2024.4.10 18:35
Olvasási idő 2:54
Kremmer Magdi

A féregdiéta nem csak a viktoriánus nők körében volt népszerű, még ma is hódít a beteg fogyókúra

ÉLETMÓD DIÉTA EGÉSZSÉG TESTKÉPZAVAR

Vannak, akik a szépség és a tökéletes test reményében képesek szinte bármit megtenni. A valaha volt legbetegebb fogyókúra, a féregdiéta még ma is szedi áldozatait.

A gyerekek a legkülönbözőbb betegségeket és kórokozókat képesek összeszedni: az óvodások és iskolások közt gyakoriak a vírusos megbetegedések, a bakteriális fertőzések, és bár nem szeretünk beszélni róla, de bizony a fejtetvek és a bélférgek is állandó látogatói a gyerekes családoknak. A férgesség egy rendkívül kellemetlen élmény, amit sárban játszó falusi gyerekként sajnos én is átéltem. Máig kísért a hashajtók és a citromos ülőfürdő élénk emléke, és soha nem tenném ki magamat szánt szándékkal ennek a megpróbáltatásnak. Bár azt gondolom, hogy a legtöbb ember eleve nem akarna önszántából bélférgeket, sajnos egy (szó szerint) gyomorforgató viktoriánus fogyókúra még ma is kísért, és vannak, akik a 21. században is paraziták segítségével kívánják elérni a tökéletes alakot. 

A féregdiéta viktoriánus aranykora

A szépségideál minden korban változik, és ahogy egy ókori római valószínűleg nem találta volna vonzónak a mai modelleket, úgy számunkra is teljesen abszurd, hogy a 19. században a sápadt bőrt, a beesett arcot és a fűzővel 40 centisre szorított derekat tartották gyönyörűnek.

A viktoriánus kor hírhedt arról, hogy az éra fiatal korosztályából többen is  a végletekig elmentek a vágyott szépség érdekében, az arzénos fürdő, a mérgező nadragulyából készülő, pupillatágító szemcsepp és a zúzott rovarokból készített rúzs a mindennapi szépségrutin részeit képezték.

A karcsú derék érdekében a nők szorosra húzott fűzőket hordtak, de ez sem volt mindenkinek elég. Nem ismert, hogy pontosan honnan indult a trend, de az 1800-as évek végén divatossá vált a valaha volt talán legbetegebb fogyókúra: a féregdiéta. 

A világ leghíresebb fűzője Forrás GETTY IMAGES


A féregdiéta ötlete egyszerű és nagyszerű volt: a fogyni vágyó (jellemzően) nők galandféreglárvákat fogyasztottak, az élősködők pedig a bélrendszerben kikelve boldogan fogyasztották el a gazdatest táplálékát. A korabeli reklámok szerint „soha nem állsz fel éhesen az asztaltól, és mégis fogyni fogsz” a féregdiéta segítségével. Ha a diétázók elérték az áhított alakot, és a férgek már nem kívánatos látogatók voltak a szervezetben, a legfurcsább házi praktikákkal próbálták eltávolítani az élősködőket. A hashajtó tabletták mellett népszerű módszer volt, hogy a végbélnyílás mellé helyezett tejjel próbálták kicsalogatni a férgeket, ahogy az is, hogy orvosi utasításra egy különleges, henger alakú eszközt nyeltek le a diétázók azzal a reménnyel, hogy az majd eltávolítja a parazitákat. Sajnos azonban sokan megfulladtak az apró henger miatt, így nemcsak az élősködők elfogyasztása, hanem az eltávolításuk is veszélyes gyakorlatnak bizonyult. 

Ez volt a féregdiéta
Egy 19. századi féregdiéta reklám, ami azt ígéri: bármennyit eszel, fogyni fogsz! Forrás Wikimédia

A modern féreghasználók

Ha azt hinnétek, hogy az arzénos sminkekkel és a szoros fűzőkkel együtt a féregdiéta is megmaradt a múlt századok egyik furcsa hóbortjának, sajnos van egy rossz hírünk: vannak, akik még ma is jó ötletnek tartják az élősködők segítségével történő fogyást. 2015-ben bejárta az internetet Khloe Kardashian könnyelmű kijelentése arról, hogy szeretné kipróbálni a féregdiétát. „Tudod, hogy mennyire vékony leszel tőle?” – kérdezte a testvéreitől a K, mint Kardashian egyik epizódjában. Khloe Kardashian végül vélhetően más módszerekkel érte el az álomalakját, mégis felelőtlen egy több százezres nézettséggel rendelkező műsorban ilyen megállapításokat tenni. 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Khloé Kardashian (@khloekardashian) által megosztott bejegyzés


Minden évben hallani olyan esetekről, hogy emberek kórházba kerültek, vagy rosszabb esetekben belehaltak a féregdiétába, ennek ellenére internetes fórumokon még ma is sokan érdeklődnek a módszer felől. Kétes weboldalakról bárki rendelhet féreglárvákat, és meg nem erősített pletykák szerint a mexikói klinikákon bevett gyakorlat a féregbeültetés. Khloe Kardashian korábbi kijelentése kapcsán a Vice utánajárt a diéta veszélyeinek, akkor szakértők is alátámasztották, hogy a féregfogyókúra teljes őrültség. 

@nick_kratka Tapeworms are not fun dont eat em #tapeworm#tapeworms#parasite#infected#parasites♬ original sound - Nick Kratka


Nick Kratka tiktokker tavaly nyáron fogyasztott el egy féreggel fertőzött halat, hogy megtudja, hogyan hatnak az élősködők a szervezetére. 


„Számos különböző galandféregfajta létezik, köztük két olyan, amelyik a haszonállatokban található, és az emberi emésztőrendszerben is képes megélni. Az egyik tipikusan sertések, a másik pedig tehenek élősködője” – mondta el a Vice-nak dr. Ana Flisser mikrobiológus és parazitakutató. Semmi nem garantálja, hogy pont ezekhez a típusokhoz fogunk hozzájutni, és bár a férgek valóban okozhatnak fogyást, emellett alultápláltsághoz és vérszegénységhez is vezethetnek, hiszen elszívják előlünk az értékes tápanyagokat.

A galandférgek ciszticerkózist is okozhatnak, ami az emésztőrendszeren kívüli testrészek szöveteinek megfertőzését jelenti. A férgek bejuthatnak az agyba, ahol aztán cisztákat képeznek.

A féregdiéta valószínűleg a leggyomorforgatóbb fogyókúra, amit még ma is alkalmaznak, de a diétaipar tele van más káros, önsanyargató fogyókúrás készítményekkel és módszerekkel. Soha ne próbáljatok ki olyan diétákat, amelyek a test sanyargatásával, koplalással, táplálékmegvonással ígérnek könnyű és gyors átalakulást.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!