2024.4.1 9:51
Olvasási idő 4:40
Kovács M. Dávid

Hová menjünk, miket nézzünk áprilisban? – 7 kiállítás, amivel könnyebb lesz berúgni a tavaszt

KULTÚRA BUDAPEST FOTOGRÁFIA KÉPZŐMŰVÉSZET KIÁLLÍTÁS MAI MANÓ HÁZ MŰCSARNOK PROGRAMAJÁNLÓ TURBINA

A Refresher áprilisi kiállításajánlója főleg a fotográfia rajongóinak kedvez, hiszen beindul a Budapest Fotófesztivál, és Magyarországra jönnek Isabel Munoz képei, de izgalmasnak ígérkeznek Ódor Bence István GTA-festményei és a C80 projekt alkotásai is.

Budapesten debütálnak a világutazó Isabel Munoz polaroidjai

Egy világszerte elismert spanyol fotóművész, Isabel Munoz munkásságából válogat a Mai Manó Ház Omega című kiállítása, amely 121 polaroid képet és 33 nagyméretű fotót mutat be a nyolcvanas, illetve a kilencvenes évekből. A tárlaton látható polaroidok korábban még nem hagyták el a fotóművész műtermét, a magyar közönség láthatja azokat elsőként.

Isabel Munoz spanyol fotóművész a Mai Manó Ház Omega című kiállításán.
Isabel Munoz spanyol fotóművész a Mai Manó Ház Omega című kiállításán. Forrás MTI / Hegedüs Róbert


A Barcelonában született, majd Madridban élő Isabel Munoz később az Egyesült Államokban képezte magát, és az 1990-es évek elején – Victor Ullate spanyol táncos-koreográfust követve – kezdte el járni a világot. A Mai Manó Házban a Japánban, Kambodzsában, Rómában, Elefántcsontparton, Kongóban, Kubában, Burkina Fasóban, Etiópiában és Brazíliában készült képei láthatók.

Munoz a kambodzsai útja során a szociálisan érzékeny témák felé fordult. Ekkor készített képei a testi megcsonkításokra, a gyermekkereskedelemre és rabszolgaságra hívják fel a figyelmet. Brazíliában a capoeirával foglalkozott, Etiópiában a törzsi testdekorációkat kutatta. 2008 és 2017 között visszatért Afrikába, hogy a különféle etnikai kisebbségeket kutassa, később emberszabású majmokat örökített meg a kongói és borneói rezervátumokban.

A kiállítás bejárásán maga a művész is részt vett, ahol az MTI beszámolója szerint arról beszélt, hogy számára a fotó a szerelem, a tisztelet és az érzelem kifejezése. „Hiszek a kép hatalmában“ – jelentette ki az eseményen.

Isabel Munoz: Omega
Mai Manó Ház; 1065 Budapest, Nagymező utca 20.
2024. március 27. – május 18.

Női fókusz, női érzékenység a Műcsarnokban

Öt női fotográfus, Eve Arnold, Nanna Heitmann, Susan Meiselas, Inge Morath és Marilyn Silverstone munkáiból válogat a Női fókusz című kiállítás, ami március második felében a Budapest Fotófesztivál eseményeit röffentette be a Műcsarnokban. A tárlat leírása szerint a Magnum Photos öt női fotósa, az ügynökség szellemiségéhez híven, a humanista fotográfia emblematikus képviselői.

A Műcsarnok Női fókusz című fotókiállítása Eve Arnold, Nanna Heitmann, Susan Meiselas, Inge Morath és Marilyn Silverstone munkáiból válogat.
A Műcsarnok Női fókusz című fotókiállítása Eve Arnold, Nanna Heitmann, Susan Meiselas, Inge Morath és Marilyn Silverstone munkáiból válogat. Forrás MTI / Mónus Márton

A kiállításon három generáció képviselői mutatkoznak be. Az alkotók komoly hangsúlyt fektetnek a hírnév, a hatalom, a vallás, a hagyomány, a kisebbségi lét és a jogfosztottság problémaköreire. A portré műfajában és a társadalomábrázoló dokumentarista sorozatokban is női érzékenységgel, empátiával és helyzetértelmező tudatossággal közelítenek a témáikhoz.

