2024.1.26 9:09
Olvasási idő 1:25
Szöllősi Anna

Hamis szexfotók terjednek Taylor Swiftről, mozgósították magukat a rajongók

ARCOK DEEPFAKE TAYLOR SWIFT

Taylor Swift deepfake szexfotói lepték el az X-et, a swiftie-k pedig akciózni kezdtek, hogy megvédjék kedvenc énekesnőjüket, és felhívják a figyelmet a hasonló jellegű kamutartalmak veszélyire.

Taylor Swiftről készült, szexuális tartalmú deepfake-ek kezdtek terjedni a héten az X-en, azaz a néhai Twitteren, derül ki a TechCrunch híréből.

Az egyik felvétel körülbelül 17 órán át volt elérhető a platformon, és több mint 45 millió megtekintést gyűjtött, mielőtt a kamutartalmat terjesztő fiókot felfüggesztették.

Viszont a Swiftet meztelenül és szexuális helyzetben ábrázoló, mesterséges intelligencia által létrehozott deepfake-ek a továbbosztásoknak köszönhetően még mindig nem tűntek el teljesen.

A képek eredete nem világos, de a rajtuk lévő vízjel arra utal, hogy egy évekkel ezelőtti webhelyről származhatnak, ami hírességek hamis meztelen képeinek közzétételével vált ismertté. 

Mozgósították magukat a rajongók

A világsztárok rajongótáborának erejét sokan alábecsülik: például a 2024-es amerikai elnökválasztás közeledtével egyes szakértők elméleteket is megfogalmaztak a swiftie-k mint választói tömb erejéről.

De ma nem a választások napja van, a rajongók pedig egy sokkal közvetlenebb ügyre koncentrálnak, mégpedig arra, hogy a lehető legnehezebb legyen megtalálni az énekesnő beleegyezés nélküli deepfake felvételeit.

Ha olyan kifejezésekre keresünk rá az X-en, mint a "taylor swift ai" vagy "taylor swift deepfake", több ezer posztot találunk rajongóktól, akik a deepfake tartalmak blokkolására szólítanak fel, és megpróbálják eltemetni az AI által generált fotókat. Az X-en a "PROTECT TAYLOR SWIFT" kifejezés több mint 36 ezer posztot dob ki.

Kiemelt tartalom
Playback Péntek: Taylor Swift, Azahriah, Manuel és Wavy a hét megjelenései között Playback Péntek: Taylor Swift, Azahriah, Manuel és Wavy a hét megjelenései között 2024.4.19 18:43

A mesterséges intelligencia térhódításával ez a zaklatási forma olyannyira elterjedtté vált, hogy tavaly az FBI és a nemzetközi bűnüldöző szervek közös nyilatkozatot adtak ki annak veszélyeiről. A Deeptrace kiberbiztonsági cég kutatása szerint a deepfake-ek körülbelül 96 százaléka pornográf, és szinte minden esetben nők szerepelnek rajtuk. A visszaélési forma még az iskolákba is beszivárgott, ahol kiskorú lányokról készítettek explicit deepfake felvételeket iskolatársaik.

Néhány Taylor Swift-rajongó számára tehát nem csak a sztár védelméről szól ez az ügy, hanem céljuk rávilágítani, hogy hasonló visszaélés nemcsak egy ismert emberrel, hanem tulajdonképpen bárkivel megtörténhet. „Most ő viszi el a balhét helyettünk. Azzal, hogy megvéded Taylort, magadat és a lányaidat véded“ – mondta videójában az egyik rajongó.

Ha hasonló jellegű bűncselekmény áldozata vagy, keresd bizalommal a PATENT Egyesület ingyenes jogsegély-szolgálatát a +36 21 20 22 083-as számon, lelki segélynyújtásért pedig hívd ingyenesen a NANE Segélyvonalat a +36 80 505 101-as telefonszámon.