2024.2.8 16:13
Olvasási idő 0:55
Szöllősi Anna

Hamarosan EU-s törvény büntetheti a kéretlen péniszfotókat

UROPE DEEPFAKE EURÓPAI UNIÓ SZEXUÁLIS ZAKLATÁS TÖRVÉNY

Egy új törvénytervezet szerint a kéretlen intim fotók küldése és a szexuális jellegű deepfake-ek készítése is büntethető lenne.

Az Európai Parlament és Tanács a héten törvénytervezetben rögzítette a szexuális jellegű deepfake-ek, az online zaklatás, a nők ellen irányuló gyűlöletbeszéd, a privát fotók nyilvánosságra hozatala és a kéretlen intim fotók, vagyis a cyber flashing elleni fellépést – írja a 24.hu a Cybernews cikkére hivatkozva. 

Az AI által generált deepfake-ek a közelmúltban egyre nagyobb problémát jelentenek, és széles körű médiafigyelmet kaptak, miután az X-et (Twitter) elárasztották a Taylor Swiftet meztelenül, szexuális helyzetben ábrázoló, mesterséges intelligencia által létrehozott kamufotók. 

Az EU régóta szorgalmazza a kiszolgáltatott társadalmi csoportok védelmét, ezen belül is külön hangsúlyt helyeznének a nők és a családon belüli erőszak áldozatainak védelmére. Még 2022 márciusában dolgozták ki azt az irányelvet, ami kriminalizálná a nők elleni fizikai és pszichológiai erőszakot, a gazdasági és szexuális erőszakot EU-szerte, offline és online térben egyaránt.

A tervezet szerint fokozott büntetésre számíthat az, aki közszereplő, újságíró vagy emberi jogi jogvédő ellen követ el ilyen jellegű bűncselekményt, és súlyosbító körülmény lenne továbbá, ha valakit szexuális irányultsága, neme, bőrszíne, vallása, származása vagy politikai meggyőződése miatt céloznak meg.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke elmondta: minden tőle telhetőt megtesz a nők elleni erőszak, köztük a családon belüli erőszak megelőzése, az áldozatok védelme és az elkövetők felelősségre vonása érdekében. Hangsúlyozta: az uniós tagállamoknak biztosítaniuk kell a nők elleni erőszakos offline és online bűncselekmények, valamint a családon belüli erőszak biztonságos, nemi szempontokat figyelembe vevő és egyszerűbb bejelentését, beleértve az online bejelentés lehetőségét is.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.