2024.1.18 16:52
Olvasási idő 0:50
Masszi-Rigó Csilla

Európa kedvenc kulturális-turisztikai célpontjai között a Magyar Zene Háza

UTAZÁS BUDAPEST KULTÚRA MAGYARORSZÁG TURIZMUS VÁROSLIGET

A budapesti Magyar Zene Házával indul a Guardian olvasóinak listája, amelyben a leginspirálóbb európai helyszíneket gyűjtötték.

Legmeghatározóbb európai úti céljaikról, kedvenc kulturális élményeikről kérdezte olvasóit a Guardian, a beérkező válaszok alapján összeálló listán pedig a budapesti Magyar Zene Háza is helyet kapott.

Európa kedvence lett a Magyar Zene Háza
Koncerteknek és kiállításoknak is helyt ad a Magyar Zene Háza, amely nem csak a magyar közönség kedvence. Forrás Facebook/ Magyar Zene Háza

A brit lap listájára felkerült például a méridai római kori színház és amfiteátrum, Hadrianus fala Észak-Angliában, a dániai Helsingørben álló Kronborg – amely elsősorban Shakespeare Hamlet című drámájának helyszíneként ismert – a hozzá közeli Louisiana Modern Művészetek Múzeumával, valamint Karen Blixen írónő egykori otthonával és végső nyughelyével.

Nekünk, magyaroknak a Guardian felsorolása azonban leginkább azért érdekes, mert egy hazai látványosság is feltűnik rajta, sőt, az összesítés egész konkrétan a 2022-ben nyílt Magyar Zene Háza fényképével és méltatásával indul.

A látványos Magyar Zene Háza a gyönyörű budapesti Városligetben található. A gombaszerű főbejáraton belépve a zene történetének szentelt múzeumot találjuk. A Magyar Zene Házában a zene történetét a kezdetektől, a gregorián éneken és a magyar népzenén keresztül, egészen napjainkig ismerhetjük meg. Ebben egy kiváló audio-guide segít minket, mindössze 1000 forintért mindenképp megéri felkeresni

– írja méltatásában a Guardian olvasója. 

A Magyar Zene Háza – amelyet a japán Fudzsimoto Szú tervezett – nem először kap nemzetközi elismerést: megnyitásának évében a CNN „a világ legjobban várt épületeként” írt róla, ugyanebben az évben a Time Out magazin a világ legjobb kulturális vonzerőinek listáján említette, a Time magazin pedig beválogatta a „világ legjobb helyei” nevű gyűjtésébe.