2022.11.17 17:28
Olvasási idő 4:09
Kovács M. Dávid

Ki állhat a Banksy művésznév és a világ leghíresebb streetart-alkotásai mögött?

Ki állhat a Banksy művésznév és a világ leghíresebb streetart-alkotásai mögött?
Forrás Stefano Guidi / Getty Images
KULTÚRA BANKSY

Bárhol is hagyja ott a kézjegyét, az rendre végigsöpör a hírekben. Banksy úgy lett a világ egyik leghíresebb művésze, hogy szinte semmit nem tudunk róla, ezzel viszont nagyobb figyelem jut magukra az alkotásokra.

A világ leghíresebb street art művésze, Banksy egy oroszok által lebombázott épületre fújta fel egyik legújabb munkáját, amely egy jógapózban megörökített nőalakot ábrázol. A világhírű graffitis Instagram-posztjából kiderült, hogy az alkotás egy lakhatatlanná vált lakóépület aljában kapott helyet egy Kijevhez közeli, Borogyanka nevű kisvárosban, amely az orosz bombázások által egyik legsúlyosabban érintett hely Ukrajnában.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Banksy (@banksy) által megosztott bejegyzés

Ahogy az alkotásról szóló cikkünkben írtuk, a városban a háború előtt mintegy 13 ezer ember élt, épületeinek többségét azonban szinte teljesen lebombázták az orosz csapatok. A lakosok 90 százaléka elmenekült, a kisváros pedig az orosz-ukrán háborúra jellemző pusztítás szimbólumává vált.

Egy másik falfestmény egy Putyinra emlékeztető alakot ábrázol, akit egy kisfiú győz le dzsúdóban, az orosz elnök kedvelt küzdősportjában. Az elmúlt napokban ezek mellett további Banksynek tulajdonított falfestéseket is felfedeztek a háború sújtotta Ukrajnában. A sejtések a hét első felére be is igazolódtak: Banksy egy londoni és New York-i szerkesztőségekkel egyaránt rendelkező művészeti lapnak, az Art Newspapernek erősítette meg, hogy összesen hét ukrajnai helyszínen hagyta ott a kézjegyét – Borogyanka mellett Kijevben, Irpinyben, és talán a régió több más városában is.

A világ tehát most ezeken a graffitiken pörög a leginkább, de valahányszor felbukkan egy-egy Banksy-alkotás a bolygó valamelyik pontján, az rendre végigsöpör a médián, a falfestések látványosságok, sőt, streetart-rajongók zarándokhelyei lesznek. Mert az embereket nemcsak az foglalkoztatja, hogy éppen hol jelenik meg Banksy legújabb alkotása, hanem az is, hogy mit gondol bizonyos kérdésekről, mit üzen velük a világnak. 

Kiemelt tartalom
Újabb rövid életű Banksy-alkotás jelent meg egy tengerparti kisvárosban, nem sokkal később bontani kezdték az épületet Újabb rövid életű Banksy-alkotás jelent meg egy tengerparti kisvárosban, nem sokkal később bontani kezdték az épületet 2023.3.16 16:20

A Banksy-jelenség tehát a titokzatosságra épít, a meglepetésszerűen felbukkanó graffitik mellett az egyik legnagyobb rejtély pedig továbbra is az, hogy ki lehet a világ egyik leghíresebb művésze, akinek a munkái olykor egészen elképesztő összegekért cserélnek gazdát, és akit annyira irritálnak az utcákra szánt műveit zárt terekbe kényszerítő sznob műgyűjtők, hogy képes volt egy önmagát megsemmisítő képpel borsot törni az orruk alá – már amellett, hogy a valószínűleg szívrohamközeli állapotokat átélő tulajdonost minden bizonnyal dúsgazdaggá tette az akcióval.

Bár a kilétét féltve érző brit graffitiművész valódi nevét sokan próbálták már megfejteni, még mindig nem tudjuk, hogy ki állhat a minden bizonnyal legnépszerűbb és legismertebb kortárs képzőművész alakja mögött. A kilencvenes évektől aktív Banksy  első, vasúti kocsikra és falakra fújt munkáira Bristolban figyeltek fel, majd alkotásai a kétezres évektől már más városokban, egyre gyakrabban külföldön is megjelentek. Mivel a street art és a graffiti könnyedén bűncselekménynek minősülhet, Banksy kezdetben valószínűleg azért alkotott inkognitóban, hogy elkerülje a felelősségrevonást, ám a kilétét övező rejtély rövidesen a művészi identitása egyik alappillérévé vált.

Ebben a cikkben azokat a személyeket vesszük sorra, akikkel kapcsolatban felmerült a gyanú, hogy esetleg ők állhatnak a kortárs utcaművészet legjobban bejáratott brandje mögött:

Robin Gunningham

Robin Gunningham a nagyon kevés róla fellelhető kép egyikén Forrás pillanatkép a Nexus videójából

A Banksy személyazonosságát kutatók egyik tábora szerint a világ leghíresebb streetart-művésze egy Robin Gunningham nevű férfi lehet, aki valahogy mindig pont ott volt, ahol a Banksynek tulajdonított alkotások. Ezt a forgatókönyvet a Daily Mail kistestvérének számító The Mail on Sunday írta meg először, 2008-ban, és Gunningham több ismerősének, volt iskolatársának nyilatkozatai is alátámasztották. A feltételezést erősíti, hogy Robin Gunningham – a rendelkezésre álló információk szerint – a Bristoltól alig húsz kilométerre fekvő Yate-ben született 1973. júliusában.

