2024.4.12 18:43
Olvasási idő 4:10
Maier Péter Kristóf Jókay

Playback Péntek: Dua Lipa, Blahalouisiana és Margaret Island a hét megjelenései között

Playback Péntek: Dua Lipa, Blahalouisiana és Margaret Island a hét megjelenései között
Forrás Elizabeth Miranda / Dua Lipa / Instagram
ZENE BATBOY BLAHALOUISIANA CARSON COMA DUA LIPA ELEKTRONIKUS ZENE FILO LIL FRAKK MAGYAR ZENE MARGARET ISLAND MEHRINGER MARCI PLAYBACK PÉNTEK

New Music Friday REFRESHER-módra: a Playback Péntekben ismét a hét legizgalmasabb könnyűzenei megjelenéseit gyűjtöttük össze, ezúttal öt lemezt és néhány dalt hoztunk nektek, hogy jól induljon a hétvége.

Albumok

Blahalouisana: Sötét villám

„Még mindig terápia a zeneszerzés és a zenélés, de már máshogy, mint régen“ – fogalmaz Jancsó Gábor, a Blahalouisiana basszusgitárosa és egyben fő zeneszerzője a 12 éve együtt alkotó banda ötödik lemezéről. A Sötét villám rengeteg különböző zenei hatást magán hordozó, de mégis koherens anyag lett, köszönhetően hazánk egyik legkarakteresebb hangjának. Schoblocher Barbi éneklése a magyar popzene klasszikusait idézi, és nem úgy hallatszik, mintha lennének limitációi, amit a banda ki is használ. „Amennyire az előző album a fájdalomról és a velejáró terápiáról szólt számomra, ez annyira az elengedésről és felszabadulásról“ – mondja Jancsó, ez a vibe pedig át is jön, hiszen a legtöbb dal lendületes és táncolható, mégsem súlytalan. A Sötét villámot hamarosan élőben is hallhatjuk, ugyanis a Blaha nyitja a Budapest Park idei szezonját április 25-én. (Maier P.)

Margaret Island: Minden levegővétellel újra megszületünk

Idén tízéves a Margaret Island, a zenekar pedig ötödik stúdióalbumával ünnepli az évfordulót. Lábas Vikiék úgy érzik, ez a legkitárulkozóbb és legszemélyesebb lemezük mind közül, amivel nehéz vitatkozni, különösen úgy, hogy az élőhangszerek dominanciájával és a gitárzenei világ erős jelenlétével egy, a banda korai hangzását idéző zenei letisztultság támasztja alá a fontos létkérdéseket feszegető szövegeket. „Az albumot egyébként Bálint szobájában fejeztük be, kicsit nosztalgikusan, mivel tíz évvel ezelőtt éppen ott kezdődött el minden” – meséli az énekesnő a dalok készítéséről, amelyeknek fontos helyszíne volt a Balaton környéke, ahonnan maga a zenekar is indult. Néha vissza kell mennünk életünk korábbi szakaszainak helyszíneire, hogy megértsük, mi is történt velünk azóta, ezt a tudást és érzelmi érettséget hordozza a Minden levegővétellel újra megszületünk, amit április 19-én, a Magyar Zene Házában mutat be a Margaret Island. (Maier P.)

Lil Frakk: Innen a név

„Ami rólam sokat elárul, hogy régebben, amikor elmentem utazni valahova, és kimaradt a csomagból a fogkefe és/vagy a törölköző, magasan tettem rá. Most meg már automatikusan a papucsomat is viszem. Ez a felnőttesebb gondolkodás az új lemezemen is megjelenik” – mondja a Refreshernek küldött sajtóanyagban Babaitisz Jorgosz, azaz Lil Frakk, aki új, hétszámos lemezén olyan közreműködőkkel dolgozott együtt, mint Co Lee, Sisi, Toldyuuso, Csodaszoba vagy Huzugha, de a legfontosabb tettestárs ezúttal Doór volt, aki az egész lemez executive producere, illetve a beatek nagy részét is ő jegyzi. Az Innen a névben – amit a rapper április 19-én mutat be az Akvában – a legizgalmasabb, hogy elektronikus tánczenei hatások is felfedezhetők rajta, a Kutyahouse-nak például azért ez a címe, mert egy house alapra készült. (Maier P.)

