2023.3.27., hétfő

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Design
Szöllősi Anna
2022.11.24 17:55
Olvasási idő  2:00

A minimalizmus a múlté: a cluttercore belsőépítészeti trendtől Marie Kondo elsírná magát

Miután évtizedekig az volt a menő, hogy legyen minden minimalista, letisztult, és pakoljuk el végre a dolgainkat, most itt a cluttercore trend, ami nemhogy megtűri, de ünnepli a kreatív rendetlenséget és a káoszt.

Szöllősi Anna
2022.11.24 17:55 Olvasási idő  2:00
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
A minimalizmus a múlté: a cluttercore belsőépítészeti trendtől Marie Kondo elsírná magát
Forrás: Unsplash / Steph Wilson;

Az elmúlt évtizedben megszoktuk a letisztult, fehér és minél egyszerűbb tereket, amire keményen kontráz rá a maximalista belsőépítészet, és hívja csatára a visszafogottságot.

Cluttercore

A közösségi média a fiatalok körében is hódító mozgalmat #cluttercore névre keresztelte, ami a cikk írásakor több mint 76,3 millió megtekintést számlált a TikTok-on, és több mint 30.000 említést az Instagramon.

 

 

Miután évtizedekig azt hallgattuk, hogy pakoljuk el a dolgainkat, végre itt egy trend, ami a rendetlenséget ünnepli, és a maximalizmust helyezi előtérbe. Ám akik a „rendetlenség“ alatt egyhete ott felejtett teáscsészéket és üres pizzásdobozokat képzelnek el, csalódni fognak. A cluttercore a különböző színek, textúrák, minták, a giccs és a klasszikus elemek vibráló robbanását kínálja, ami szándékosan kelt kaotikus hatást.

 

A cluttercore nem csupán arról szól, hogy telepakoljuk az otthonunkat felesleges dolgokkal, hanem hogy szeressük, ami már a miénk.

 

Segíthet abban, hogy a folyamatosan változó világban a tárgyak által visszanyúljunk a sokszor stabilabb múltba, emellett a hétköznapi embereket is könnyen kurátorokká változtatja: nagy kreativitás kell ahhoz, hogy átgondoljuk, mi hova kerüljön, és hogy egyes tárgyak hogyan viszonyuljanak egymáshoz. 

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

toyhaus studio (@toyhaus.studio) által megosztott bejegyzés

 

A világjárvány nemcsak a világhoz, de az otthonhoz való viszonyunkat is megváltoztatta. Az egykor csak reggel és nap végén látott terek a járvány alatt multifunkcionálisak lettek, és az otthon mellett óvodaként, iskolaként és irodaként is szolgáltak. Emiatt sokan ahelyett, hogy a minimalista elvet tartanák szem előtt, olyan tárgyakkal vették körül magukat, amik nem csupán praktikusak, hanem amiket szeretnek és történetet mesélnek el. 

 

Biztonságban és kényelemben akarjuk magunkat érezni, a tárgyak pedig védőburokként viselkedhetnek

 

- mondta el a BBC-nek Jennifer Howard, a Clutter: An Untidy History című könyv szerzője. 

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

K N I T C H I N G S (@knitchings) által megosztott bejegyzés

 

Maximalizmus vagy kényszeres gyűjtögetés? 

Juanjo Fuentes spanyol művész Malaga városában él egy enteriőrben, aminek szinte minden felületet csecsebecsék sokasága borítja, és ahol mindennek megvan a helye és saját története. 


„Mindig is lenyűgöztek a különféle tárgyak: játékok, illusztrált könyvek, képeslapok, porcelánok. Bolhapiacokról szerzek be dolgokat, és mindig is én voltam az, aki a családi tárgyakat őrizte. Nagyon szerencsés vagyok, mert még a barátaim is felajánlják nekem a felesleges dolgaikat - ők sokkal minimalistábbak, mint én“ - mesélte nevetve.

 

Fuentes szobájában legalább ezerféle mintát és színt találunk, ami inspiráció a szemnek és az elmének egyaránt.

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Juanjo Fuentes (@juanjo_fuentes_) által megosztott bejegyzés

 

Szemben a minimalizmus hegemóniájával 

A minimalizmus egyik legszenvedélyesebb képviselője Marie Kondo, aki hétköznapi embereket és hírességeket győzött meg arról Netflix-sorozatában, hogy dobják ki otthonukból azokat a tárgyakat, amik „nem okoznak örömöt.“

 

 

Orsola de Castro divataktivista egyfajta anti-Mari Kondóként híresült el, és szembemegy a rendszerező guru ars poeticájával. Castro szerint attól még, hogy egy tárgy jelenleg nem képes örömet okozni, nem jelenti azt, hogy a jövőben sem fog.

„Bevallott ruhagyűjtőként nem vagyok a lomtalanítás híve. Újra elővenni egy ruhát olyan, mintha egy régi, szeretett barátom keresne meg. Idén újra felfedeztem egy hihetetlen midi selyem shantungszoknyát, és azóta csak azt viselem“ - mondta. 

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Thumbnail:  Unsplash / Steph Wilson
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában design
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra