2024.1.18 18:10
Olvasási idő 3:28
Szöllősi Anna

A magyar lakosság kilenc százaléka volt már orrspray-függő – De miért olyan veszélyes ez a látszólag veszélytelen készítmény?

A magyar lakosság kilenc százaléka volt már orrspray-függő – De miért olyan veszélyes ez a látszólag veszélytelen készítmény?
Forrás GettyImages / RealPeopleGroup
ÉLETMÓD EGÉSZSÉG FÜGGŐSÉG

Ahogy ledönt a nátha, bedugul az orrunk, sokan orrspray után nyúlunk: mindenki ismeri a megkönnyebbülés felbecsülhetetlen érzését, amikor a nagy szenvedések után végre kapunk levegőt. Az orrspray hosszú távú használata viszont egyáltalán nem éri meg.

Nem kérdés, hogy az orrspray remek találmány, ami gyors és egyszerű megoldást nyújt allergiára vagy légúti fertőzésekre. Amikor a gyógyszertárban megvesszük a vény nélkül kapható készítményt, a gyógyszerészek készségesen elmagyarázzák, hogy mennyi ideig és naponta hányszor szükséges alkalmazni. De mi van akkor, ha ezekre fittyet hányva tovább és többször használjuk, mint kellene?

Fordított hatás

Az orrspray használata pofonegyszerű dolognak tűnhet, de annál nagyobb egészségügyi kockázatot rejthet hosszútávon. A vény nélkül kapható orrspray-k főleg orrnyálkahártya-lohasztó hatású, vagyis dekongesztáns összetevőt tartalmaznak, aminek a működési elve, hogy a nyálkahártya vérereit összehúzódásra késztetve szüntetik meg az orrdugulást, az alkalmazás után néhány másodperccel pedig az ember szabadon lélegezhet – már ha betartja a használatra vonatkozó javaslatokat.  


Ugyanis ha túl sokáig használjuk, előfordulhat, hogy pont fordított hatást tapasztalunk, ami bár még mindig gyors megkönnyebbülést hoz, csak éppen rövid időre: a használat után körülbelül 30 perccel az orr még jobban eldugul. A betegek gyakori reakciója ilyenkor, hogy újra és újra a spray után nyúlnak, ezzel ördögi körbe taszítva magukat. 

Majdnem minden tizedik magyar volt már orrspray-függő 

Egy 2023 júliusában publikált, 1292 fő megkérdezésével készült tanulmány szerint minden huszadik magyar hord magával orrspray-t, aminek rendszeres használata nélkül nem kapna rendesen levegőt. A kutatás eredményei rámutattak arra is, hogy a magyar lakosság 9 százaléka már volt orrspray-függő, 6 százaléka pedig jelenleg is az.

Szaglásvesztéssel, orrfolyással és fejfájással is járhat

Ha túltoljuk az orrspray-t, az olyan mellékhatásokhoz vezethet, mint a fejfájás, a köhögés, az égő érzés, az orrvérzés, az arcüreggyulladás fokozott kockázata, az orrnyálkahártya-gyulladás, vagyis rhinitis medicamentosa (orrfolyás úgy, hogy az ember mellette teljesen egészséges), de akár szaglásvesztés is felléphet.

Tompult a szaglásom, emiatt nem is volt olyan intenzív az étvágyam. Rájöttem, hogy a barackos és a citromos IceTea íze számomra ugyanolyan, csak az illatukban különböznek. Tudatosult bennem, hogy a spray-ket tovább használtam, mint kellett volna. Minden alkalommal, amikor újat vettem, a gyógyszertárban azt mondták, hogy maximum egy hétig szedjem. De utána mindig jött a következő”

– számolt be nem túl vidám tapasztalatairól Péter a szlovák Refreshernek.

Kiemelt tartalom
„Mégsem kérdezhetem meg a barátaimtól, hogy »srácok, büdös vagyok?«“ – Ilyen az élet tartós szaglásvesztéssel, és ez lehet az oka „Mégsem kérdezhetem meg a barátaimtól, hogy »srácok, büdös vagyok?«“ – Ilyen az élet tartós szaglásvesztéssel, és ez lehet az oka 2023.2.17 17:17

Nincs értelme hazudni az orvosnak

Nem egyszerű út vezet oda, hogy megszabaduljunk a mellékhatásoktól és újra rendesen kapjunk levegőt, a megfelelő diagnózis felállításához viszont elengedhetetlen az orvossal való őszinteség: bármennyire is cikinek gondoljuk, valljuk be neki, hogy három éve orrspray-vel kelünk és fekszünk, amiről talán nem is gondoltuk, hogy rá lehet függeni. A fent említett tanulmány szerint a magyarok számottevő része nincs tisztában azzal, hogy bizonyos orrspray-k használata függőséghez vezet. 

