2024.3.4 10:10
Olvasási idő 2:11
Maier Péter

A büfé bevételeinek növelése miatt vágnak ketté egy előadást az Operában, Miklósa Erika és az Átrium is megszólalt az ügyben

KULTÚRA ÁTRIUM MIKLÓSA ERIKA ÓKOVÁCS SZILVESZTER OPERAHÁZ

A tavalyi The Voice mentora szerint végtelenül elszomorító a döntés. A gazdasági okokból bezáró Átrium humorral szúrt oda a Magyar Állami Operaháznak.

Bogányi Tibor karmester-rendező egy vasárnapi Facebook-bejegyzésben jelentette be, hogy visszalép az Operaház Carmina Burana előadásának dirigálásától. Nyílt levelében arról beszélt, hogy az Ókovács Szilveszter főigazgatótól kapott utasítás szerint „a Carmina Burana előadást kettévágva félórás szünetet kell tartani, az Operaház büfébevételének növelése érdekében”. 

„Hogyan lehet egyszemélyben meghozni ezreket érintő szakmai kérdést? Hogy lehet, hogy ignorálják a produkciót megalkotó művészeti vezetőket, rendezőt, karmestert, vizuális tervezőket? Az 5 éve futó előadásokat már közel 70 000 ember látta – sikere töretlen –, a mai naptól kezdve a rendezői koncepcióval szemben pedig kettévágjuk az előadást!?“ – fogalmazott Bogányi.

A nyílt levélre Ókovács Szilveszter főigazgató is reagált, aki azonban nem tért ki arra, hogy valóban a büfé bevételeinek növelése miatt vágják-e félbe az előadást. 

Mi, akik erre az intézményre VALÓBAN az életünket tettük fel és a feladat TÉNYLEG feleszi éjjeleinket és nappalainkat – magyarán nem két hétre betérő vendégek vagyunk itt –, képesek vagyunk mérlegelni a közös érdeket. Több tiszteletet Orffnak – aki a szerző, ugyebár, és a világhírt művének ő vívta ki. Több tiszteletet az előadás lelkének, a Magyar Állami Operaház énekkarának! És több tiszteletet a 140 esztendeje Szküllák és Kharübdiszek között is fennmaradó, előrejutó OPERA intézményének. Több tiszteletet az éjszakai karmestersértődés nyomán órak alatt beugró dirigensnek.

Az esetre az egyik, ha nem a leghíresebb magyar operaénekes, Miklósa Erika is reagált, aki egyébként az előadás egyik szólistája. A tavalyi The Voice mentora az Indexnek azt nyilatkozta, végtelenül elszomorítja a döntés, hogy főigazgatói utasításra kettévágják a 70 perces Carmina Burana öt éve futó, teltházas előadását. „Az nem szakmai indok, hogy a büfé bevételét növelni kell a szünetben. Nem a büfének van Operaháza“ – fogalmazott.

Kiemelt tartalom
The Voice vs. X-Faktor: Így próbálta meg újjáéleszteni az RTL a már elcsépelt tehetségkutatókat The Voice vs. X-Faktor: Így próbálta meg újjáéleszteni az RTL a már elcsépelt tehetségkutatókat 2023.11.18 9:35

Az operaénekes és a rendező-karmester mellett Zászkaliczky Ágnes, az előadás művészeti vezetője is bírálta a döntést. „A zene és a látvány egymásra épülő elemekből, jelenetekből áll, dilettáns dolog közben behúzni a függönyt” – mondta az Indexnek felidézve, hogy a Carmina Burana nem opera, hanem szcenikus kantáta, és ők csináltak belőle operaházi produkciót.

Az Index arról is ír, hogy a Magyar Állami Operaház szerződést bontott a büfé korábbi üzemeltetőjével, a büfé bevétele jelenleg az Operaházba folyik be.

Átrium: A vécé zárva lesz, hogy ne rontsa a büfé forgalmát

Az erősen komikus jelleget magában hordozó hír természetesen végigfutott a színházi világon, így reagált rá az idén gazdasági okokból bezáró Átrium színház is. „A Kultúrbrigád ezúton tájékoztatja tisztelt közönségét, hogy a mai naptól kezdve az Átriumban a büfé bevételeit növelendő a kitűzött kezdési időpontban egy húszperces uzsonnaszünetet tartunk. A szünet nélküli előadásokat a huszonötödik és az ötvenedik percben egy-egy félórás vacsoraszünettel szakítjuk meg. A kétfelvonásosok közben negyvenperces estetízóraiszünetet rendezünk, de a felvonások felénél is beiktatunk egy-egy falatozószünetet” – írják ironikus posztjukban

„A továbbiakban az előadásközi szüneteknél a vécé zárva lesz, hogy ne rontsa a büfé forgalmát, tehát csak előadás előtt és után lehet pisilni. A ruhatár a megfizetendő ruhatári díjon felül ruhadarabonként egy minyon megvásárlása után használható. (Csak a bisztróban vásárolt minyonok számítanak, spáros, aldis, lidlös, cébéás, ronis, cukrászdai és egyéb minyonok nem!) A Jurányiban tartott előadásaink közben a 123-as labor sarkában elhelyezett mobilpultnál az előadás alatt perec vásárlása kötelező! Köszönjük megértésüket!“ – folytatódik a bejegyzés, amelynek a végén azért kilépnek az ironikus beszélői szerepből, és zárójelben teszik hozzá:

Bár a mi társulatunk nem kap többmilliárdos állami támogatást – őszintén szólva egy fillért sem kap –, ez valójában csak vicc, szünetet a továbbiakban is az előadások rendezésével összhangban tartunk, sőt a vécét sem zárjuk be.