2024.5.2 19:39
Olvasási idő 2:57
Kremmer Magdi

Az internet legveszélyesebb prankje, ami a streamereket fenyegeti: mi is pontosan a swatting?

Az internet legveszélyesebb prankje, ami a streamereket fenyegeti: mi is pontosan a swatting?
Forrás GETTY IMAGES
TÁRSADALOM GAMER REALITY STREAMING

Akár a gamerek telefonbetyárkodásaként is definiálhatnánk, de a swatting nem csupán egy túlzásba vitt prank. Elmondjuk, hogyan vált életveszélyessé a streamerek szívatása.

Gyerekként még borzasztó viccesnek találtuk random telefonszámok hívogatását és az április elsejei tréfákat. A 2000-es években hatalmas népszerűségnek örvendtek az olyan, mások szívatását bemutató műsorok, mint a Punk’d vagy a Kész átverés, és bár szeretnénk azt gondolni, hogy mostanra már megkomolyodtunk és a humorunk is kifinomultabb lett, még mindig rengeteg rajongója van a prankekből tartalmat gyártó influenszereknek. 


Arra, hogy miért élvezzük ennyire mások szívatását, több magyarázat is van. Mások „megtréfálása” alapvetően ismerősök, barátok, családtagok között szokás. Egy jó prank kivitelezése sok előkészületet, kreativitást és valamennyi színészi játékot igényel, mindez növeli a feszültséget és az izgalmat, alig várjuk, hogy meglássuk a célpont reakcióját. A szívatások humorforrása pedig éppen abból fakad, hogy a megvezetett személy semmit nem tud a dologról, az érzelmei teljesen őszinték és leplezetlenek, mi pedig élvezettel nézhetjük végig a másik megdöbbenését, zavarodottságát vagy épp félelmét. Sok közösségben a szívatások a beavatási rítusok közé tartoznak, azokon mindenkinek túl kell esnie, hogy a csoporthoz tartozhasson. Amikor a tévében vagy a közösségi médiában nézzük azt, ahogy egy műsorvezető vagy egy youtuber átver másokat, mi is beavatottak vagyunk, és izgatottan várjuk a lehetetlen helyzetek által kiváltott, erőteljes, gyakran komikus reakciókat. 

Te mit csinálnál, ha valaki zenehallgatás közben elvágná a fülesedet? 

Persze egy szívatás addig jó, amíg nem félelmet vagy dühöt akarunk kiváltani másokból. Tony Blockey kriminológus szerint a szívatások nem csupán a viccről szólnak, hanem egyfajta dominanciaharcként is felfoghatók, és épp emiatt vannak, akik túlzásba viszik azokat. Hogyha képes vagy valakit megdöbbenteni, megrémiszteni, kontrollt és hatalmat gyakorolsz a másik felett. A dominancia pedig egy olyan tulajdonság, amit a társadalmunk felértékel, ez pedig ahhoz vezet, hogy egyre több, akár mások kárán is történő szívatás jelenik meg az interneten. 

@corentinhuard J’ai failli faire un arrêt cardiaque avec ces conneries 🔊😅 #fyp#foryou#ifeelgood♬ original sound - Corentin Huard

Az I feel good prank nagyot ment a TikTokon. Persze itt nem egy igazán ijesztő szívatásról van szó, de mások ijesztgetése a humor forrása. 


A swatting az elmúlt években vált elterjedt jelenséggé a gamerek között. A „prank” lényege, hogy valaki hamis bejelentést tesz a rendőrségen egy játékosról, általában minél brutálisabb vádakat, például bombahelyzetet vagy fegyveres támadást hazudva, hogy kikényszerítsék a SWAT-osok (ez nagyjából az egyesült államokbeli TEK) kivonulását. Jellemzően streamereket nyomnak fel a swattingolók, hogy aztán a live-ban végig lehessen nézni, ahogyan állig felfegyverkezett kommandósok rárontanak a mit sem sejtő játékosokra. 

Kiemelt tartalom
11 film és sorozat a Netflix, a Max, a SkyShowtime és a Disney+ kínálatából, amit érdemes megnézned májusban 11 film és sorozat a Netflix, a Max, a SkyShowtime és a Disney+ kínálatából, amit érdemes megnézned májusban 2024.5.2 19:06

Ilyen, amikor streamelés közben rohannak le valakit a SWAT-osok. 

Bár a streamerek közti swatting már a 2000-es évek végén népszerűsödni kezdett, a probléma súlyossága csupán az elmúlt években vált mindenki számára egyértelművé. 2017-ben egy olyan férfi vált a swatting első ismert halálos áldozatává, aki még csak nem is volt tisztában azzal, hogy mibe keveredett. Két Call of Duty-játékos, Casey Viner és Shane Gaskill között kialakult online vita során Viner azzal fenyegetőzött, hogy ráhívja a SWAT-ot Gaskillre. Gaskill erre megadott egy hamis címet Vinernek, aki egy barátjával valóban swattingot indított a riválisa ellen. Csakhogy a címen nem Gaskill, hanem egy, a vitán teljesen kívülálló személy, Andrew Finch lakott. A rendőrség kivonult a megadott címre, ahonnan Finch épp távozni készült. Az érkező tisztek egyike halálos lövést adott le az ártatlan férfira.

2020-ban egy másik swattinghoz köthető haláleset is történt, amikor a 60 éves Mark Herring szívrohamban meghalt, miután kihívták rá a rohamrendőröket. A haláleseteket követően sokan követelték a swattinggal kapcsolatos szigorítások bevezetését, az USA-ban bűncselekménynek számít a SWAT-osok téves riasztása. 

@screenshothq Nicki Minaj was swatted after prankster, told police, her son was being abused! #nickiminaj#swatted#prank#losangeles#barbz#celebritynews♬ Trap Mafia - Lastra

Számos híresség, többek között Nicki Minaj is vált már swatting áldozatává. A rapperre gyermekbántalmazás vádjával hívták rá a rendőrséget. 

Ennek ellenére még mindig igen gyakoriak a swattingos esetek, sokan egyszerű prankként kezelik, és épp azért tud még mindig népszerű lenni, mert az élő streamekben bárki végignézheti egy gamer szívatását. Az ártatlannak induló swatolásoknak is komoly következménye lehet, és egyre több esetben merül fel a swatting fenyegetésképpen, vagy használják olyan céllal, hogy másoknak keresztbe tegyenek vele.

Kiemelt tartalom
12 film és sorozat, amit érdemes csekkolnod áprilisban a Netflix, az HBO Max, a SkyShowtime és a Disney+ kínálatából 12 film és sorozat, amit érdemes csekkolnod áprilisban a Netflix, az HBO Max, a SkyShowtime és a Disney+ kínálatából 2024.4.4 19:51

Az elmúlt egy évben az Egyesült Államokban számos politikus vált a swatting áldozatává, és hírességeket is előszeretettel dobnak fel koholt vádakkal a rendőrségen. Bár a swatting törvényellenes, megnehezíti annak korlátozását, hogy az elkövetők általában eldobható telefonról, hangtorzító eszközöket használva indítják a hívásokat. Így egyelőre úgy tűnik, hogy a kormányok legjobb eszköze a swatting ellen az, ha a diszpécsereket kiképzik a hamis hívások felismerésére. 

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!