A válogatás a háború utáni időszaktól napjainkig készült felvételekből áll, és a humanista fotográfia mellett ikonikussá vált magazinfotókat, sztárportrékat is felvonultat. Láthatjuk többek között Eve Arnold Marilyn Monroe-ról, Sophia Lorenről, Charles Chaplinről, Richard Burtonről és Elizabeth Taylorról készült képeit; Inge Morath kocsiablakból kukucskáló lámáról készült fotóját és Saul Steinberggel közös maszkos portréit; valamint Susan Meiselas Sztriptíztáncosnők sorozatát.

Női fókusz: Eve Arnold, Nanna Heitmann, Susan Meiselas, Inge Morath, Marilyn Silverstone
Műcsarnok; 1146 Budapest, Dózsa György út 37.
2024. március 23. – május 12.

GTA-hangulatok Ódor Bence Istvánnal

Noha a Grand Theft Auto VI megjelenése várhatóan jelentőset csúszik, a legújabb rész befutásáig már biztosan nem maradunk GTA-élmények nélkül. Már csak azért sem, mert az 1992-es születésű Ódor Bence István a GTA Paintings című kiállításán tíz festménnyel tiszteleg a játéksorozat előtt.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Ódor Bence István (@odorbenceistvan) által megosztott bejegyzés

„Régen sok PC-játékos újságot olvastam, ezekben mindig illusztrálva voltak az éppen aktuálisan tesztelt játékok screenshotokkal. Akkor nem volt olyan számítógépünk, amin futottak volna ezek a programok így a kapcsolatom velük ezen a pillanatkép szinten maradt“ – mondta a Bicskéről származó festőművész a Youngart korábbi interjújában.

A játékokból gyűjtött screenshotok nyomán dolgozó festő a művészetéről úgy fogalmaz: „A digitális és az analóg rendszerek kapcsolatát vizsgálom. A fényképet mint alapanyagot használom, a monitor sugárzó, erős színein át alkalmazom modellként. Törekszem a fotó dokumentatív erejének megjelenítésre. Akrilfestékkel dolgozom. Lágy, akvarell ecseteket használok, amelyekkel kihasználható a gyorsan száradó akril transzparenciája.“

Ódor Bence István: GTA Paintings
Nagyházi Contemporary; 1055 Budapest, Falk Miksa u. 13.
2024. április 5. – 27.

Fresh Meat: friss húsok a magyar fotográfiában

A Budapest Fotófesztivál programjában idén összesen 44 kiállítás kapott helyet, ezek egyike a K6 Galériában húsz napig megtekinthető, Fresh Meat / Fiatal magyar fotográfusok címet viselő kiállítás. A szervezők ezúttal is arra keresték a választ, hogy mi foglalkoztatja most a legfiatalabb fotósgenerációt, mik azok a kérdések és tematikák, amik mentén sorozataik, illetve portfóliójuk formálódik.

Budapest Fotófesztivál: Fresh Meat / Fiatal magyar fotográfusok
Budapest Fotófesztivál: Fresh Meat / Fiatal magyar fotográfusok Forrás Budapest Photo Festival / Facebook

A Budapest Fotófesztivál a 35 év alatti alkotók számára meghirdetett kiírásából minden évben csoportos kiállítást rendez. „A kiállítás kurátorai főként az eredetiséget, a nem konvencionális látásmódot, megközelítést részesítették előnyben mind a témák és a koncepciók tekintetében“ – állítják a rendezők. A Klauzál téri galériában idén Gutay Bálint, Hitre Imola, Illyés Bence, Kiss Richárd, Kondor Bence, Szabó Emma, Tóth Hunor és Varga Domonkos munkáit lehet megnézni.

Budapest Fotófesztivál: Fresh Meat / Fiatal magyar fotográfusok
K6 Galéria; 1062 Budapest Klauzál tér 6.
2024. április 1. – 21.

MADI: színek, formák és játékosság a Deák17-ben

A Deák17 Galéria egy ingyenes kiállításon, mintegy 130 alkotáson és 20 ország művészein keresztül mutatja be a MADI csaknem 80 éves történetét. Az elsőre szokatlanul hangzó kifejezés egy művészeti mozgalmat jelölő mozaikszó, amely a mozgás, az absztrakció, a dimenzió és az invenció szavakból tevődik össze, sajátossága pedig a színek és formák játékában rejlik.

