2024.5.24 18:11
Olvasási idő 1:25
Szöllősi Anna

„Fuss, Forrest! Fuss!“ – Tippek, hogy megőrizd a motivációd a futáshoz

„Fuss, Forrest! Fuss!“ – Tippek, hogy megőrizd a motivációd a futáshoz
Forrás Paramount Pictures / Forrest Gump
ÉLETMÓD EGÉSZSÉG FUTÁS SPORT

Nyakunkon a nyár, így már a rossz idő sem jó kifogás arra, miért nem megyek el futni. Hónapok óta folyamatosan esem vissza a lustaságba, ezért összegyűjtöttem, milyen motivációt újratöltő tippekhez kellene nyúlnom akkor, amikor megmozdulni sincs kedvem.

Nem könnyű elkezdeni, és egyáltalán nem könnyű kitartani mellette. A motiváció elvesztése időről időre mindenkit utolér, de az alábbi tippek talán adnak egy kis erőt, hogy rendszeressé váljon a futás, amiben – a felszabaduló endorfinok miatt – tényleg nagy örömét tudja lelni az ember. 

1. Nevezz be egy futóversenyre! 

Ha azzal küszködsz, hogy mindig „jövő hétfőtől“ kezded a futást, nevezz be egy versenyre, hogy ne legyen okod offolni az edzéseket. Nem kell azonnal maratont futni, de ha lebeg a szemed előtt egy konkrét cél, a futócipőt is könnyebb lesz felhúzni a lábadra. Ha másért nem, azért, mert kifizetted a nevezési díjat.

2. Válassz valami csinos futócuccot 

A futásnál fontos a megfelelő cipő és öltözet (jó anyag és izzadságelvezető képesség), de azért a funky sportruhával való flexelés is tud motiválni. Én például magamra öltöm a rózsaszín futócipőmet és a háromszínű övtáskámat, ami olyan, mintha a Boogie Nights című filmből szalajtották volna, és úgy indulok neki a Ligetnek, mintha minimum a vörös szőnyegre mennék.

3. Ne egyedül fuss!

A csoportos futás tök jó program, és tényleg motiváló tud lenni, ha nem egyedül izzadsz vért. Csatlakozhatsz futócsoporthoz, hogy eltanulj néhány tippet és fejleszd a technikád, vagy kereshetsz lelkes amatőr haverokat: ha a futásból közösségi programot csinálsz, amihez más emberek is igazítják a szabadidejüket, nehezebben is mondod le.

Forrás Britanny Runs a Marathon (2019) - Material Pictures

4. Hozz létre lejátszási listát!

Azt, hogy a zene hatással van a sportteljesítményre, már több tanulmány is alátámasztotta. Te is összeválogathatod a kedvenc pörgős számaidat egy playlistre, de a Spotifyon is találhatsz kifejezetten futáshoz tervezett lejátszási listákat, amikben a percenkénti ütem alapján vannak csoportosítva a futáshoz alkalmas dalok: minél magasabb az ütemek száma, azokat lekövetve a futásod tempója is gyorsabb lesz.

5. Pihend ki magad! 

Túlhajtani magad nem célravezető, érdemes átgondolnod, hogy az edzések hossza és intenzitása összhangban van-e a fizikai állapotoddal. Szánj elég időt a pihenésre, és ne becsüld alá az izmok regenerálódását! Ha lesérülsz vagy betegnek érzed magad, engedj meg egy kis szünetet, egy-egy edzés kihagyása teljesen normális, és nem kell, hogy lelkiismeret-furdalást hozzon magával.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!