Az orvos fokozatosan csökkenti az adagot, és itt tényleg fontos a szakértő véleménye, aki a probléma függvényében fog kezelést ajánlani a dugulás enyhítésére, például szteroidokat tartalmazó és gyulladáscsökkentő orrspray-ket, esetleg vegyi anyagokat nem tartalmazó, sóoldatos orrspray-ket.

A fent említett Péter szintén megjárta a maga kálváriáját, az ő orrában polipok alakultak ki. „Az orvos ezt követően eltiltott a hagyományos spray-től, nemcsak azért, mert nem lehet hosszú távon használni, hanem mert nem segít a polipokon. Kaptam tőle egy szteroidos spray-t, de a polipjaim annyira megnőttek, hogy nem hatott, és el kellett kezdenem orálisan is szteroidokat szedni, ami viszont nem túl egészséges. Végül megműtötték a polipokat, és szteroidos orrspray-t is használhatok. Azóta nem vagyok állandóan beteg“ – mondja Péter, akinek évekkel a műtét és a sikeres kezelés után tért vissza a szaglása. 

Milyen orrspray-k léteznek? 

A készítmények leggyakrabban a fent említett négy kategóriába sorolhatók: léteznek sóoldatos, szterodios, antihisztaminos és dekongesztáns összetevőket tartalmazó orrspray-k. Ezek mind-mind különböző betegségek kezelésére alkalmasak, és orvosi kompetencia felmérni, melyik a leghatékonyabb az adott beteg számára.


A sóoldatos, vagyis „vegyszermentes“, orrspray-k olyanok, mint egy sós vizes orrmosás. Légzés közben különböző baktériumok jutnak be az orrba, válaszként az orr nyálkát termel, hogy kilökje ezeket. A sóoldatos spray-k hasonlóan viselkednek, mint ez a nyálka: kimossák a baktériumokat, mielőtt azok gyulladást okoznának.

Azonban nem minden arany, ami fénylik: a sóoldatos orrspray-k gyakran tartalmaznak tartósítószert (benzalkónium-klorid), ami negatív hatással van az orrnyálkahártya csillószőreinek működésére, és komoly irritációt okozhat.

A kortikoszteroidokként is ismert szteroidos spray-k segítenek csökkenteni a gyulladást, ezáltal mérséklik a duzzanatot és az irritációt az orrban, ezt elsősorban tartós orrnyálkahártya-gyulladás vagy orrmelléküreg-gyulladás, orrpolip kezelésére használják. Az antihisztaminos spray javít az allergia okozta duguláson, de némelyik fáradtságot vagy keserű ízt hozhat magával. 

Kiemelt tartalom
A féregdiéta nem csak a viktoriánus nők körében volt népszerű, még ma is hódít a beteg fogyókúra A féregdiéta nem csak a viktoriánus nők körében volt népszerű, még ma is hódít a beteg fogyókúra 2024.4.10 18:35

A dekongesztáns spray-k többnyire oximetazolint tartalmaznak, és az orrjáratokban lévő erek összehúzódásával hatnak. Megfázás vagy más rövid távú problémák esetén a legjobbak, csökkentik a gyulladást és a nyálkatermelést. Ezekkel a spray-kkel jár azonban a legtöbb kellemetlen mellékhatás, például orrszárazság, tüsszögés, fejfájás vagy fokozott nyálkatermelés.

Összegezve tehát: még a teljesen ártalmatlannak tűnő orrspray-k is komoly szövődményekhez vezethetnek. Ezért érdemes hallgatni az orvosokra és a gyógyszerészekre, követni az utasításaikat; a vény nélkül kapható, nyálkahártya-lohasztó hatóanyagú készítményeket maximum egy héten át szabad használni, célzottan nátha, influenza esetén a bedugult orr gyors kidugítására. A fent említett tanulmány szerint a lakosság csupán 4 százaléka használ ilyen orrspray-t tudatosan, és minden huszadik magyar az allergiaszezonban is ehhez a fajta – egyébként nem allergiára való – készítményhez nyúl, emellett a rászokástól sem tart. 

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!