A MADI Univerzum - Poliuniverzum című kiállítás a Deák17 Galériában.
A MADI Univerzum - Poliuniverzum című kiállítás a Deák17 Galériában. Forrás Piti Marcell / Deák17 Galéria

A MADI gyökerei a 20. század eleji avantgárd irányzatokból – elsősorban a konstruktivizmusból – erednek, de a kubizmus és a futurizmus elemei is ötvöződnek benne. A mozgalom Buenos Airesből indult 1946-ban, amikor többek között Carmelo Arden Quin, Rhod Rothfuss és a magyar gyökerekkel rendelkező, Kassáról elszármazó Gyula Kosice közreadták a Movimiento MADI című kiáltványukat.

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott közlemény szerint a MADI Univerzum - Poliuniverzum címet viselő kiállítás négy szekcióban tárja fel a művészeti irányzat szemléletét. A tárlathoz Dárdai Zsuzsa és Saxon Szász János válogatott a Mobil MADI Múzeum gyűjteményéből.

MADI Univerzum - Poliuniverzum
Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria; 1052 Budapest, Deák Ferenc utca 17. I. emelet
2024. március 22. – június 4.

Technósok, alteresek és bulifotósok a Turbinában

Szintén a Budapest Fotófesztiválhoz köthető a Turbina Kulturális Központba meghirdetett Zenei szubkultúrák világa című kiállítás, amelynek középpontjában a 90-es években indult technó- és alterszcéna áll.

Mucsy Szilvia kurátor ígérete szerint a koncertek, klubok, illetve zenei fesztiválok világát bemutató fotóválogatás a jelenlegi izgalmas időszak mellett az induló korszak pezsgését is megidézi.

A Turbina pop-up galériájában mintegy két hétig megtekinthető tárlaton Babai Dénes, Fodor Csilla, Mucsy Szilvia, Szabó R. János és Urbán Ádám fényképeit láthatjuk.

Budapest Fotófesztivál: Zenei szubkultúrák világa
Turbina Kulturális Központ; 1082, Budapest, Vajdahunyad u. 4.
2024. április 4. – 19.

C80: képzőművészeti párbeszéd a rákról

A daganatos megbetegedésekkel kapcsolatos tabuk ledöntése, valamint a kölcsönös tanulás a két legfőbb célja a tavaly szeptemberben indult, C80 – A rák esztétikája? című kortárs képzőművészeti programnak, amelynek egyik kifutása egy április 5-én nyíló kiállítás a SOTE Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetében, ahol mintegy fél éven keresztül onkológusok, patológusok, betegek, orvostanhallgatók, ráktúlélők, kurátorok és művészek workshopok keretében beszélgettek a témáról.

A C80 – A rák esztétikája? című kortárs képzőművészeti program célja a daganatos betegségekkel kapcsolatos tabuk ledöntése.
A C80 – A rák esztétikája? című kortárs képzőművészeti program célja a daganatos betegségekkel kapcsolatos tabuk ledöntése. Forrás Kristóf Balázs / C80

A kiállítás címében szereplő C80 egy BNO (Betegségek Nemzetközi Osztályozása) kód, amely a lokalizáció meghatározása nélküli rosszindulatú daganatokat takarja, míg az alcím Susan Sontag A betegség mint metafora című írására utal, amelyben a szerző elképzelhetetlennek tartja, hogy a rákot valaha is esztétikusnak lássuk. A tárlaton a felkért művészek – Albert Ádám, Benczúr Emese, Máté Dániel, Neogrády-Kiss Barnabás, Poór Dorottya, Simon Zsuzsi – helyspecifikus, a workshopok folyamán, illetve az azokat követő időszakban létrehozott új műveit láthatjuk, amelyek mindegyike más-más módon közelíti meg a rák kérdéskörét.

A kiállítás május 31-ig lesz látogatható – előzetes bejelentkezéssel, az időszakos nyitvatartások alkalmával és a kapcsolódó programok ideje alatt – a Semmelweis Egyetem Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetének előcsarnokában.

C80 – A rák esztétikája?
SOTE Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet; 1085 Budapest, Üllői út 26.
2024. április 5. – május 31.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!