2024.2.23 9:55
Olvasási idő 0:48
Szöllősi Anna

Utoljára rendezték meg az ezeréves fesztivált, amin szinte pucér japán férfiak versengenek egy templomban

KULTÚRA FESZTIVÁL JAPÁN NÉPESSÉG ÜNNEPLÉS

A Szominszai fesztivál a három Hadaka Macuri fesztivál egyike Japánban: a hagyomány szerint férfiak tömegei küzdenek meg egymással talizmánokért a jó egészség és a jólét jegyében, csupán egy fehér ágyékkötőt és egy pár zoknit viselve.

A Szominszai (Somin-sai) fesztivált, közismertebb nevén a „meztelen férfi“ fesztivált a Kokuszekidzsi (Kokusekiji) templomban tartották évente a holdújév hetedik napján, szombaton azonban utoljára. Az esemény több mint ezeréves gyökerekkel rendelkezik, de nagyon úgy néz ki, hogy egy újabb hagyomány esett áldozatául az elöregedő társadalomnak – írta meg a 24.hu a CNN cikke nyomán.

Japánban összesen három „meztelen férfi“, vagyis Hadaka Macuri fesztivált tartanak a betakarítás, a bőséges termés, a jólét és a jó egészség szellemiségében. Ezeken a rituálékon férfiak tömegei birkóznak egymással egy tradicionális, fehér ágyékkötőt viselve a fagyponthoz közelítő hidegben, hogy talizmánokért küzdjenek.

Utoljára rendezték meg a Somin-sait.
Forrás Getty Images / Richard Atrero de Guzman / NurPhoto via

A Szominszai fesztivál szervezői egy közleményben azt írták, nem sikerült elég fiatal résztvevőt toborozni, így idén utoljára rendezték meg az eseményt. Daigo Fudzsinami, a Kokuszekidzsi templom főpapja elmondta, a döntés a fesztiválon résztvevők elöregedése és az utódok hiánya miatt született. Az eseményre egyébként lenne igény, hiszen csak idén mintegy háromezer látogatót vonzott.  

Kiemelt tartalom
Japán történelmi gyorstalpaló és kulturális kisokos A sógunhoz, 2024 eddigi legjobb sorozatához Japán történelmi gyorstalpaló és kulturális kisokos A sógunhoz, 2024 eddigi legjobb sorozatához ma 10:03 -kor

Japán népessége az 1980-as évek gazdasági fellendülése óta folyamatosan csökken, a termékenységi ráta 1,3, ami messze elmarad a stabil népesség fenntartásához szükséges 2,1-es értéktől. Nagy problémát jelent, hogy a halálozások száma több mint egy évtizede meghaladja a születések számát. Az elöregedő társadalomban folyamatosan csökken a munkaerő, és egyre nagyobb kihívást jelent a nyugdíjrendszer és az egészségügyi ellátás finanszírozása.