2023.10.3 11:18
Olvasási idő 0:50
Maier Péter

Kiderült, ki lehet valójában Banksy? – Egy bírósági ügy fedheti fel a művész igazi nevét

KULTÚRA BANKSY KÉPZŐMŰVÉSZET STREET ART

A street art művészt becsületsértési perbe fogta egy vállalkozó – ez lehet az inkognitójának a veszte.

Perbe fogták Banksyt, korunk egyik legismertebb művészét, akinek kiléte sokakat foglalkoztat, valódi személyazonosságáról azonban továbbra sem tudunk semmi biztosat.

A brit bulvársajtó egyik kedvelt feltételezése szerint az utcai művész alkotásai mögött egy 53 éves éves bristoli férfi, Robin Gunningham állhat, de több másik feltételezés is akad a témában. A Daily Mail egyik újságírója most bizton állítja, hogy Gunningham lehet Banksy, beszámolója szerint ugyanis a művész elleni bírósági per dokumentumaiban ő van megnevezve alperesként.

Robin Gunningham a nagyon kevés róla fellelhető kép egyikén Forrás pillanatkép a Nexus videójából

Banksyt és Pest Control nevű cégét egy Andrew Gallagher nevű férfi fogta perbe. Az 56 éves vállalkozó a zeneiparból indult, a '90-es években rave bulikat szervezett, majd elkezdte kihasználni a graffitiben rejlő lehetőségeket, így fotókat készített többek között Banksy műveiről is, amelyeket aztán különböző formákban értékesített.

Kiemelt tartalom
Hová menjünk, miket nézzünk májusban? – 7 kiállítás, ami közelebb hozza a nyarat Hová menjünk, miket nézzünk májusban? – 7 kiállítás, ami közelebb hozza a nyarat ma 09:33 -kor

Gallagher és jogi képviselője azonban nem árulja el, hogy egészen pontosan mi áll a jogi konfrontáció mögött, a bulvárlap cikkéből csupán annyi derül ki, hogy becsületsértési perről van szó. Az évek óta húzódó ügyben sem Banksy, sem a Pest Control nem szólalt még meg.

A Daily Mail tehát egyre magabiztosabban állítja, hogy Banksy művei mögött Robin Gunningham áll, a művész ugyanakkor tagadja, hogy ő látható azon a fentebb is látható fotón, amelyet a bulvársajtó publikált Gunninghamről.

Arról, hogy Robin Gunningham mellett kiket sejtettek még a Banksy művésznév mögött, ebben a cikkünkben írtunk bővebben:

Kiemelt tartalom
Ki állhat a Banksy művésznév és a világ leghíresebb streetart-alkotásai mögött? Ki állhat a Banksy művésznév és a világ leghíresebb streetart-alkotásai mögött? 2022.11.17 17:28