2023.8.22 11:48
Olvasási idő 1:01
Szécsi Krisztián

„A független kultúra szisztematikus kivéreztetése zajlik“: jövőre végleg bezár Budapest egyik legnépszerűbb színháza

KULTÚRA ÁTRIUM IRODALOM MAGYARORSZÁG POLITIKA SZÍNHÁZ

„Egy évadunk maradt arra, hogy együtt elbúcsúztassuk azt a színházat, amit csinálunk. Szeretnénk szabadon együtt örülni annak, hogy még van egy évad, amire várunk mindenkit szeretettel!“ – írta Facebook-oldalán az intézmény.

„Kedves Nézőink, sajnálattal jelentjük be, hogy az Átriumban zajló színházi tevékenységünket a most kezdődő évad végével, 2024 nyarán befejezzük“ – kezdi hosszú és részletekbe menő Facebook-bejegyzését a budapesti Átrium színház.

A független színházak már jóideje semmiféle anyagi támogatást nem kapnak a magyar kormánytól, s gyakorlatilag amikor pár éve rendeletre bedarálták a kulturális TAO-t (ez az adókerülésnek egy teljesen legális formája, ám hosszútávon tökéletes rendszer milliók eltüntetésére; lényege, hogy különböző művészeti ágak plusz bevételhez juthassanak), minden nem állami társulat koldusbotra jutott. Az Átrium már az idei évadját is közönségi és kerületi összefogással tudta csak átvészelni. 

 

„Nem lehet minden évben csupán túlélni“ – folytatódik a főváros egyik legismertebb színházának nyílt levele, ahol többek között olyan ikonikus darabokat játszanak, mint az Az Őrült Nők Ketrece, 12 dühös ember, vagy a Fehér nyuszi, vörös nyuszi – ezekre az előadásokra gyakorlatilag szinte lehetetlen jegyet szerezni.

Elfáradtunk, mert ez a most már öt éve tartó kötéltánc pont azt a kíváncsi és alkotni vágyó energiát veszi el mindenkitől, amiért érdemes és élvezetes színházat csinálni.

Amit a magyar kultúratámogatásról el lehet mondani, elmondtuk, nem írunk ide regényeket arról, hogy a független kultúra szisztematikus kivéreztetése zajlik, sokkal fontosabb a köszönet: annak a több ezer kultúraszerető magyar embernek, akinek fontos volt, hogy része legyen ennek a közösségnek akár kisebb vagy nagyobb pénzbeli támogatással, akár egyetlen – vagy minden – előadás megnézésével. Köszönjük azoknak a Mecénásoknak és Székkeresztelőknek, akik lehetővé tették és teszik, hogy még legyen Átrium.

Aki még teheti, a következő évadban mindenképpen látogassa meg az Átrium egyik előadását. Rettenetesen nagy űrt fognak hagyni ezek az előadások a magyar színházi kultúra életében.