2022.12.7 10:58
Olvasási idő 2:55
Szöllősi Anna

Nem mindegy, mit hova - Lakberendezési tippek, amiktől garantáltan boldogabb leszel

Nem mindegy, mit hova - Lakberendezési tippek, amiktől garantáltan boldogabb leszel
Forrás Unsplash / Svitlana
DESIGN BELSŐÉPÍTÉSZET ÉPÍTÉSZET

Fontos szerepe van az életünkben annak, hogy mi vesz minket körül: a megfelelő környezet elősegíti a jobb alvást, az ember koncentráltabb lesz tőle, a fluffy párnák és a hangulatvilágítás pedig életet tudnak menteni egy esős, téli estén.

Az, hogy a beltéri terek - és főleg az otthonunk - stílusát gondosan megkomponáljuk, nem újkeletű dolog: a feng shuitól kezdve a skandináv hygge-ig rengeteg próbálkozás született, hogy megteremtsük a balanszot és a környezetünk a jólét érzését keltse. 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

LENA (@lena_living) által megosztott bejegyzés

A környezetpszichológia mint tudományág

Az ember és a környezet kapcsolatát vizsgáló környezetpszichológia csak az 1960-as évek vége óta ismert tudományos területként, azóta pedig még elterjedtebb, hogy tudatosan a személyiségünk köré építjük a belső teret, tekintve, hogy rengeteg időt töltünk a négy fal között. A legtöbbünk számára ez a tér az otthon, ezért a belsőépítészeti trendnek - aminek középpontjában az egyéniség, a tudatosság és az öngondoskodás áll az esztétika helyett -  egyre nagyobb divatja van. Előszeretettel vesszük körül magunkat olyan tárgyakkal is, amikhez személyesen kötődünk, és amik a világjárvány alatt sokunknak nyújtottak vigaszt, hogy kicsit kevésbé érezzük magunkat magányosnak a laptopunk előtt ülve. 

Kiemelt tartalom
A minimalizmus a múlté: a cluttercore belsőépítészeti trendtől Marie Kondo elsírná magát A minimalizmus a múlté: a cluttercore belsőépítészeti trendtől Marie Kondo elsírná magát 2022.11.24 17:55

Lindsay T Graham személyiség- és szociálpszichológként azzal foglalkozik, hogyan hatnak ránk az életterek. Graham azt javasolja, hogy érdemes a dolgot intuitívan megközelíteni.

„Menj be a térbe, és nézd meg, hogy jelenleg hogyan érzed magad benne. Ne gondold túl, csak tedd fel magadnak a kérdést: "Stresszes vagyok? Vagy boldognak érzem magam? Készen állok a kikapcsolódásra? Vagy fel vagyok pörögve?" Aztán lépj egyet hátra, és gondold végig, mit szeretnél érezni. Ha észreveszed a kettő közötti eltérést, az támpontokat ad ahhoz, hogy mit kell megváltoztatni, innentől kezdve pedig minden a megfelelő eszköz kiválasztásán múlik, hogy elérjük a kívánt pszichológiai hatást.“

– mondta el a BBC-nek. 

Világosodj meg!

Kutatások támasztják alá, hogy a fények nemcsak a hangulatunkra, de a bioritmusunkra is kihatnak, ami pedig mind a mentális, mind a fizikai egészségünket befolyásolja. 

Kiemelt tartalom
A templom, amely Istent és a természetet ötvözi: több mint 140 év után végre megépülhet a Sagrada Familía A templom, amely Istent és a természetet ötvözi: több mint 140 év után végre megépülhet a Sagrada Familía 2 órája

A különböző színű fényeket használhatjuk különböző hangulatok triggerelésére: a nyugodt légkör megteremtéséhez érdemes melegebb, lágyabb fényeket választani, ami asztali vagy állólámpánál érvényesül a legjobban (de akár izzósort és gyertyákat is bevethetünk, vagy bármilyen hangulatvilágítást, ami felvillanyoz), míg a koncentrációhoz hűvösebb, intenzívebb fények passzolnak, főleg mennyezeti lámpába helyezve. 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Caroline Reichel (@caropeony) által megosztott bejegyzés

Az anyag

Az sem mindegy, hogy milyen textúrák vesznek minket körül; a tudomány szerint a legpihentetőbb érzést a puha anyagokkal váltjuk ki, és minél különbözőbb textúrákat mixelünk, annál több energiát nyerünk vele. 

Összhatás

Amikor az otthonunkat tervezzük, érdemes orr szem előtt tartani az összes érzékszervi hatást; ha van a helyiségben legalább egy szőnyeg, vagy az ablakon függöny, ezek a felületek elnyelik a hangokat és megakadályozzák a visszhangot, kellemesebb környezetet teremtve. A másik life hack, ha bevonjuk a természetet az egyenletbe, de a naturalista vagy biofilikus dizájn messze túlmutat a növényeken és a természetre való kilátáson. Például az íves vonalakat pihentetőnek találjuk - akár kétdimenziós mintákban, akár háromdimenziós formákban, mint például egy kanapé háttámlájának alakja -, mivel ezek a természetben megtalálható formákat idézik elő, de a természetes anyagok (különösen a festetlen fa) is nagyszerűek arra, hogy kordában tartsák a stressz-szintünket. Emellett a meleg színek sokkal barátságosabb légkört képesek teremteni, mint egy kórházi kórtermet megszégyenítően fehér szoba.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Alex @tiny_victorian_home (@tiny_victorian_home) által megosztott bejegyzés

Nem mindegy, mit hova

Ha egy tér képes több ember befogadására, érdemes a bútorokat úgy legózni, hogy minél kényelmesebb legyen egymással interakcióba lépni és beszélgetni, gondoljunk csak a kerek asztal előnyeire a téglalap alakúéval szemben. Az is működhet, ha a tárgyakat - legyen az egy bútordarab, egy műalkotás vagy bármi, ami a szívünknek kedves - újrakontextualizáljuk, és egy váratlan helyre helyezzük át, például egy széket a folyosó végére, ami az egész helyiséget uralni tudja, és boldogsággal fog eltölteni, ha ránézünk. 

Pihentető alvás 

A meleg fényeken és nyugtató textúrákon kívül érdemes a munkaterületet - tehát a ránk váró feladatokra emlékeztető placcot - elrejteni, ugyanez vonatkozik a vizuális rendetlenségre is, ami Sally Augustin környezetpszichológus szerint könnyen stresszt generálhat bennünk. Nyugtató hatással bír viszont, ha az ágyból rálátunk a hálószoba ajtajára, ami visszavezethető az alapvető túlélési ösztöneinkre: látjuk a belépési pontot, tehát a „potenciális veszélyforrást.“

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

San Snova (@sansnovazuhause) által megosztott bejegyzés

Összegzés

Érdemes az otthonunkra egy folyamatosan fejlődő organizmusként tekinteni, pont úgy, ahogy mi magunk is folyamatosan változunk. Ne kezeljük az élettereinket múzeumként, mert ha mindent bizonyos módon állítunk be és soha többet nem nyúlunk hozzá, az nulla teret ad a fantáziának. Egy olyan enteriőr kialakítása, amiben jól érezzük magunkat,  próbálgatások és tévedések izgalmas sorozata.

A személyes terek varázsa - legyen az nagy vagy kicsi - abban rejlik, hogy tényleg képesek formálni az érzelmeinket, és azt, hogy kik vagyunk. Ez egy hatékony eszköz, hogy egy teljesebb, funkcionálisabb életet éljünk

– zárja Graham.