2023.2.17 17:17
Olvasási idő 4:57
Szöllősi Anna

„Mégsem kérdezhetem meg a barátaimtól, hogy »srácok, büdös vagyok?«“ – Ilyen az élet tartós szaglásvesztéssel, és ez lehet az oka

„Mégsem kérdezhetem meg a barátaimtól, hogy »srácok, büdös vagyok?«“ – Ilyen az élet tartós szaglásvesztéssel, és ez lehet az oka
Forrás REFRESHER
BESZÉLGETÉSEK BETEGSÉG INTERJÚ ORVOS

A REFRESHER felkereste Nguyen NguyetAnh-t, a Bajcsy Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet fül-orr-gégészét, akit arról kérdeztünk, hogy mi okozhat tartósan szagláscsökkenést, a személyes megélésről pedig Farkas Dániellel beszélgettünk, aki maga is érintett.

A Covid-fertőzés után sokan szembesültek az ideiglenes szaglásvesztéssel, de van, aki nem csak akut formában találkozik vele: a tartós szagláscsökkenés a populáció 4-6%-át érinti, és sokkal kevesebb szó esik róla, mint más érzékszervi sérülésről. A fiatal egyetemista, Farkas Dániel interjúnk során mesélte el személyes megéléseit arról, milyen az élet szaglás- és ízvesztéssel. 

Mióta nem érzel szagokat rendesen? Egyik napról a másikra jött a felismerés?

Olyan 8-10 éves lehettem, amikor szinte teljesen elveszítettem a szaglásom. Ez nem úgy történt, hogy egyik nap felébredtem, és hopp, nincs szaglásom, hanem fokozatosan jöttem rá, hogy nem érzem azokat a szagokat és ízeket, amiket korábban megszoktam. Olyan felismeréseim voltak, hogy megszagoltam egy illatos virágot, de maximum a gaz szagát éreztem. Körülbelül két év kellett, mire szinte már nem éreztem semmit. 

Érdekes, hogy kisgyerekként durva migrénjeim voltak, nem tudtam keresztülsétálni egy parfümbolton, mert egy teljes napig fájt utána a fejem, a szagérzékelés tompulásával viszont megszűntek a sorozatos migrének is.

Vizsgálták, hogy nálad ezt mi okozza?

Valamiért nem mentem utána a dolognak. Az édesanyám is hasonlóval küzd, ő sem érez szagokat kamaszkora óta. Ő orvos, és bár ez nem az ő szakterülete, korábban azt mondta, hogy szerinte erről a problémáról még elég keveset tud az orvoslás. Az emberek sokszor nem is fordulnak szakemberhez ezzel, tekintve, hogy nem egy életveszélyes állapot. Kevesebb a vizsgálati alany, ezért azt hiszem, hogy sok szempontból a tudomány is sötétben tapogatózik. De egyébként, ha valaki megkeresne, hogy vegyek részt mondjuk egy neurológiai kutatásban, CT-vel meg MRI-vel, biztosan igent mondanék.

A másik, amiért nem jártam utána az okoknak, hogy a fejemben a mai napig összekapcsolom a szaglást a migrénnel. Valamit valamiért: most nincs szaglásom, de migrénem sincs, és jól van ez így.  

 

Az ízérzékelésedre is kihat a szaglásvesztés?

Az a tapasztalatom, hogy az ízérzékelésem 70 százaléka a szaglásomból jön. Az alapízeket is tompábban érzem az átlagnál, de még mindig sokkal erőteljesebben, mint a zamatokat, ezért is szeretem nagyon a csípős kajákat, vagy a keserű és savanyú dolgokat.

És van így az ételnek élvezeti értéke?

Ha valami ínyenc fogást készítek, spéci fűszerekkel, az közel sem ad annyit, mint másnak, mert érzem ugyan, hogy sós, de nekem nem éri meg.

Tehát ha valaki egy kajában hét ízt érez, akkor mondjuk én hármat, ezért inkább olyanokat szoktam megkívánni tudat alatt, amikben erősebb ízek dominálnak. 

Farkas Dániel Forrás REFRESHER

Egyébként a szaglásvesztésem miatt nem nagyon szoktam enni, és mindig is vékony voltam; ha jobban érezném az étel ízét, valószínűleg többet is ennék. 

Van olyan íz vagy illat, ami nagyon hiányzik?  