Kiemelt tartalom
Mindössze néhány órát élt meg Banksy legújabb, családon belüli erőszakról szóló alkotása Mindössze néhány órát élt meg Banksy legújabb, családon belüli erőszakról szóló alkotása 2023.2.15 12:02

Az előző évtized közepén, 2016-ban, aztán a londoni Queen Mary Egyetem kutatói is megállapították egy tanulmányban, hogy Banksy műveinek előfordulása "korrelál" (azaz: kölcsönös viszonyban van) Gunningham ismert mozgásával. Egy másik brit lap, a Sunday Times értesülései szerint Gunningham előbb a Robin Banks (megvan az áthallás, ugye? bankot rabolni) nevet kezdte használni, amely idővel Banksyre rövidült. És van még egy egybeesés: öt évvel ezelőtt a szintén graffitis múlttal rendelkező Goldie egy podcastban véletlenül "Rob"-ként hivatkozott Banksyre.

3D

Robert del Naja (művésznevén: 3D) egy 2019-es londoni tiltakozáson adott dj-szettje közben Forrás Wiktor Szymanowicz / NurPhoto / Getty Images

Goldie elszólása persze nem csak Gunninghamre utalhat, a kilencvenes évek elektronikus zenei úttörője akár Robert Del Najára, a Massive Attack 3D-ként ismert alapítójára is gondolhatott, akinek a neve szintén gyakran kerül elő a Banksy kilétét firtató diskurzusokban.

Az idén 57 éves 3D-ről úgy tartják, hogy egyike azoknak, akik a nyolcvanas évek elején meghonosították Bristolban a hip-hop és a graffiti kultúráját, a zenészt egész pontosan az első bristoli graffitiművészként jegyzik. Sőt, Del Naját egy időben Banksy cimborájaként azonosították, akinek munkái a művészre is hatással voltak.

És van még egy lehetséges nyom: egy megfigyelés szerint Banksy munkái gyakran azokban a városokban bukkantak fel, ahol a Massive Attack is megfordult a turnéi során. A képet azonban némileg  árnyalja, hogy 3D a barátjaként szokott hivatkozni a graffitiművészre.

Neil Buchanan

Neil Buchanan hosszú ideig az Art Attcak műsorvezetője volt, illetve egy Marseille nevű heavy metal zenekarban is játszott. Forrás Rob Monk / SFX Magazine / Getty Images

Két évvel ezelőtt a Twitteren kezdett el terjedni az az elmélet, amely szerint Banksy egy brit gyerekműsör – az Art Attack – házigazdája, Neil Buchanan lehet a titokzatos művész. A műsorvezetőnek azonban egy másik arca is volt: Buchanan egy Marseille nevű rockzenekarban gitározott, amely az 1976-os indulása után négy nagylemezt is megjelentetett, eljutott Amerikába, és olyan nevekkel játszott, mint a Judas Priest, a Nazareth vagy a Whitesnake.

Kiemelt tartalom
Banksy egy fontos társadalmi problémára hívta fel a figyelmet Valentin-nap alkalmából Banksy egy fontos társadalmi problémára hívta fel a figyelmet Valentin-nap alkalmából 2023.2.14 17:12

A szóbeszéd alapját egy olyan megfigyelés adta, amely szerint több Banksy-falfestmény is megjelent azokon a helyeken, ahol Buchanan zenekara, a 2008-ban újra összeálló Marseille koncertezett. A feltételezést Nei Buchanan a sajtósán keresztül cáfolta. "A pletykának semmi alapja nincs" – szögezte le a 2020 szeptemberében kiadott közlemény.

Billy Gannon

2022 tavaszán – vagyis éppen csak néhány hónapja – egy Pembroke Dock nevű walesi kisváros tanácsosa keveredett gyanúba, hogy ő állhat a világ leghíresebb streetart-alkotásai mögött. A Billy Gannon nevű férfi szerint a pletykát egy politikai riválisa indíthatta el, és mivel úgy érezte, hogy a szóbeszéd nemcsak az ő munkáját lehetetleníti el, hanem a hivatal hírnevét is rontja, inkább lemondott a címéről.

„Arra kérnek, hogy bizonyítsam be, ki nem vagyok, miközben az a személy, aki nem vagyok, talán nem is létezik. Mégis hogy kellene bebizonyítanom, hogy nem vagyok valaki, aki nem is létezik?“ – fakadt ki a feltételezés miatt Gannon a Guardian cikke szerint. (Ebben képet is találunk róla.) A férfinek a történtekről Kafka klasszikusa, Az átváltozás jutott eszébe: az ember egyik nap még emberként fekszik le az ágyába, de másnap reggel már "szörnyű féregként" ébred.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Banksy (@banksy) által megosztott bejegyzés

Banksy természetesen soha nem reagált a találgatásokra, bárki is álljon az alkotások mögött, valódi nevét és személyazonosságát gondosan őrzi, kiléte továbbra is találgatások tárgyát képezi. Sőt: a róla szóló diksurzusokban az is gyakran felmerül, hogy már talán nem is egy konkrét személy, hanem egy komplett csapat dolgozik a titokzatos branden.

Kiemelt tartalom
Még a saját tettestársait is átverte az ukrajnai Banksy-tolvaj a gázálarcos nő eltüntetésekor Még a saját tettestársait is átverte az ukrajnai Banksy-tolvaj a gázálarcos nő eltüntetésekor 2023.1.3 16:12

A nyugati társadalom talán legtitokzatosabb figurája persze hülye lenne leleplezni magát és csapatát?, hiszen az imázsának az is éppúgy része, hogy nem tudjuk, ki áll a titokban felfújt graffitik, korunk talán leghíresebb műalkotásai mögött.