2024.2.23 18:33
Olvasási idő 3:44
Kremmer Magdi

Mit tegyünk, ha nem mozoghatunk? – Tippek a testednek és a lelkednek, ha kényszerpihenőt kell tartanod a sportban

ÉLETMÓD EGÉSZSÉG MENTÁLIS EGÉSZSÉG SPORT

Mozogni jó. A testünk és a pszichénk is baromi hálás, ha rendszeresen sportolunk. De mi van akkor, ha valami miatt egy ideig fel kell hagynunk az edzéssel? Mi történik ilyenkor a testünkkel és a pszichénkkel? És hogyan lehet jól kezelni a szünetet?

A mozgás kikapcsol, ellazít és boldogabbak leszünk tőle

Világéletemben imádtam mozogni. Kertes házban nőttem fel, mindig megvolt rá a lehetőségem, hogy az udvaron rohangáljak, fára másszak vagy labdázzak az utcánkban lakó többi gyerekkel. Általános iskolában rengeteg sportot kipróbáltam, és mindegyiket nagyon szerettem, gimiben mégis volt egy hosszabb időszak, amikor nem sportoltam. Végül 16 évesen elkezdtem futni, és azóta sem vettem le a futócipőt. Rájöttem, hogy akkor vagyok elememben, amikor mozoghatok. Bár szeretem a különböző köredzéseket, a jógát is, az igazi szabadságot nekem az adja, ha a természetben vagyok. Imádok mindent, amit kinn csinálhatok, legyen szó futásról, bringázásról, túrázásról, síelésről vagy épp sziklamászásról. Az évek alatt nemcsak a testem, hanem a lelkem is hozzászokott az állandó mozgáshoz. Éppen ezért viselem olyan nagyon nehezen, amikor valami miatt nem mozoghatok.

Kiemelt tartalom
Így eshetsz transzba sportolás közben – Elmeséljük, hogyan tudod megteremteni a módosult tudatállapotot Így eshetsz transzba sportolás közben – Elmeséljük, hogyan tudod megteremteni a módosult tudatállapotot 2023.3.6 18:22

Aki rendszeresen szokott mozogni, tudja jól, hogy az edzés nem csak a testnek tesz jót. Persze, baromi jó érzés átmozgatni végre az egész napos görnyedés után az izmainkat, és elképesztően jól tud esni egy durva izzasztás, amibe minden erőnket beleadjuk. A sport közben felszabaduló boldogsághormonok azonban tesznek arról, hogy a kedvünk és a közérzetünk is sokkal jobb legyen mozgás után. A rendszeres testmozgás csökkenti a stresszt és a szorongást, energikusabbnak, erősebbnek és szebbnek érezzük magunkat az edzéseknek köszönhetően. Azonban ennek is megvan a maga veszélye: a sportra és a sport okozta pozitív hangulatra is könnyen rá lehet függeni. Ha pedig valami miatt megvonjuk magunktól a mozgást, nehéz lesz megküzdenünk a ránk törő negatív érzésekkel.

Nem könnyű újra elkezdeni az edzést. Forrás Britanny Runs a Marathon (2019) - Material Pictures

A koronavírus-járvány már nem is tudom hanyadik hullámában, amikor sehová sem lehetett menni, állandóan futni jártam. A bezártság okozta stresszel és szorongással csak a mozgás segítségével tudtam megküzdeni. Aztán amikor én magam is elkaptam a betegséget, hosszú heteken keresztül el voltam tiltva a mozgástól. Amikor pedig végre újra sportolhattam volna, alig bírtam lefutni néhány kilométert vagy lenyomni egy 20 perces erősítést. A testem még regenerálódott, én viszont türelmetlen voltam, mert mentálisan nagyon nehezen viseltem, hogy nem használhatom az egyetlen igazán jól működő megküzdési stratégiámat. Ekkor jöttem rá, hogy bármennyire is sokat segít a sport, meg kell tanulnom azt is, hogy milyen nélküle.

Ez történik a testünkben, amikor nem mozgunk

Amikor valami miatt a rendszeres testmozgás megszűnik, rövid időn belül jelentős változások mennek végbe a testben. Néhány nap mozgás nélkül még nem jár semmiféle „mellékhatással“, sőt, könnyen lehet, hogy itt az ideje kivenni akár egy hétnyi szabadságot is az edzőteremből, ha folyamatosan csak az edzésen jár az agyad. Dr. Kelly Bowden Davies, a Manchesteri Egyetem sportpszichológusa szerint nagyjából egy hét után jelentkeznek az inaktivitás első tünetei, az álmatlanság és a hangulatváltozás.

