2024.3.18 9:45
Olvasási idő 1:17
Maier Péter

Low-effort, mégis lenyűgöző: Banksy van a legfrisebb londoni falfestmény mögött

KULTÚRA BANKSY KÉPZŐMŰVÉSZET STREET ART

A BBC egyik nagy Banksy-szakértője szerint szinte biztos köze van hozzá, de a művész még nem erősítette meg. FRISSÍTÉS: Valóban Banksy áll a festmény mögött.

Szent Patrik napjára, azaz vasárnapra virradóra tűnt fel egy friss streetart-munka a londoni Finsbury Park közelében, amely tulajdonképpen egy nagy zöld masszát ábrázol, de mivel éppen egy csupasz fa mögé lett festve, távolról nézve olyan, mintha annak lombkoronája lenne. Alá pedig egy embert festettek, aki egy öntözőslagot tart a kezében.

Március 17-re virradóra jelent meg a Finsbury Park közelében ez a streetart-munka
Március 17-re virradóra jelent meg a Finsbury Park közelében ez a streetart-munka Forrás James Peak / The Banksy Story

James Peak, a BBC Radio 4 The Banksy Story című sorozatának készítője egy fülest követően sietett megnézni a művet. „Szerintem egyértelmű bizonyítékok vannak“ – mondta. „De mint mindig, Banksy esetében soha nem lehet tudni, amíg nem vallja be a weboldalán, hogy a sajátja.“

Az inkognitóban alkotó művész, akinek személyazonosságát egy bírósági ügy fedhette fel, hivatalosan úgy erősíti meg munkáit, hogy képeket tesz közzé a weboldalán és a közösségi médiában – ez a Finsbury-fa esetében, cikkünk írásakor még nem történt meg.

Kiemelt tartalom
Mona Lisának saját postaládája van, a Sikolyon pedig különös mondat van elrejtve: fun factek híres festményekről Mona Lisának saját postaládája van, a Sikolyon pedig különös mondat van elrejtve: fun factek híres festményekről 2024.4.14 9:53

Ugyanakkor Peak szerint a darab egyértelmű Banksy-jeleket visel magán. „Ha visszamegyünk a munkássága kezdetéig, láthatjuk, hogy mindig keres valamit, amit minimális erőfeszítéssel meg tud csinálni, de közben igazán menőnek tűnik.“

Március 17-re virradóra jelent meg a Finsbury Park közelében ez a streetart-munka Forrás James Peak / The Banksy Story

Hozzátette, hogy a festmény valószínűleg egy nyomótömlővel vagy tűzoltó készülékkel készülhetett, hogy a „leveleket“ gyorsan a fa mögötti falra fújja vele. A felhasznált festék színe is megegyezik azzal, amit az Islington Council használ a helyi táblákhoz, ami Peak szerint jelzi, hogy Banksy mennyire odafigyel a részletekre.

„Most tavasz van, és ez a fa tele kellene legyen levekkel, de Banksy bizonyára elbiciklizett mellette, és arra gondolt, milyen nyomorúságosan néz ki“  – fogalmaz a dokufilmes. „Így hát Szent Patrik napján pontosan ugyanazt a zöld árnyalatot vette elő, amit az Islington Council (az egyik észak-londoni kerület önkormányzata) használ az utcai táblákhoz, és egy nyomótömlővel vagy egy tűzoltó készülékkel spriccelte vissza a leveleket a mögötte lévő, meglehetősen romos falra“ – teszi hozzá.

Március 17-re virradóra jelent meg a Finsbury Park közelében ez a streetart-munka
Március 17-re virradóra jelent meg a Finsbury Park közelében ez a streetart-munka Forrás James Peak / The Banksy Story

A helyiek természetesen lerohanták a helyszínt, hogy fotókat készítsenek a műalkotásról. Ez az, amit Peak csak úgy hív, hogy a „Banksy-hatás“.

FRISSÍTÉS: Banksy közben megerősítette hivatalos oldalán, hogy ő készítette a falfestményt. Az oldalon előtte-utána képet is közölt, ahol jól látszik, milyen állapotban volt a fal, mielőtt festéket szórt rá.