Gyerekkoromban négy évig Oklahomában éltünk, ahol vadon nőtt a fekete szeder, és mindenhol érezni lehetett az illatát. Ez a mai napig nosztalgikus, és sokszor hiányzik. Amit viszont egyértelműen nem sírok vissza, az a város és a csatornák szaga. 

Tapasztaltál olyat, hogy az egyik érzékszerved tompulása miatt felerősödött esetleg egy másik? 

Mivel a szemem is elég borzalmas, a hallásom extrém érzékeny. Akármilyen nagy zaj van a városban, hallom, ha valaki mögöttem sétál, és mindig érzékelem a fülemmel, hogy mi történik körülöttem.  

Kiemelt tartalom
„Volt olyan ruhája Bellának, aminek öten varrtuk a nyakát“ – Interjú Hegedűs Dórával, a Szegény párák tervezőasszisztensével „Volt olyan ruhája Bellának, aminek öten varrtuk a nyakát“ – Interjú Hegedűs Dórával, a Szegény párák tervezőasszisztensével 2024.3.6 19:56

Az elmúlt években egyébként volt olyan, hogy teljesen visszajött a szaglásom egy-két másodpercre, és ilyenkor megcsapott a fenyőillat, vagy a nedves fű illata. Nem tudom, mi történt a fejemben, de esküszöm, annyira vidám voltam, hogy még a színek is intenzívebbek lettek!

Ha egy ember vak, vagy siket, annak jól látható jelei vannak. Szoktál erről a "láthatatlan érzékszervi sérülésről" beszélni a környezetednek?

Meglepően gyakran jön szóba a barátaimmal, például amikor együtt eszünk, de mivel tényleg láthatatlan dologról van szó, valahogy mindig el is felejtik. Akkor szokott még téma lenni, amikor panaszkodnak körülöttem, hogy büdös van, amit ugye én (szerencsére) nem érzek.

Voltál már a szagláscsökkenés miatt valamilyen veszélyhelyzetnek kitéve? 

A füst- és gázszagot általában valamennyire érzem, csak sokkal kevésbé intenzíven, mint mások. 

Egyszer gázszivárgás volt a bátyám házában, amiből viszont nem érzékeltem semmit. Ha akkor egyedül lettem volna, nagy baj is történhetett volna. 

A másik ilyen szituáció a Coviddal kapcsolatos, mert míg másnak a szaglásvesztés egyértelmű tünet volt a betegségre, nekem nem. Furcsa volt látni, hogy az emberek mennyit panaszkodtak és milyen nehezen élték meg, hogy néhány hétig nem éreztek szagokat. Én pedig csak néztem rájuk, hogy „welcome to my world.“ 

A feromonokat, tehát a másik embernek a szagát/illatát mennyire érzed?

Csak intim pillanatokban, egyébként nem szoktam érezni, hacsak valakinek mondjuk nem extrém rossz szagú a lába. Viszont, amitől eléggé parázom, hogy én vagyok a büdös, és mivel általában ezt feltételezem magamról, több dezodort használok és gyakrabban zuhanyzom.

Hiszen mégsem kérdezhetem meg a barátaimtól, hogy „srácok, ma büdös vagyok?“ (nevet)

Volt valami érdekes tapasztalásod vagy élményed, ami a szaglásvesztésedhez köthető?

Azt mondják, hogy ez az érzékszervünk áll a legszorosabb összeköttetésben az emlékekkel, és főleg amiatt hiányzik a szaglásom, hogy ezek a régi emlékek visszajöjjenek. Viszont volt olyan néhányszor, hogy csak ültem a szobámban, és 1-2 olyan illatot hallucináltam, amiket huszonévvel ezelőtt, még a szagláselvesztésem előtt éreztem utoljára. Tudom, hogy csak az agyam játszik velem, de ilyenkor mindig visszatérek kicsit a gyerekkoromba. 

 

Szaglás- és ízvesztés orvosi szempontból

A szaglás- és ízvesztéssel idegkárosodás szempontjából a neurológia, míg az anatómiai elhelyezkedés miatt a fül-orr-gégészet foglalkozik, ezért megkerestük Dr. Nguyen NguyetAnh fül-orr-gégészt, hogy tisztázzon néhány alapvető kérdést. 

enthouse.hu Forrás Dr. Nguyen NguyetAnh

 
Dr. Nguyen szerint az ízérzékelés hiánya gyakran összefüggésben áll a szaglással, mert az ízlés retronazális úton, azaz az orr hátsó részén történik: az étel által kibocsátott illat felszáll a szaglóhámra, ami segít az agynak az ízek összetett felismerésében. 