Nia Archives: Silence Is Loud

Javában folyik a briteknél a garage és jungle revival az elmúlt években, és ez nagyrészt izgalmas fiatal női előadóknak köszönhető. Ami PinkPantheress a garage-nek, az Nia Archives a jungle-nek, utóbbinak pedig ma jelent meg a debütlemeze, a Silence Is Loud. A félig jamaikai producer még 2022 őszén droppolta első igazán nagy slágerét, a Baianát, ami tavaly nyáron a fesztiválszezonban elég komolyat ment, tavaly decemberben pedig már Fred again.. kérte meg, hogy készítsen remixet a Leavemealone című trekkjéből. A most megjelenő új anyag friss, izgalmas, és úgy kapja el az egyik legnagyobb múlttal rendelkező elektronikus zenei műfajt, hogy tiszteletben tartja a hagyományait, de nem próbálja meg lemásolni azokat. Amúgy szintén a héten jött ki Nia Archives második Boiler Room-szettje is, ahol megmutatja, hogy is szólnak ezek a dalok élőben. (Jókay K.)

English Teacher: This Could Be Texas

Az indie/posztpunk szcéna egyik friss feltörekvő csillaga a leedsi English Teacher zenekar, amelynek első albumát ünneplő méltatással fogadja a brit zenei kritika. A This Could Be Texas kicsit olyan, mintha a Black Country, New Road felvett volna egy spoken wordös csajt, aki szerint b*sszák meg a torik. Lily Fontaine ironikus, szókimondó szövegei és előadói stílusa mindenképpen különlegessé teszik a projektet, elég, ha az R&B című számra gondolunk, ahol odavág a sztereotípiáknak: „a látszat ellenére nincs hangom az R&B-hez“ – mondja utalva arra, hogy színesbőrű nőként az átlagember nem arra számítana tőle, hogy egy posztpunk zenekarban spoken wordözik. Az összehasonlítgatás ellenére nem érdemes nagyon szűk kategóriába zárni az English Teachert, debütlemezükön ugyanis az indie zene nagyon sok különböző megközelítése felcsillan, és aki szereti rajta tartani az ujját a brit alternatív zene ütőerén, annak mindenképpen érdemes megismerkedni velük. (Maier P.)

Számok

Dua Lipa: Illusion

Már tényleg a kertek alatt van a Radical Optimism, Dua Lipa új albuma, amely állítólag erősen merít a 90-es évek britpopjából és rave-kultúrájából is. Az új, Illusion című dal is a house felé kacsintgat, de persze úgy, hogy megtartja az énekesnő jellegzetes, szintipopos hangzását. Táncolható, lendületes dal, de bízunk benne, hogy ennél nagyobb meglepetéseket is tartogat a május 3-i nagylemez. (Maier P.)

Carson Coma: Orrvérzés

Amikor titeket kérdeztünk az Akvában, azt mondtátok a legtöbben, hogy a Carson Coma a magyar Beatles, a zenekar pedig (mekkora hatása van a Refreshernek, látjátok) egyre inkább igyekszik megfelelni ennek a szerepnek, és olyannyira elindult a fiúbandásodás útján (igaz, ez már legutóbbi lemezükön is tiszta volt), hogy alig maradt olyan zenekartag, aki nem énekel számot. Ezúttal Peti állt a mikrofonhoz, hogy a sikeres MVM Dome-koncertet egy új single-lel ünnepelje meg a zenekar, akik egy osztrák producerrel, Mario Fartacekkel dolgoztak az Orrvérzésen. A hozzá készült klipet pedig Fazekas Lőrinc rendezte. (Maier P.)

Mehringer, Sosehol, Filo: Néha-néha

Mehringer, Sosehol és Filo beültek az Ibolya Espressóba kidalolni dühüket, bánatukat, és egy nyárköszöntő, csibészes dalban búslakodnak az elmúlt szerelmek után. A Néha-néha műfaji ömlesztőtégely: lo-fi hiphop dobok, r'n'b-s éneklés, és még valami latinos húzás is felfedezhető benne a háttérben duruzsoló bluesgitárok mellett. A hozzá készült hangulatos vizuált Crizzly készítette. (Maier P.)

Batboy, Burijenci: Ellenem szólt

„Azt éreztem, hogy kellene egy dal, ami már kicsit nyári, de közben személyes tud maradni. Tetszik ez a stílus, és biztosan a későbbiekben is visszaköszön majd nálam” – fogalmazott a latinos hangulatú új daláról Mikey Smith, azaz Batboy, aki április 20-én hozza ki Ezzel születni kell című új albumát, alig pár hónappal a Kontraszt után, amely tavaly szeptemberben érkezett. A friss Ellenemszólton az egyik legizgalmasabb feltörekvő rapper-énekes, Burijenci működik közre: „Burijencit azért kerestem meg, mert nagyon különleges előadónak tartom, és tudtam, hogy nagyon szeretni fogom majd a végeredményt, ha ő is hozzáadja a saját világát. Próbáltam eltekinteni az itthoni trendektől és inkább megragadni azt a hangulatot, ami most máshol jellemző az EU-ban” – fogalmazott az együttműködésről Batboy. (Maier P.)

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!