2024.2.26 18:19
Olvasási idő 3:00
Kremmer Magdi

Félórás repülőutak a klímaválság közepén – ezért kritizálja megint a fél világ Taylor Swiftet

TÁRSADALOM KÖRNYEZETSZENNYEZÉS KÖRNYEZETTUDATOSSÁG KÖRNYEZETVÉDELEM KYLIE JENNER TAYLOR SWIFT

Szelektíven gyűjtjük a szemetet, nem veszünk fast fashion cuccokat és tömegközlekedünk. Erre a sztárok fogják magukat, és magángéppel ugranak el a szomszéd városba. De tényleg olyan károsak a magánrepülőutak, és felelősek a hírességek a klímavédelemért?

Az elmúlt években egyre nagyobb figyelem kíséri a hírességek és a szupergazdagok pazar, de pazarló életmódját. Sok kritika éri a sztárok magánrepülő-használati szokásait és luxus jachtozásait, hiszen azok nem csupán felesleges pénzszórást, de súlyos környezeti terhelést is jelentenek. A Guardian tavaly év végi összesítője szerint 2022-ben kétszáz szupergazdag (hírességek, oligarchák, vállalatvezetők) összesen 11 évet töltött a levegőben. A nagyjából 45 ezer út karbonlábnyoma nagyjából 40 ezer brit állampolgár éves kibocsátásának felel meg. 

Taylor Swift, a magánrepülés királynője

A sztárok környezetszennyező szokásairól szóló diskurzust az elmúlt hetekben a Taylor Swift körüli botrányok elevenítették fel újra. A Grammy-díjas énekesnő karbonlábnyomát egy amerikai diák, Jack Sweeney követte nyomon. Sweeney legális úton, hivatalos radarképeken figyeli, hogy különböző hírességek milyen gyakran mekkora távolságot tesznek meg magángépeikkel. Többek között Elon Musk, Donald Trump és Taylor Swift repülőútjait is megosztja az X-en. Sweeney oldala szerint az elmúlt időszakban az épp turnézó énekesnő számos magánútja egybeesett amerikaifutball-mérkőzésekkel, a Super Bowlra például Tokióból ugrott el, hogy megnézhesse meccs közben barátját, Travis Kelce-t. Az énekesnő azonban nem csak a fél világot átszelő utakra használja a gépét, gyakoriak a 30-40 perces kiruccanásai is, január végén például egy mindössze 13 perces utat tett meg a Swift Jet. Swift jogi csapata nemrég perrel fenyegette Sweeney-t, és felszólította, hogy hagyja abba az énekesnő útjainak nyomonkövetését, mert az szerintük „jogtalan és veszélyezteti Swift biztonságát”, sőt zaklatásnak számít. 

Taylor Swift egyenesen Japánból sietett a 2024-es Super Bowl döntőjére. Forrás Ezra Shaw/Getty Images


Leah Thomas környezetvédelmi aktivista szerint „Swift szén-dioxid-kibocsátása extrém mértékű, és szennyezi a légkört”. Thomas a környezetváltozás különböző társadalmi csoportokra gyakorolt hatását kutatja, amiről könyvet is írt The Intersectional Environmentalist címmel. „A szén-dioxid-kibocsátás az éghajlati válság egyik fő oka, mivel a légkörben lévő szén felmelegíti a bolygót, ami hozzájárul a szélsőséges időjárási eseményekhez“ – mondta el a BBC-nek a Swift-ügy kapcsán. 

Mennyi az annyi? Így szennyeznek a magángépek 

A légi közlekedés a szén-dioxid-kibocsátás egyik számottevő faktora. Az USA teljes CO2-kibocsátásának 8 százalékát teszi ki a repülés. Bár minden légi utazás szén-dioxid-kibocsátással jár, a turistaosztályon, megállás nélkül megtett utak arányaiban véve sokkal kevésbé károsak a környezetre, mint a magánutak. Egy magánrepülővel megtett utazás nagyjából tízszer olyan szennyező, mint amikor valaki felül egy utasszállítóra.

@matteo_cerasuolo Where did they even land #fyp#foryou♬ Fear (Single Version) - Logic



A Yard Digitális Ügynökség 2022-ben készített részletes elemzést a sztárok repülési szokásairól. Az általuk közölt adatok alapján 2022-ben a vizsgált hírességek repülőútjai átlagosan nagyjából 3400 tonna szén-dioxid kibocsátásáért felelősek éves szinten, ami majdnem ötszázszorosa egy átlagember éves kibocsátásának. A sztárok átlagos repülőútjai 71 percesek és 110 kilométer hosszúak voltak.

A legtöbb CO2-t kibocsátó sztárok listáját nem meglepő módon Taylor Swift vezeti, aki nem kevesebb, mint 170 alkalommal repült 2022-ben. Nem sokkal marad el mögötte Jay-Z, aki 136 alkalommal pattant fel a gépére, illetve Steven Spielberg, aki bár csupán 60-szor repült, de 20 perces utakra is előszeretettel használja a gépét. 

Meg lehet fizetni a környezetszennyezést? 

Annak ellenére, hogy az életmódjuk egyáltalán nem ezt tükrözi, a sztárok is nagyon jól tudják, hogy jelenleg zöldnek lenni sokkal „menőbb“, mint szennyezni a környezetet. Kim Kardashian tavaly év végén olvadó gleccserekről beszélt, amikor bemutatta a Skims legújabb melltartóját, de az utazási szokásait és életmódját tekintve nem igazán tesz a környezetért. 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

SKIMS (@skims) által megosztott bejegyzés


Sok sztár egyáltalán nem reagál az őket érő kritikákra, vagy ahogy korábban Elon Musk, illetve most Taylor Swift is tette, nemes egyszerűséggel bepereli azt, aki nyilvánosságra hozza az érzékeny információkat. Taylor Swift csapata emellett mindent megtesz azért, hogy jó színben tüntesse fel az énekesnőt, a kritikákra válaszul elmondták, hogy az Eras Tour előtt Swift „több mint kétszer annyi karbonkreditet vásárolt, mint amennyi az összes utazás ellentételezéséhez szükséges".

A karbonkredit lényegében arra szolgál, hogy valamilyen, a globális üvegházhatású gázok kibocsátását semlegesítő projekt közvetlen támogatása révén jogosult leszel 1 tonna CO2-kibocsátásra.

Tehát ha van elég pénzed, megfizetheted a kibocsátásod árát, és nem is kell azon gondolkoznod, hogy egyébként milyen környezetet nem szennyező alternatívái lehetnek az utazásodnak, a termelésednek vagy az életvitelednek. 

 
A legtöbb klímatudós kritikus ezzel a gyakorlattal szemben, hiszen a probléma gyökerével egyáltalán nem foglalkozik. „A karbonkreditek szabályozása hiányos, és sokkal fontosabb lenne magát a kibocsátást elkerülni vagy csökkenteni, mint utólag megpróbálni kompenzálni azt” – mondta el dr. James King éghajlatkutató a Euronewsnak.

Tekintve, hogy a leggazdagabb 1 százalék világszerte ugyanannyi kibocsájtásért felelős, mint a legszegényebb 66 százalék, a nagy hatalommal és tekintéllyel rendelkező embereknek közvetlenül kellene csökkenteniük a kibocsátásukat, és nem azzal kellene példát mutatniuk, hogy először szennyeznek és utána próbálják helyrehozni a dolgokat.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!