Kiemelt tartalom
„Lehet egy ilyen országban úgy punknak lenni, hogy közben vállalkozó maradsz?” – interjú Tenner Benivel, a Konyhakör alapítójával „Lehet egy ilyen országban úgy punknak lenni, hogy közben vállalkozó maradsz?” – interjú Tenner Benivel, a Konyhakör alapítójával 2024.3.2 9:41

A szagláscsökkenés nem mindig jár ízérzékcsökkenéses panaszokkal, ez a betegségtől és a szagláscsökkenés mértékétől függ, illetve az ízérzékcsökkenés változásának is van önálló betegsége, ezért az nem feltétlen okoz szaglásvesztést is.

Vírusfertőzés okozta szaglásvesztés 

A szakértő szerint 2020-ban még nem volt jellemző, hogy Covid okozta szaglásvesztés miatt keresték fel őket a páciensek, majd 2021/2022-ben körülbelül 60 betegen végeztek szaglásvizsgálatot. Egyébként a Semmelweis Egyetem után a Bajcsy Zsillinszky Kórház fül-orr-gégészete volt a második, ahol európai szabvány szerint végeztek ilyen jellegű vizsgálatot. Dr. Nguyen elmondta, hogy a mai napig beesik 1-1 beteg, akit Covid miatti szagláscsökkenés miatt kell vizsgálni, de az újabb variánsoknál enyhébbek a tünetek, a szagláspanaszok is ritkábbak, ha pedig kialakul, akkor is hamarabb visszatér a szaglás. 

Nemcsak a koronavírus, de más vírusos fertőzés is okozhat szaglásváltozást: ilyen esetben posztinfekciós dysosmiáról beszélünk, ami lehet teljes vagy részleges, átmeneti vagy végleges.    

Veleszületett, és kialakult

Dr. Nguyen szerint a tudomány különválasztja a veleszületett, vagyis elsődleges szaglászavart (ami valamilyen születés fejlődésrendellenesség szindróma részeként van jelen), és a másodlagos okok miatt kialakult szaglásvesztést.

Kiemelt tartalom
Túlórák, injekciókkal ébren tartott erekciók: így készültek a kilencvenes évek legendás pornófilmjei Magyarországon Túlórák, injekciókkal ébren tartott erekciók: így készültek a kilencvenes évek legendás pornófilmjei Magyarországon 2024.2.25 10:07

Az első esetnél beszélhetnünk Kallmann-szindrómáról, Turner-szindrómáról vagy Bardet–Biedl-szindrómáról, amikor nem fejlődik ki rendesen a szaglóidegállomás az agyban. Az életfolyam alatt kialakult (teljes vagy részleges) szagláscsökkenésnek is számtalan oka lehet, a fertőzéseken túl más egyéb tényezők is közrejátszanak: pl. kezeletlen allergia, krónikus orrmelléküreg gyulladás, egyéb kemikáliák és vegyszerek, dohányzás, emellett olyan neurológiai kórképek, amik ún. kognitív adatfeldolgozási problémával járnak (Alzheimer-kór, Parkinson-kór, Creutzfeld-Jakob betegség.)

A kérdésre, hogy lehet-e örökletes típusa, Dr. Nguyen azt válaszolta, hogy közrejátszhat a genetika, de ez nem mindig kimutatott: az Fyb fehérje megjelenése összefügg a szaglás- és ízleléscsökkenéssel, ezt pedig a ACKR1 gén kódolja, ami az 1-es kromoszóma hosszúkarján helyezkedik el - ebben az esetben a szagláscsökkenés csak egy része a tünetegyüttesnek. 

Hány embert érint, és van-e rá gyógymód? 

A populáció 4-6%-ára jellemző a csökkent szaglás, és ez az arány 40 év kor felett növekszik, 60 év felett pedig 13% körül mozog. Mivel a szaglásvesztés nem mindenkit zavar - mint ahogy Dániel is említette -, sokan nem fordulnak vele orvoshoz és ezért nem mindig kerül kivizsgálásra.

A szakértő szerint a kezelés a szaglásvesztés okától függ: a gyulladást az orrban gyógyszeresen lehet csökkenteni, a fizikai okokat műtét során lehet megszüntetni, míg szaglástréninggel a szaglóidegpályákat lehet újra kialakítani.