A rendszeres testmozgás növeli a mélyalvásban töltött idő mennyiségét, ami fizikailag a leginkább pihentető alvásfázis. Ha hirtelen abbahagyjuk a mozgást, az nehezebb elalváshoz és zavartabb éjszakákhoz vezethet. Emellett a megszokott endorfinlöketek hiányában a kedvünk is romlani kezdhet, ha nem mozgunk – mintha hirtelen leállnánk a természetes antidepresszánsok szedésével.

A legtöbben két hét kihagyás után veszik észre, hogy valami nincs rendben. Ennyi idő sport nélkül már a fitneszszintre is hatással van, a rendszeresen sportolók körében pedig ilyenkor a hangulatromlás szinte törvényszerű. Kutatások szerint a mozgáshiány két hét után növeli a depressziós tünetek megjelenésének gyakoriságát, emellett feszültséget, türelmetlenséget és agressziót vált ki, de még feledékenyebbé is tesz bennünket. Szerencsére két-három hét kihagyás után is rövid időn belül újra formába lehet lendülni, mindössze újabb két hét edzéssel visszanyerhetjük a szünet előtti szintünket.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Emma. (@emmaraducanu) által megosztott bejegyzés

Emma Raducanu brit teniszezőt tavaly többször is műtötték, amiért több hónapnyi kényszerpihenőt kellett tartania. 

Mit csinálj, ha nem mozoghatsz?

Bármennyire is szeretsz mozogni, néha mindenkivel előfordul, hogy valami miatt több hétnyi edzést is ki kell hagynia. Lehet, hogy egy betegség vagy sérülés az oka, esetleg elutazol valahová, vagy egyszerűen annyira besűrűsödnek a dolgok, hogy nem marad időd a sportra. Ijesztő élmény megtapasztalni, hogy a mozgáshiány mennyi negatív hatással jár, de szerencsére vannak dolgok, amikkel csökkenthetjük a „tünetek“ mértékét.

Fogadd el!

Ha azzal szembesülsz, hogy a következő heteket mozgás nélkül kell majd töltened, könnyen lehet, hogy dühösnek és frusztráltnak érzed magad. A tudat, hogy kiesel a megszokott rutinból, már önmagában is stresszes, főleg, ha valamilyen szigorú edzéstervet követsz. Ehhez hozzájön a mozgáshiány okozta endorfincsökkenés, és máris úgy érezheted, hogy itt a világ vége. Próbáld meg tudatosítani magadban, hogy ez csak egy átmeneti időszak, ami szükséges, de utána vissza fogsz térni a mozgáshoz. Ne stresszeld magad azért, mert nem tudsz sportolni, légy megértő magaddal, és figyelj a tested jelzéseire.

Légy türelmes!

Amikor hosszabb időt kell kihagynunk mozgás nélkül, csábító lehet a gondolat, hogy rögtön óriási intenzitással kezdjünk újra edzeni, amikor legközelebb megvan rá a lehetőségünk. Ha azonban betegség, sérülés vagy egy hosszabb kihagyás után hirtelen kezdesz újra edzeni, azzal nagyobb kárt okozhatsz, mint hasznot. Légy türelmes magaddal, várd meg, hogy teljesen felépülj, és eleinte vedd lazábbra az edzéseket! Ne aggódj, néhány hét után újra csúcsformában leszel!

Keress valami mást!

Hillary Cauthen klinikai sportpszichológus szerint a legjobb módja annak, hogy megbirkózzunk a mozgáshiánnyal, ha keresünk valamit, ami ugyanúgy megdobja az endorfinszintünket, mint a sport. Legyen szó naplóírásról, sütésről vagy zenehallgatásról, a lényeg, hogy valamivel pótold a mozgást. Sokaknak a sport a rendszerességről és produktivitásról szól, próbálj meg valamilyen aktív és hasznos tevékenységet beiktatni mozgás helyett, amit élvezel is!

Mozogj, csak egy kicsit máshogy!

Ha már sehogy sem bírod mozgás nélkül, egy rövid séta vagy néhány nyújtógyakorlat is rengeteget tud segíteni. Egy betegség vagy sérülés ideje alatt semmiképp ne végezz intenzív testmozgást, de ha a tested jelzéseit tiszteletben tartod, a tagjaid átmozgatása vagy egy kör a közeli parkban nem fog gondot okozni.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!