddig csak a propaganda jutott el.“

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.