2024.1.13 13:28
Olvasási idő 0:44
Maier Péter

Megvan, melyik lesz a következő európai ország, ahol legalizálják a melegházasságot

UROPE EURÓPAI UNIÓ HÁZASSÁG LMBTQ UROPE

A jobbközép kormány és a baloldali ellenzék együtt átvihetik a tervet a parlamenten.

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök szeretné legalizálni a melegek házasságát, illetve megteremtené a lehetőséget azonos nemű párok számára, hogy gyereket adoptálhassanak. A jobbközép kormány vezetője csütörtökön megkapta a baloldali ellenzék támogatását, így meglehet az a többség, amivel átvihetik a tervet a parlamenten.

Pride-felvonulás 2022-ben Athénban Forrás Nikolas Kokovlis/NurPhoto via Getty Images

Stefanosz Kasszelakisz, a baloldali Sziriza párt vezetője (aki maga is az LMBTQ-közösség tagja) utasította 38 törvényhozóját, hogy támogassák a javaslatot, ugyanakkor ő maga bírálta az intézkedést, mert szerinte „részben töketlen“, és nem megy elég messzire a szülői jogok terén, mert nem engedélyezi, hogy meleg párok béranyát vonjanak be a gyerekvállalásba.

A jobbközép miniszterelnököt bírálta Kasszelakisz, mert „nem volt elég rámenős“, és nem kényszerítette pártja összes tagját, hogy támogassa a javaslatot. A kormánypártból ugyanis akadt egy tucatnyi törvényhozó, akik ellenezték a javaslatot, a parlamenti többség ugyanakkor így is meglesz.

Kiemelt tartalom
Boldog évfordulót Magyarországnak! – 20 éve csatlakoztunk az EU-hoz, mi történt az elmúlt két évtizedben? Boldog évfordulót Magyarországnak! – 20 éve csatlakoztunk az EU-hoz, mi történt az elmúlt két évtizedben? 2 nappal ezelőtt

A törvénytervezet leghangosabb kritikusa a görög ortodox egyház, amely nagy befolyással bír az államban. Szerintük ez a társadalmuk szétzilálásának első lépése.

A dolgok állása szerint tehát Görögország lesz a 16. az Európai Unió 27 tagállama közül, ahol legalizálják a melegházasságok. Legutóbb Észtországban lépett életbe ezzel kapcsolatos törvénymódosítás, a balti államban január 1-től regisztrálhatnak házasságra az azonos nemű párok.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.