2024.6.6 19:10
Olvasási idő 2:07
Szöllősi Anna

Milyen ételek és italok segíthetnek csökkenteni a stresszt, és mi az, ami tiltólistás?

ÉLETMÓD STRESSZ TÁPLÁLKOZÁS

Azok, akik egészségesen és kiegyensúlyozottan táplálkoznak, eleget mozognak és alszanak, könnyebben birkóznak meg a stresszel és veszik a mindennapi akadályokat. De milyen ételek segítik csökkenteni a stresszt, és mi az, amit jobb inkább kerülni?

Csokoládé

A szüleink előszeretettel tukmálták ránk a csokit a dolgozatok és vizsgák előtt, de tényleg van pozitív egészségügyi hatása, vagy csak placebóként működött? A Health magazin szerint a kakaóból készült termékek valóban segíthetnek csökkenteni a stresszt, egy 2020-as tanulmány szerint pedig az ét- és tejcsokoládé a hangulatot is javítja. 

„Vannak olyan élelmiszerek, amikkel hatékonyabban küzdhetünk a stressz ellen, ilyen például a magas kakaótartalmú, ideális esetben legalább 80 százalékos csokoládé“ – mondta el Zuzana Líšková táplálkozási szakértő a szlovák Refreshernek, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy nem szükséges két tábla csokit egy ültő helyünkben megenni, 20 gramm is elég a jótékony hatáshoz. Hozzátette: a csokoládé niacintartalma miatt nyugtató hatással bír, emellett növeli a hangulatért felelős szerotoninszintet.

Gyümölcs és hal

A gyümölcsről ismert, hogy számos hasznos vitamint tartalmaz, és a stresszesebb periódusokban is érdemes fogyasztani. Egy 2022-es kutatás résztvevőit két csoportra osztották, akik banánt, almát, körtét és citrusféléket ettek, az egyik csoport kevesebbet, a másik többet. Az az eredmény született, hogy a több gyümölcsöt fogyasztó csoport körülbelül 31 százalékkal kevesebb stresszt élt meg, ami a gyümölcsökben található ásványi anyagok és vitaminok mennyiségének volt köszönhető. 

Kiemelt tartalom
Hódít a TikTokon a carnivore-étrend, a nyers húsos diéta, mely gyors fogyást ígér, de valójában orosz rulett az immunrendszerrel Hódít a TikTokon a carnivore-étrend, a nyers húsos diéta, mely gyors fogyást ígér, de valójában orosz rulett az immunrendszerrel 2024.5.11 9:43

A táplálkozási szakértő kiemelte a bogyósgyümölcsöket (például áfonya, eper, málna és szeder), amik pozitívan befolyásolhatják a hangulatot, és magas antioxidánstartalmuknak köszönhetően enyhítik a stresszt és a fáradtságot. Mint mondja, ajánlott naponta legalább 10 deka nyers, friss zöldséget fogyasztani.

A gyümölcs is segíthet csökkenteni a stresszt
Forrás Unsplash / Nanxi wei

Líšková szerint a hal is képes csökkenteni a stresszt: a lazac, a tonhal, a pisztráng és a szardínia például rengeteg omega-3 zsírsavat, triptofán, tirozint és D-vitamint tartalmaz, ami javítja a hangulatot, és a szorongás és stressz mértékét is redukálja. Az omega-3 zsírsavak emellett csökkentik a gyulladást a szervezetben, és hatással vannak az agynak azon régiójára, ami részt vesz a hangulatszabályozásban.

„A lazac, a makréla, a pisztráng és a szardínia EPA és DHA zsírsavakat tartalmaz, amelyek segítenek szabályozni a kortizol nevű stresszhormon szintjét”– mondja a szakértő, aki megjegyezte: a gyógynövényes teák, mint például a kamilla vagy a levendula is jótékony hatásúak. 

Mik a tiltólistás ételek? 

Zuzana Líšková szerint az élelmiszerek helyes megválasztása és mennyisége kulcsfontosságú. Amellett, hogy vannak olyan ételek, amelyek segíthetnek a stressz kezelésében, akadnak olyanok is, amelyek éppen ellenkezőleg hatnak, serkentik és fokozzák azt. Ilyen például a: 

  • túl sok koffein (ami a kávén kívül számos ételben és italban megtalálható, például a zöld tea, az energiaitalok, a csokoládé és egyes fájdalomcsillapítók is tartalmazzák),
  • alkohol,
  • gyorséttermi ételek,
  • cukros ételek, sütemények, 
  • fűszeres ételek,
  • magas zsírtartalmú ételek, például margarin, vaj vagy olajban sült ételek.

Hogyan hat a stresszre az alkohol? 

Az alkoholtól kezdetben vidámnak és nyugodtnak érezhetjük magunkat, ez csak rövid távú hatás, ami gyorsan elmúlik. Rendszeres alkoholfogyasztásnál az emberi szervezet hozzászokik az ivás depresszív hatásaihoz, ami lelassítja az agyban és a központi idegrendszerben zajló folyamatokat. Ha az alkoholbevitel csökken, az agy ezt érzékeli,  amire szorongással reagálhat.

Forrás Unsplash / Tobias Tullius

A kiegyensúlyozott étrend elengedhetetlen a szorongás, a depresszió és a hosszú távú mentális zavarok kezelésében. A krónikus szorongásos zavaroknál fontos a szorongást növelő ételek korlátozása vagy kiiktatása

– magyarázza Susan, és hozzáteszi: az ételérzékenységek is számos kellemetlen, szorongásos tünetért lehetnek felelősek, ezért ha ilyesmit tapasztalunk magunkon, érdemes mihamarabb szakemberhez fordulni.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!