2024.6.16 9:15
Olvasási idő 2:35
Kremmer Magdi

Angus Barbieri, a férfi, aki egy évig böjtölt, hogy 120 kilót fogyjon

Angus Barbieri, a férfi, aki egy évig böjtölt, hogy 120 kilót fogyjon
Forrás Wikipedia
ÉLETMÓD DIÉTA EGÉSZSÉG ÉLETMÓD GUINESS VILÁGREKORD

Őrült diéták, néhány hét alatt kockahasat ígérő edzések és méregdrága étrendkiegészítők. A fitneszipar tele van hazugságokkal és káros trendekkel, de a valaha volt legdrasztikusabb fogyókúra egy brit férfi nevéhez fűződik, aki egy évig semmit nem evett.

A böjtölésnek több évezredes hagyománya van a különböző kultúrákban, sokáig főként vallási jelentősége volt. Az iszlámban a ramadán során egy hónapon keresztül, napkeltétől napnyugtáig tartózkodnak az ételek és italok fogyasztásától a hívők, ami segíti őket a lelki fejlődésben és erősíti az Allahhal való kapcsolatukat. A zsidó Jom kippurt, vagyis az engesztelés napját teljes böjttel töltik a hívők, ami az önvizsgálatot és a megtisztulást segíti elő. A kereszténység húsvét előtti nagyböjtje Jézus 40 napos böjtjét idézi meg, a bűnbánatot és a lelki megtisztulást szolgálja. A böjtölés valamilyen formája számos más vallásban is megjelenik, a 20. századtól kezdve pedig nemcsak vallási gyakorlatként, de politikai eszközként is alkalmazzák. Gandhi többször is éhségsztrájkkal tiltakozott India brit függőségével szemben, 1981-ben Írországban tíz ember halt bele az ország leghírhedtebb éhségsztrájkjába. 

A férfi, aki egy évig böjtölt és nem evett semmit, hogy 120 kilót fogyjon
Mahatma Gandhi 1947-ben tartott éhségsztrájkot, végül a brit iga lerázása után, 1948-ban így érte el, hogy India adja át a belőle kiszakadó Pakisztánnak a nemzeti vagyon neki járó részét. Forrás Universal History Archive/ Universal Images Group via Getty Images


Manapság a böjtölésről sokaknak a fogyás jut eszébe, amit leginkább az időszakos böjtölés elterjedésének köszönhetünk. Az időszakos böjt (intermitten fasting) lényege, hogy egy nap során csak egy megszabott időablakon belül, például 24 órából csak 8 órában ehetsz. Az időszakos böjtnek számos pozitív egészségügyi hatást tulajdonítanak, egyrészt az megkönnyítheti a fogyást, másrészt segítheti az anyagcsere folyamatokat és támogathatja az érrendszer egészségét. Vannak az időszakos böjtnek kevésbé ismert, de annál drasztikusabb változatai is, mint például az OMAD (one meal a day) diéta, ami szerint csak napi egyszer ehetsz vagy az ADF (alternate day fasting) ami során felváltva böjtölsz és eszel normálisan napról napra. Az elmúlt évtizedekben rengeteg kutatás született a böjtölés egészségre gyakorolt hatásairól, de még a mai napig vitatott, hogy valóban egészséges-e ez a gyakorlat. Azt azonban, amibe Angus Barbieri fogott 1965-ben, egészen biztos, hogy ma már egyetlen szakember vagy orvos sem támogatná. 

Angus Barbieri élete sokáig meglehetősen átlagos volt. A skót férfi 1939-ben született Tayportban. Édesapja egy fish and chips üzletet üzemeltetett, fiatalkorában maga Angus is itt dolgozott. Angus hajlamos volt a túlevésre, az étel lassan de biztosan átvette az irányítást az élete felett. 27 éves korában számos egészségügyi problémával küzdött és nem kevesebb, mint 207 kg-ot nyomott. Az egészsége érdekében úgy döntött, hogy fogyókúrába kezd, és egy drasztikus célt tűzött ki maga elé: 120kg-ot szeretett volna ledobni. Barbieri orvosai úgy gondolták, hogy egy rövid böjt segítene a férfinak beindítani a fogyást, így azt javasolták, hogy néhány napig hagyja el a szilárd táplálékot. A férfinak annyira jól ment az önmegtartóztatás, hogy az előírt időszak után is folytatni szerette volna a böjtöt, míg el nem éri a számára ideális, 82kg-os álomsúlyt. A Dundee-i Kórház orvosai támogatták a döntésben, azzal a feltétellel, hogy szigorúan monitorozzák az állapotát. 

Angus Barbieri fasted for 392 days, from 1965 to 1966, he lived on tea, coffee, sparkling water, and vitamins while living at home in Tayport, Scotland
byu/eaglemaxie inOldSchoolCool

Angus étrendje vízből, fekete teából, kávéból és multivitaminokból állt. A férfi rendszeresen járt orvosi vizsgálatokra, ahol megmérték a súlyát és a vérnyomását, vért vettek tőle és megvizsgálták, hogy megfelelően működnek-e a szervei. Néhány hetente éjszakára is bent tartották, hogy összetettebb vizsgálatokat is tudjanak végezni rajta. A tesztek meglepő eredményt hoztak: Barbieri teste teljesen jól funkcionált étel nélkül is. A férfi elkezdte felhasználni, elégetni a zsírként elraktározott kalóriákat és több mint egy éven keresztül tartotta a szigorú böjtöt. Az időszak során nem dolgozott és leginkább otthon tartózkodott, 40-50 naponta volt csupán széklete, és néhány hónap után egyszer- egyszer cukrot vagy tejet is tett a kávéjába, de ez volt minden kalória, amit bevitt a szervezetébe. Végül 382, evés nélkül eltöltött nap után fejezte be a “diétát”, amikor elérte a 82kg-ot.  

Kiemelt tartalom
„Fuss, Forrest! Fuss!“ – Tippek, hogy megőrizd a motivációd a futáshoz „Fuss, Forrest! Fuss!“ – Tippek, hogy megőrizd a motivációd a futáshoz 2024.5.24 18:11

Angus Barbieri összesen 125kg-ot fogyott, amit aztán a böjt befejeztével sem hízott vissza. Élete hátralévő részét egészségesen, nagyjából 88 kg-osan töltötte. Elképesztő akaraterjének köszönhetően bekerült a Guinness-rekordok könyvébe, Barbieri rekordhosszú böjtje pedig máig megdöntetlen maradt. 

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!