2023.11.6 8:53
Olvasási idő 1:05
Maier Péter

Iskolatársaik terjesztettek kamu meztelen fotókat amerikai diáklányokról, Joe Bidenig ér az ügy

KÖZÉLET MESTERSÉGES INTELLIGENCIA PORNÓ SZEXUÁLIS ZAKLATÁS

34 kamaszlányról készülhettek mesterséges intelligenciával alkotott deepfake felvételek egy amerikai iskolában.

Mesterséges intelligencia által generált, úgynevezett deepfake meztelen fotókat készített iskolatársairól egy New Jersey-i középiskola egy vagy több fiú diákja. Az eset egyik áldozata, egy 14 éves lány, illetve az ő édesanyja a CNN-en beszéltek arról, hogy mi is történt pontosan.

Francesca Mani, az iskola tanulója az igazgatói irodában értesült róla, hogy azok közé – az iskolai pletykák szerint 34 lány közé –  tartozik, akikről iskolatársaik mesterséges intelligencia segítségével készítettek és terjesztettek intim „fotókat“. Egyelőre nem tudják biztosan kijelenteni, hogy melyik iskolatársuk a felelős a képek elkészítéséért, sokáig egy emberre gyanakodtak, de a lány édesanyja szerint több fiú is részt vehetett az incidensben.

A nő elmondta: egyelőre csak a többi áldozat szüleivel, illetve néhány támogató szülővel beszélt az esetről, a másik oldal, azaz az esetleges elkövetők képviselői nem vették fel vele a kapcsolatot. Francesca Manit a CNN riportere arról is kérdezte, bocsánatot kért-e tőle az az iskolatársa, aki felelős ezekért a képekért, a 14 éves lány szerint ez azonban nem történt meg. Az eset egyébként nyáron történt, de a hatóságok csak október 20-án értesültek róla.

Dorota Mani, Francesca édesanyja arról beszélt, hogy büszke a lányára, aki kiállt magáért és társaiért. A lány Joe Bidennek is írt levelet, hogy az államok kormányzóit arra sürgesse, korszerűsítsék a törvényeket, amelyek hasonló esetekben védelmezik a kiskorúakat. Egyébként a szülői közösséget is megosztja az, ami történt: egyesek szerint komoly zaklatási ügyről van szó, mások kamaszcsínyként tekintenek rá, „a fiúk már csak ilyenek“ – mondják.

Kiemelt tartalom
Úgy gyarapodnak a súlyos szexuális bűncselekményekről szóló vádak Sean Diddy Combs ellen, hogy már követni is nehéz Úgy gyarapodnak a súlyos szexuális bűncselekményekről szóló vádak Sean Diddy Combs ellen, hogy már követni is nehéz 2024.4.20 10:42

Egy kutatás szerint 2018 és 2020 között minden félévben megduplázódott a deepfake pornográf tartalmak száma az interneten. Ezek olyan MI által készített, cenzúrázatlan szexuális tartalmak, amelyekhez a benne szereplő nők 96 százaléka nem járult hozzá semmilyen formában.