2024.1.8 13:57
Olvasási idő 0:37
Maier Péter

Újabb európai országban legalizálták a melegházasságot

UROPE ÉSZTORSZÁG EURÓPAI UNIÓ LMBTQ UROPE

Észtország lett az első volt szovjet tagköztársaság, ahol szabadon házasodhatnak az azonos nemű párok.

Az észt parlament tavaly júniusban döntött a melegházasságok legalizálásáról, és január elsejével nemrég életbe is lépett a törvénymódosítás, így az év első napjától az azonos nemű párok online regisztrálhatják házassági kérelmüket az északi országban, amelyek feldolgozása várhatóan egy, illetve hat hónap közötti időszakot vesz igénybe.

Ez egy fontos pillanat, amely azt mutatja, hogy Észtország Észak-Európa része

– fogalmazott Keio Soomelt, a Baltic Pride projektvezetője.

Ezzel Észtország lett az első olyan volt szovjet tagköztársaság, ahol legalizálták az azonos neműek házasságát. Az ország közvéleménye az elmúlt években fordult át ebbe az irányba, az Észt Emberi Jogi Központ által végzett friss felmérés szerint a lakosság 53 százaléka támogatta az ügyet. Egy évtizeddel korábban még csak 34 százalék volt ez az arány.

Nyugat-Európában már szinte általánosnak tekinthető, hogy legális az azonos neműek házassága, a balti országok között viszont Észtország az első, így az Európai Unió 27 tagállama közül már 15-ben legális a melegházasság. Magyarországon egyelőre csak bejegyzett élettársi kapcsolatban élhetnek az azonos nemű párok.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.