2024.2.23 9:55
Olvasási idő 0:48
Szöllősi Anna

Utoljára rendezték meg az ezeréves fesztivált, amin szinte pucér japán férfiak versengenek egy templomban

KULTÚRA FESZTIVÁL JAPÁN NÉPESSÉG ÜNNEPLÉS

A Szominszai fesztivál a három Hadaka Macuri fesztivál egyike Japánban: a hagyomány szerint férfiak tömegei küzdenek meg egymással talizmánokért a jó egészség és a jólét jegyében, csupán egy fehér ágyékkötőt és egy pár zoknit viselve.

A Szominszai (Somin-sai) fesztivált, közismertebb nevén a „meztelen férfi“ fesztivált a Kokuszekidzsi (Kokusekiji) templomban tartották évente a holdújév hetedik napján, szombaton azonban utoljára. Az esemény több mint ezeréves gyökerekkel rendelkezik, de nagyon úgy néz ki, hogy egy újabb hagyomány esett áldozatául az elöregedő társadalomnak – írta meg a 24.hu a CNN cikke nyomán.

Japánban összesen három „meztelen férfi“, vagyis Hadaka Macuri fesztivált tartanak a betakarítás, a bőséges termés, a jólét és a jó egészség szellemiségében. Ezeken a rituálékon férfiak tömegei birkóznak egymással egy tradicionális, fehér ágyékkötőt viselve a fagyponthoz közelítő hidegben, hogy talizmánokért küzdjenek.

Utoljára rendezték meg a Somin-sait.
Forrás Getty Images / Richard Atrero de Guzman / NurPhoto via

A Szominszai fesztivál szervezői egy közleményben azt írták, nem sikerült elég fiatal résztvevőt toborozni, így idén utoljára rendezték meg az eseményt. Daigo Fudzsinami, a Kokuszekidzsi templom főpapja elmondta, a döntés a fesztiválon résztvevők elöregedése és az utódok hiánya miatt született. Az eseményre egyébként lenne igény, hiszen csak idén mintegy háromezer látogatót vonzott.  

Kiemelt tartalom
Horror, cyberpunk és jakuzák frigye, avagy milyen animéket nézzünk szeptemberben? Horror, cyberpunk és jakuzák frigye, avagy milyen animéket nézzünk szeptemberben? 2024.9.9 10:48

Japán népessége az 1980-as évek gazdasági fellendülése óta folyamatosan csökken, a termékenységi ráta 1,3, ami messze elmarad a stabil népesség fenntartásához szükséges 2,1-es értéktől. Nagy problémát jelent, hogy a halálozások száma több mint egy évtizede meghaladja a születések számát. Az elöregedő társadalomban folyamatosan csökken a munkaerő, és egyre nagyobb kihívást jelent a nyugdíjrendszer és az egészségügyi ellátás finanszírozása.